BIST 9.673
DOLAR 35,17
EURO 36,57
ALTIN 2.959,51
HABER /  GÜNCEL

20 Nisan 2011 Basın Özeti

Libya'ya subay gönderecek İngiltere'ye 'V'ietnam uyarısı', Independent'a göre IMF başkanlığı için Kemal Derviş'in de adı geçiyor ve Financial Times, 'YSK'nın kararı, Kürtlerin şikayetlerini gidermeye yönelik çabaları ciddi şekilde aksatabilir' diyor.

Abone ol

İngiltere'nin Libyalı isyancılara danışmanlık yapmak üzere Bingazi'ye subay göndereceğini açıklaması, bugünkü İngiliz gazetelerinin tümünün ilk sayfalarında yer alan bir gelişme.

Times gazetesinin manşeti, "Üst düzey subaylar, isyancıları eğitmek için Libya'da".

Gazete, isyancıların güçlendirilmesine yönelik bu kararın, bazı kaygıları da beraberinde getirdiğini belirtiyor. Bunların başında da, İngiltere'nin Libya lideri Albay Muammer Kaddafi karşısında daha da çıkmaza sürüklenmesi.

İngiltere'de, gelişmelerin yıllar önce Vietnam'da yaşananlara paralel olduğu yolunda uyarıda bulunanlar da var. Liberal Demokrat Parti'nin eski lideri Menzies Campbell, Başbakan David Cameron'a, Vietnam'a da önce askeri danışmanlar gönderildiğini hatırlatmış. Campbell, "Dikkatli adım atmalıyız" diyor.

Helmand'dan Bingazi'ye

Independent'ın manşeti ise "Helmand'dan Libya'ya: İngiliz komutan, isyancıların Kaddafi'ye karşı savaşına katılıyor".

Gazete, isyancıları organize etmek için Libya'ya gönderilenler arasında, İngiliz ordusunun savaş alanında en tecrübeli komutanlarından birinin de olduğunu bildiriyor.

Independent'a göre, adı güvenlik nedenleriyle açıklanamayan bu komutan, Afganistan'da çatışma alanında çok tecrübe kazanmış bir kişi. Gazete, İngiliz komutanın Helmand vilayetinde gösterdiği cesaret ve liderlik yüzünden ödüllendirildiğini; onun komutasındaki birimin, son dönemde İngiliz ordusunun en fazla çatışmaya girmiş birliği olduğunu belirtiyor.

'Diplomatlar sonunda Seyfülislam Kaddafi'yle yüzleşebilir'

Guardian'ın Libya'daki son gelişmelerle ilgili başyazının başlığı, "Zor görev". Gazete, isyancılara yardımcı olmak için Bingazi'ye gönderilecek 20 İngiliz ve Fransız subayın bir işgal gücü oluşturmadıklarını ancak NATO'nun Libya'daki iç savaşa müdahalesinin adım adım derinleştiğini vurguluyor. Yazıdan bazı satırlar aktaralım:

"Şimdi iki seçenek var: İlk seçenek, isyancıların bir gün savaşan bir güç olacaklarını ummak. İkinci seçenek ise yeniden Afrika Birliği ya da Türkiye'nin önerdiği cinsten bir diplomatik inisiyatifi temel almak. Mevcut güç dengesi değişmezse belki de Kaddafi ailesinden biri iktidarda kalacak. Seçeneklerin hiçbiri cazip değil ama Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin aldığı kararın mantığından da anlaşılacağı gibi, ikinci seçeneğin sivillerin acı çekmelerini daha erken durduracağı kesin. Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi, insan hakları reformunu kamuoyuna açıklama rolünü bir kenarabıraktı ve Bingazi'deki isyancılar için Kaddafi ailesinin herhangi bir başka üyesi kadar kabul edilemez bir kişi oldu. Ancak Libya'da rejimin çökmediği bir ortamda, Seyfülislam Kaddafi nihayetinde diplomatların yüzleşmek zorunda kalacakları kişi olabilir.".

Independent: Kemal Derviş IMF başkan adaylarından

Financial Times'ın bugünkü manşeti, "Cameron, Brown'un IMF Başkanı olması ihtimalini ortadan kaldırıyor".

