Milli gelir bakımından dünyada alt sıralarda bulunan Nijerya'da son aylarda barış rüzgarları esiyor
Abone olNijerya'da hükümet terörist eylemleriyle ünlü Nijer Deltası Kurtuluş Hareketi hükümetinin af önerisini kabul etti.
Afrika’nın nüfus ve etnik çeşitlilik bakımından en kalabalık ülkesi olan Nijerya’da Devlet Başkanı Umaru Yar’Adua’nın koşulsuz af öneris üç büyük gerilla lideri tarafından geçtiğimiz ay kabul edildi.
Silahları teslim ettiler
Nijer Deltası’ndaki petrol endüstrisine saldırılarıyla namlı Nijer Deltası Kurtuluş Hareketi (MEND) gerilla liderleri Port Harcourt’a giderek silahlarını devlete teslim etti. Gerilla liderleri Ateke Tom, Farah Dagogo böylece bölgenin ve petrol kuyularının kontrolünü de hükümet güçlerine devretmiş oldu. İki liderin ardından en az 20 bin kişi de aftan yararlanmak için barış çağrısını kabul etti.
Soruşturma yok
Örgüte bağlı militanlar ve lider kadrosu hiçbir soruşturmaya maruz kalmaksızın serbest kaldı. Tüm bu gelişmelere rağmen gerilla liderleri Yar’ Adua’nın verdiği sözleri tutmaması durumunda eylemlerine tekrar başlayacaklarını söylemeyi de ihmal etmiyor. Hükümetin birtakıım yardımlar karşılığında gerillaların eylemlerine son vermesini sağlaması bölgenin güvenliği bakımından önemli.
Milyarlarca dolar zarar verdiler
MEND hareketi 2006 yılında, ülkenin petrol gelirlerinden Delta bölgesindeki yerel halkın da istifade etmesi gerektiğini söyleyerek hükümete karşı mücadeleye başlatmıştı. Silahlı eylemcilerin etnik ya da dini talepleri yoktu. Ayrılıkçı hareket üç yıl boyunca devlete ait olan pek çok petrol işletmesine zarar verirken, iş adamlarının kaçırılması olaylarına da karışmıştı. Örgütle birlikte petrol temini 2.4 milyon varilden 1.3 milyon varile düşmüştü. Bu da milyar dolarlık zarar anlamına geliyor.
Gerillalar eğitilecek
Nijerya’da Devlet Başkanı Yar’Adua, anlaşma kapsamında Delta bölgesinde yaşayanlara petrol gelirinin yüzde 10’unu vermeyi kabul etti. Devlet bütçesinden 1.3 milyar dolar bölgede yol, hastane ve okul yapımında kullanılacak. Barış yolunu seçen gerillalar her ay devletten 433 dolar maaş alacak. Hükümet, gerillaların topluma kazandırılabilmesi için eğitim programları başlatacak. Özellikle Shell yetkililerinin, eylemlerin durması için MEND örgütüne 15 milyon dolarlık bir ödeme yaptığı iddia ediliyor.
En büyük sorun yoksulluk
Dünyanın en büyük on ikinci petrol üreticisi olmasına rağmen çok az sayıda Nijeryalı bu zenginlikten faydalanıyor. Eski bir İngiliz sömürgesi olan Nijerya petrol zengini olmasına rağmen büyük ciddi bir dış borcu var ve yoksulluk sürekli artıyor. Nijeryalılar’ın yüzde 60’ı tarımda, verimsiz topraklarda çalışıyor. Sürekli iç savaşlar yaşayan Nijerya’da kişi başına düşen gelir ise yıllık sadece 700 dolar. Ülkede petrolün neredeyse tümü Nijer Deltası’ndan çıkarılıyor. Ülkeye 350 milyar dolarlık petrol geliri akmasına rağmen Nijeryalılar’ın yüzde 75’i günde 1 dolardan az parayla yaşıyor. (Bugün)