BIST 9.953
DOLAR 35,21
EURO 36,71
ALTIN 2.974,90
HABER /  GÜNCEL

20 Kasım 2012 Basın Özeti

İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonu, İngiliz gazetelerinde geniş yer bulmaya devam ediyor. Obama’nın Asya gezisi, İspanya’nın Katalonya bölgesindeki bağımsızlık tartışmaları ve Galatasaray’ın Manchester United’ı konuk etmesi diğer haber konuları.

Abone ol

İsrail’in geçen haftadan beri sürdürdüğü Gazze’ye yönelik askeri operasyon, İngiliz gazetelerinde geniş yer bulmaya devam ediyor. ABD Başkanı Barack Obama’nın Asya gezisi, İspanya’nın Katalonya bölgesindeki bağımsızlık tartışmaları ve Galatasaray’ın bugün İstanbul’da Manchester United’ı konuk etmesi de okuyuculara aktarılan haber konuları.

Gazze’de ateşkes arayışları

Guardian gazetesi, Filistinli militanların fırlattığı roketleri gerekçe gösteren İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik operasyonunda altıncı gün geride kalırken, BM Genel Sekreteri’nin devreye girmeye hazırlandığını haber veriyor.

“Ateşkes görüşmeleri yoğunlaşırken BM şefi İsrail ve Batı Şeria’yı ziyaret edecek” başlıklı haberde, ABD Başkanı Barack Obama’nın, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştüğüne değiniliyor.

İsrail’in eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı Dan Harel, bir yol ayrımına doğru hızla gidildiği yorumunu aktarıyor Guardian aracılığıyla.

Harel’a göre, 48 saat içinde ya Mısır’ın başenti Kahire’de bir ateşkes anlaşması sağlanacak ya da İsrail, Gazze Şeridi’nde kara işgaline girişecek.

Times gazetesi de, “Ateşkes umudu artarken Gazze işgali beklemede” başlığını kullanıyor.

Guardian’da yer alan bir analizde, bir yandan İsrail yetkilileriyle, diğer yandan Gazze’yi kontrol eden Hamas’ın liderleriyle görüşmeler yürüten Mısır’ın, kanlı krize çözüm bulmak için kilit ülke olduğu vurgulanıyor.

Ian Black, bir mekanizma üzerinde anlaşılsa bile İsrail-Filistin barış sürecine ilişkin politik bir perspektif oluşturulmadıkça yeni çatışmaların kapıda olacağını belirtiyor.

Batı Şeria’daki Filistin yönetimi Gazze’de iktidarı alabilecek duruma gelmedikçe, Hamas yönetiminin çökmesini İsrail’in bile istemeyeceğini ifade ediyor Black.

Mısır’da Hüsnü Mübarek’in devrilmesiyle Cumhurbaşkanı seçilen Müslüman Kardeşler hareketi üyesi Muhammed Mursi’nin Hamas ile çok yakın ilişkileri olduğunu hatırlatan yazar, buna rağmen yeni liderin “stratejik çıkarlar” gereği İsrail ile sürtüşmek istemediğine vurgu yapıyor.

Analizde, Mısır’a Amerikan yardımının sürmesinin de buna bağlı olduğu ifade ediliyor.

Independent gazetesi de, ateşkes çabalarına katılmak için Türk ve Katar yetkililerinin de Kahire’ye gitmesini, Mısır’ın öncü rolünün göstergesi sayıyor.

Seçimle işbaşına gelen Mursi’nin, hem İran’la hem de Türkiye ve Suudi Arabistan ile ilişki kurabilen bölgesel diplomatik lidere dönüştüğü vurgulanıyor haberde.

İsrail saldırılarında ölen bebeklerin cenaze töreninden büyük bir fotoğrafı yayınlayan Guardian, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon’un makalesine de yer veriyor.

Ayalon bu makalede, fırlattığı roketler yüzünden İsrail’e “başka şans bırakmadığını” söylediği Hamas’ın “terör altyapısının” hedef alındığını savunuyor.

Daily Telegraph gazetesinin özel haberindeyse, Nasır Selahaddin Tugayları temsilcisi, Gazze Şeridi’ndeki tüm direniş gruplarının İsrail’e karşı tek cephede birleştiğini anlatıyor.

Militanların sözcüsü Ebu Mahmud, İsrail’in 1300 saldırısına rağmen, roketlerinin yüzde 99’unu kullanabilecek durumda olduklarını öne sürüyor.

