BIST 9.390
DOLAR 34,44
EURO 36,35
ALTIN 2.840,57
HABER /  GÜNCEL

20 Şubat İngiltere Basın Özeti

Ukrayna'da polis ve hükümet güçleri arasındaki kanlı çatışmalar, AB'de Ukrayna hükümetine yönelik ambargo arayışı, İran'da ruhani lider Hamaney'in "ekonomik cihat" çağrısı ve "Er Smith'i kurtarmak"

Abone ol

İngiltere basını Ukrayna'da polis ve muhalif eylemciler arasında yaşanan çatışmalar ve ülkede devam eden gerilime geniş yer ayırıyor.

Guardian krizin Cumhuraşkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği'yle imzalanması planlanan işbirliği anlaşmasını askıya alıp, Rusya'yla kredi ve ucuz doğalgaz anlaşmasıyla başladığını hatırlatıyor.

Gazete bu hamlenin Yanukoviç'in de oy deposu olan ülkenin Rusça konuşan doğusu ve başkent Kiev ile Batı Ukrayna'yı karşı karşıya getirdiğini vurguluyor. Gazete şöyle devam ediyor:

"Ukrayna'nın Kara Salısı'ndan sonra ülke, Moskova'nın desteklediği inatçı bir cumhurbaşkanıyla felaketin eşiğinde. Cumhurbaşkanı mevziisini tutuyor büyük bir güç kullanıyor. Muhalefetse daha da radikalleşiyor ve silahlı mücadeleye meylediyor"

Haberde görüşlerine yer verilen 23 yaşındaki gösterici Andrey Pozniyakov, "Halk ya ayaklanacak ya da büyük bir müdahale olursa yeraltına inip partizanlık yapacaklar" diyor.

"Dönüşü olmayan nokta"

Konuya başyazılarından birini de ayıran Guardian yazıya "Hepimizi etkileyen kriz" başlığını atmış. Dikkat çeken satırlar şöyle;

"Ukrayna dünyanın uzun yıllardır karşılaştığı en ciddi kriz olabilir. Protestoların başlıca nedeni olan sorun, AB'yle işbirliği görüşmelerinin askıya alınması artık giderek daha az önemli bir hale geliyor. AB'yle müzakerelerin devam etmesi ve cumhurbaşkanının benimsediği Rusya'yla daha yakın ilişkilerden vazgeçilmesi talepleri, artık cumhurbaşkanı ve tüm adamlarının istifası ve yönettikleri yolsuzluklara bulaşmış, buyurgan ve yarı mafya rejimin yok edilmesi isteğinin gerisine düştü. Kiev'de o kadar çok insanın ölmesi ve sonra ülke çapında sözde terör operasyonları Ukrayna hükümeti, resmi muhalefet ve protesto hareketini artık dönüşü olmayan bir noktaya götürdü. Belki de en başından beri tutarsız ve etkisiz güç kullanan Yanukoviç, Putin'in tavsiyesiyle sertleşti"

Ambargo arayışı

Financial Times ise Avrupa Birliği liderlerinin Ukrayna'ya yönelik ambargolar için bastırdığını yazıyor.

Gazete üye ülke dışişleri bakanlarının bugün Brüksel'de konuyla ilgili acil bir toplantı yapacağını belirtiyor.

Financial Times ambargo arayışının şimdiye dek diplomatik çözümden yana tavır koyan Avrupa Birliği'nin politikasında önemli bir farklılığa işaret ettiğini kaydediyor.

Ancak bazı ülkelerin sert yaklaşımın ülkeyi bir iç savaşa sürüklenebileceğinden kaygı duyduğu, dolayısıyla 28 ülkenin de oybirliğini gerektiren ambargoların garanti olmadığı vurgulanıyor.

Gazete Fransa ve Polonya'nın öncülüğünü yaptığı bir grup ülkenin Almanya ve Çek Cumhuriyeti'nin desteğini aldığını, ancak Hollanda ve Finlandiya'nın hızlı bir karar vermekte isteksiz olduğu belirtiliyor. İspanya'nın da diplomatik çözümü tercih ettiği söyleniyor.

