“Okuma Yazma” kampanyasında 20 bin kişi okur yazar oldu. Bağcılar belediyesi yeni bir projeye imza atıyor.
Abone ol“2. Kademe Okuma Yazma” kampanyası kapsamında 6 bin insanımız ilkokul 5. sınıf diplomasına denk gelen belge almak için yeniden okul sıralarına döndüler.
Bağcılar Belediyesi’nin 2 yıl önce hayata geçirdiği okuma yazma seferberliği tüm hızıyla devam ediyor. Eğitim görenler okumayla birlikte bilgiye ulaşmanın sırrını da çözüyor. Derslere gelmeyenlere ise belediye ekipleri ikna operasyonları gerçekleştiriyor.
20 BİN HAYATA YENİ UFUKLAR
20 Bin hayat Karanlıktan aydınlığa yol alırken, harfler ve kelimeler eşsiz mücadele ve başarılara şahit oldu.
Kara tahtada beyaz tebeşir kara bahtı yendi. 20 bin hayat için yeni umutlar filizlendi okul sıralarında. Omuz omuza verildi karanlığı yenme mücadelesi. Müdüründen öğretmenine, kursiyerinden hizmetlisine. Herkes kendi cüssesi nispetinde su taşıdı cehalet ateşini söndürmek için.
20 Bin hayat için defterin beyaz sayfalan yarının aydınlık günlerinin habercisi oldu. Güzel günler kaleme gelirken, geçmişin karanlık günleri okula yeni başlayan çocuklar gibi heyecanlı 20 bin kişinin sevincinde silinip gitti.
ŞİMDİ DİPLOMA ZAMANI
Bağcılar Belediyesi’nin başlattığı ‘Okuma Yazma” kampanyasında 20 bin insan okur yazar oldu. Şimdi ise okur yazar olanlar diploma ile taçlandırılıyor.
“2. Kademe Okuma Yazma” kampanyası kapsamında 6 bin insanımız ilkokul 5. sınıf diplomasına denk gelen belge almak için yeniden okul sıralarına döndüler.
Her biri Türkiye’nin farklı köşesinden savrulup aynı semtte buluşan bu kadınların ortak sorunu okuma yazma bilmiyor olmalarıydı. Köylerinde toprağın, ağacın dilini çözmüşlerdi ama şehre gelmeleriyle onları farklı bir lisan bekliyordu. Zira tabelalarla istikametin belirlendiği modern hayatta, mesafe almak için manaların paketlendiği harf kümelerine ihtiyaç vardı. Çünkü otobüse binmek, alışveriş yapmak, telefon açmak, fatura ödemek gibi elzem ihtiyaçlar ancak okuma yazma bilmekle karşılanıyordu.
2 yıl önce başlatılan okuma yazma kampanyasında okuma ve yazmaya öğrendiler. Artık sokaklar onlar için zor değil. …Ve şimdi bu kadınların ortak bir hedefi var, “Diploma sahibi olmak”…
…VE HAYATA YENİ BİR PENCERE AÇILAR KURSİYERLERİN HİKAYELERİ…
Kadınların yoğun ilgi gösterdiği kursa erkekler de geliyor. Kocasından gelen mektubu 5 yıl boyunca koynunda saklayan çiçeği burnunda okur yazar Nuran Dağlar'ın hikayesi bunlardan sadece biri. Dağlar'ın kocası, evliliğinin 4. ayında Suudi Arabistan'a çalışmaya gitti. Kocasının 3 yıl sonra gönderdiği mektubu okuma yazma bilmediği için yıllarca saklayan 46 yaşındaki Dağlar, 'Mutlaka okuma yazma öğreneceğim' dedi ve 'Okuma Yazma Bilmeyen Kalmasın' kampanyasına katıldı.
Yıllar önce askerdeki kardeşini kaybeden Dağlar, şimdi kardeşinin gönderdiği ve okuyamadığı için annesine verdiği mektubu almak için İzmir'e gitmeye hazırlanıyor.
Sevdiğiyle evlenemedi
Bağcılar Belediyesi'nin kampanyasına katılan Güler Yavuz, okuma yazma bilmemenin acısını genç kızken yaşamış. Evlilik çağına geldiğinde âşık olduğu lise öğretmeni kendisini istemeye geldi. Ancak, görücü gelen öğretmen, Güler'le okuma yazma bilmediği için evlenmedi. 'O okumuş tahsilli biriydi. Ben ise cahildim. Benle bu yüzden evlenmedi' diyen 54 yaşındaki Yavuz, evine gitmek için yanlış otobüse binince canına tak etti ve kursa gelerek, okuma yazmayı öğrendi.
Felç okumayı unutturdu
10 yıl önce Bafra'da oğlunu kaybeden 36 yaşındaki Sathı Kurt, oğlunun kaybedilmesiyle birlikte felç geçirdi ve okuma yazmayı unuttu. 'Oğlum bir salı günü kayboldu. Diğer salı günü ise ölü bulundu. Dünyam başıma yıkıldı. Hastalandım, yıllarca tedavi gördüm. Okuma yazmayı bu sırada unuttum. İlkokul diplomam vardı. Bu nedenle beni kursa almadılar. Ama yaşadığım travmayı kanıtlayınca kursa alındım. Tekrar okuma yazmayı burada öğrendim'