Obama Asya’da

Financial Times, ABD Başkanı Barack Obama’nın tarihi Birmanya gezisini birinci sayfasından fotoğraflı olarak şu başlıkla duyuruyor: “Demokrasiyle kucaklaşma. Obama, geri dönülemez değişimi takdir ediyor.”

Geoff Dyer, Gazze ateşler altındayken ve Suriye’deki savaşın bölgeye yayılma olasılığı artarken Obama’nın ikinci dönemindeki ilk gezisi için Asya-Pasifik bölgesini seçmesini çelişkili bulmuyor.

ABD’nin bir Pasifik ülkesi olduğuna dikkat çeken yazar, Çin’in yükselen gücünün Soğuk Savaş sonrasında Washington için en büyük tehdit olduğuna işaret ediyor.

Orta Doğu petrolünün artan oranda Asya’da tüketilmekte olduğu belirtilen analizde, Amerika’nın bölgedeki etkin konumunu sürdürmek için Japonya ve Güney Kore gibi geleneksel müttefiklerine dayanması gerektiğinin altı çiziliyor.

Katalonya’da ateşli seçim

Guardian, bugünden itibaren, hafta sonu yerel parlamento seçimlerinin yapılacağı İspanya’nın özerk bölgesi Katalonya ile ilgili bir haber dizisi başlatıyor.

Seçimler, borç krizi nedeniyle ekonomik darboğazdaki İspanya’dan ayrılmak isteyenlerle, özerkliğin geliştirilmesini isteyenler arasında kıran kırana bir yarışa sahne olacak.

Katalonya Başkanı Artur Mas, ayrılığın kolay olmayacağını ancak “mevcut durumun sürdürülemez olduğunu” söylüyor.

Bağımsız bir ülke olursa Katalonya’nın Avrupa Birliği içinde nüfusu bakımından Danimarka ve İrlanda’yı geride bırakacağı, gayri safi yurtiçi hasıla sıralamasında ise 16 ülkenin önünde yer alacağı vurgulanıyor haber paketinde.

İngiltere’de insansız hava araçları ve AB üyeliği tartışmaları

Times gazetesi, İngiliz ordusunun Afganistan’da insansız hava araçlarını militanları öldürmek için kullanmasının milletvekilleri tarafından soruşturulacağını yazıyor.

İngiliz parlamentosunda önümüzdeki günlerde yürütülecek tartışmaların, ABD’nin insansız hava araçlarıyla yürüttüğü “örtülü savaş” hakkında yeni bilgilerin ortaya çıkmasını sağlayabileceğine işaret ediliyor.

Amerikan saldırılarında hayatını kaybeden sivillerle ve İslamcı militanların sivilleri kalkan olarak kullanmasıyla ilgili haberler gazeteninin manşetini destekliyor.

Independent, Avrupa Birliği bütçe görüşmelerinin, İngiltere’nin artış isteklerine direnmesi nedeniyle çıkmaza girmesini gündemde tutuyor.

Gazetenin haberine göre, politikacılar ve iş dünyası liderleri Başbakan David Cameron’ı uyararak, “İngiltere’nin AB’den çıkabileceği” söylentilerinin Londra’nın görüşmelerde elini zayıflatacağını belirtiyor.

Manchester United İstanbul’da

İngiliz liginin önde gelen takımlarından Manchester United’ın İstanbul’a gelişi, tüm gazetelerde haber konusu.

Guardian, Manchester United menajeri Sir Alex Ferguson’ın tecrübe kazandırmak istediği 8 futbolcuyu ilk defa Şampiyonlar Ligi’nde sahaya süreceğine dikkat çekiyor.

Haberde, son 2 maç öncesinde gruptan çıkmayı garantileyen İngiliz takımının; Robin van Persie, Wayne Rooney, Ryan Giggs ve Paul Scholes gibi yıldızlarını İstanbul’a götürmediği haber veriliyor.

Independent, futbol maçına tarihsel bir göndermeyle yaklaşıyor. Manchester United’ın ilk Şampiyonlar Ligi yarışında yolunun Galatasaray tarafından kesildiği günlere götürüyor gazete okuyucularını.

“Kıyametin United üzerine koptuğu gece” başlıklı haberde, iki takım arasında İstanbul’da 1993 yılında oynanan maç sırasında ve sonrasında yanan meşaleler, atılan taşlar ve kırılan camlar hatırlatılıyor.