"AB daha sert tavır almalı"

Times ise başyazılarından birinde Avrupa Birliği'nin daha sert bir tavır takınması gerektiğini savunuyor ve Kiev'deki ölümlerden sonra Brüksel'in üzerinde bir ahlaki sorumluluk bulunduğunu vurguluyor. Gazete şöyle devam ediyor;

"Kiev'deki ölümler Avrupa Birliği için önemli bir ilke oluşturdu: Komşu ülkelerdeki çatışmalarda ebediyen tarafsız kalamaz. Yüksek Temsilci Catherine Ashton'ın savunduğu ortak Avrupa dış politikası arabuluculuğa odaklı ve düşmanlardan dost yaratmaya odaklanan bir tür yumuşak güç.

Ashton Balkanlar'daki sorunlarda dürüst bir arabuluculuk yaptı ve İran'la nükleer görüşmeleri hazırladı. Ancak AB Ukrayna'da bir oyuncu. Çatışmanın üzerinde değil, aksine tam içinde. Ukrayna'nın yüzünü batıya çevirmek istiyorlar. Bu çok sayıda Ukraynalı tarafından desteklenen meşru bir hedef. Avrupa'nın dış politikasının sınırları Rusya tarafından belirlenmemeli"

"Ekonomik cihat"

Financial Times, dünya haberleri sayfalarında İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in Tahran'ın nükleer programı nedeniyle karşı karşıya kaldığı ambargoların etkilerine karşı ülkeyi harekete geçirmek için yaptığı "ekonomik cihat" çağrısına yer veriyor.

Hamaney'in "direniş" ekonomisi üzerinde odaklandığı ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye "ambargoları gözlemleme ve düşman için bedelini arttırma" çağrısı yaptığı kaydediliyor.

Gazete uzmanlara göre Hamaney'in açıklamalarının Tahran'ın bu hafta Viyana'da dünya güçleriyle başlattığı müzakerelere karşın ambargoların kısa sürede sona ermeyeceğine inandığını sergileyen açık bir gösterge olduğunu belirtiyor.

Financial Times AB ve ABD'nin uyguladığı bankacılık ambargolarının İran'ın petrol gelirlerini son iki yılda yarıdan fazla düşürdüğünü ve ulusal para birimini yüzde 50 oranında zayıflattığını hatırlatıyor.

Gazete ayrıca İran'ın ülke dışındaki bankalarda dondurulmuş 60 ila 100 milyar dolayında olduğu tahmin edilen gelirlere, ayrıca kapasitesinin çok altında çalışan başta petrol ve doğalgaz sektörü olmak üzere sanayinin canlanması için yabancı yatırımlara ihtiyaç duyduğunu vurguluyor.

"Suriyeli mülteci kadınlar ağır stres altında"

Guardian'da Lübnan'a kaçan Suriyeli kadınların sağlık durumuyla ilgili bir araştırmaya yer veriliyor. ABD'nin Yale Üniversitesi'nden uzmanların yaptığı araştırmaya göre kadın mülteciler ağır bir stres ve sağlık sorunları yaşıyor. Bu sağlık sorunları arasında hamile kadınlar arasındaki erken doğumların da bulunduğu belirtiliyor.

Çatışmadan kaynaklanan stresin kendisini aile içi şiddet şeklinde de gösterdiği vurgulanıyor.

Bazı kadınların eşlerinden dayak yedikleri, bazılarının da öfkelerini çocuklarından çıkartıkları ve buna sonra çok pişman oldukları söyleniyor.

Kadınlardan biri "Psikiyatriste ihtiyacım olduğunu düşünüyorum. Çocuklarımı anormal bir şekilde dövüyorum. Sonra da çocuk uyuyunca pişman olup ağlıyorum. Ama bir sonraki gün yine geriliyor ve çocuğumu dövüyorum" diye anlatıyor yaşadığı durumu.

"Er Smith'i kurtarmak"

Times gazetesinde, oskar ödüllü "Er Ryan'ı kurtarmak" filminin senaryosuna çok benzer bir durumun Birinci Dünya Savaşı'nda yaşandığı yazılıyor.

Habere göre Margareth Smith Avrupa'daki siper savaşlarında beş oğlunu kaybetti.

Bu sırada altıncı ve son oğlu er Wilfred Smith ise Fransa'da cephedeydi.

Margaret Smith'in beş oğlunu ve savaş sırasında eşini de kaybetmesi üzerine yaşadığı kasabanın papazının eşi Kraliçe Mary'ye bir mektup yazıp, duruma müdahale etmesini ve oğlu Wilfred'in geri getirilmesini istedi.

Böylece evine dönen Wilfred Smith uzun bir ömür sürdü ve beş çocuk yetiştirdi.