İngiltere Başbakanı David Cameron dün selefi Gordon Brown'ın Uluslararası Para Fonu'nun başkanı olmasını engelleyebileceğini ima etmişti. Gazete, Cameron'ın, Brown'un bu görev için uygun bir kişi olmadığını ima etmesine dikkat çekiyor. Cameron, BBC Radyosu'na yaptığı açıklamada, "İngiltere'nin borç içinde olduğunu bilmeyen biri, IMF için en uygun kişi olmayabilir" demişti.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Fransa'da önümüzdeki yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde Sosyalist Parti'nin adayı olacaksa yazın görevinden istifa etmek zorunda. Financial Times'ın haberinde, IMF'nin geçen hafta Washington'da yapılan ilkbahar toplantılarında Strauss-Kahn'ın görevi bırakma olasılığının da konuşulduğu belirtiliyor. Ancak İngiliz çevreleri dışında Gordon Brown'un başkanlığından söz eden yoktu. Bu noktayı vurgulayan Financial Times'a göre esas tartışma, IMF'nin bundan sonraki başkanının da Avrupalı mı yoksa gelişmekte olan bir ülkeden mi olacağı.

IMF'nin kredileriyle Avrupa ekonomileri için giderek daha da önem kazandığına dikkat çeken gazete, yine Avrupalı bir IMF Başkanı argümanının ağır bastığını yazıyor. Bu noktada adı geçen adayların başında, Avrupa Merkez Bankası Başkanı olmaması halinde, İtalya Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ve Fransa Maliye BakanI Christien Lagarde geliyor. Gelişmekte olan ülkelerden adı IMF başkanlığı için geçenler ise Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD)'nin Meksikalı başkanı Angel Gurria ile eski Güney Afrika Maliye bakanı Trevor Manuel.

Independent gazetesinin haberinde ise IMF başkanlığı için düşünülenler arasında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın eski başkanı Kemal Derviş'in de olduğu bildiriliyor.

FT: YSK'nın kararı Kürtlere yönelik çabaları aksatabilir

Financial Times'ın ilk sayfalarındaki bir haberin başlığı ise "Türkiyeli Kürtler seçim yasağını protesto ediyor".

Türkiye'de, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'nin 12 Haziran seçimlerini boykot etme tehdidinde bulunması, gazetenin sayfalarında yer bulmuş. Yüksek Seçim Kurulu'nun milletvekili adaylıklarını iptal ettiği 12 bağımsızın yedisi, BDP tarafından destekleniyordu.

Financial Times, YSK'nın kararının hassas bir bölge olan Türkiye'nin güneydoğusunda gerginliği artırdığını belirtiyor. Bölgede göstericiler dün polisle çatışmıştı. Financial Times'a göre YSK'nın kararı, Kürtlerin şikayetlerini gidermeye yönelik çabaları ciddi şekilde aksatabilir.

Gazeteye konuşan Human Rights Watch (İnsan Hakları İzleme Örgütü)'nden Emma Sinclair Webb ise Türkiye'de Kürtlerin siyasi faaliyetlerine yönelik resmi kısıtlamaların sürdüğünü söylüyor. Emma Sinclair Webb, KCK Davası'na atıfta bulunarak, Barış ve Demokrasi Partisi üyesi 151 belediye başkanı ve aktivistin terör suçlarıyla yargılandıkları davanın, bu kişilerin şiddeti destekledikleri ya da kışkırttıkları yolunda güçlü bir kanıt olmasa da sürdüğünü belirtiyor.

Ecclestone: Formula 1 satılık değildir

Bugünkü basın özetimizde son haberimiz, Daily Telegraph'ın spor ekinden. Dünyanın en büyük medya patronu Rupert Murdoch'un, dünyanın en zengin iş adamı olduğu söylenen Carlos Slim'le Formula 1'in kontrolü için görüşmeler yaptığı bildirilmişti. Ancak Formula 1'in patronu Bernie Ecclestone Daily Telegraph'a yaptığı açıklamada, "Formula 1 satılık değildir" demiş.

80 yaşındaki Bernie Ecclestone'un, Murdoch'un şirketi News Corporation'a ait Sky News kanalındaki haberle ilgili yorumu ise "palavra' olmuş. Özel sermaye şirketi CVC Capital Partners 2005'te 2 buçuk milyar dolar ödeyip Formula 1'in kontrolünü ele almıştı. Şirkete de henüz Formula 1 ile ilgili bir teklifin ulaşmadığı bildiriliyor.

BBC Türkçe'nin İngiltere gazetelerinden derlediği basın özetini, hafta içi her sabah Türkiye saatiyle 08.40'ta NTV ekranından izleyebilir, ayrıca gün boyunca internet sayfamızda bulabilirsiniz. Adresimiz: bbctürkçe.com