BIST 9.368
DOLAR 34,52
EURO 36,18
ALTIN 2.965,07
HABER /  GÜNCEL

2 Temmuz İngiltere basın özeti

İngiltere basınında bugün, Yunanistan'daki borç krizi ve Orta Doğu'daki gelişmelerle ilgili haber ve analizler öne çıkıyor.

Abone ol

İngiltere basınında bugün, Yunanistan'daki borç krizi ve Orta Doğu'daki gelişmelerle ilgili haber ve analizler öne çıkıyor.

Guardian ve Financial Times'ın manşetlerinde Yunanistan krizi var.

İki gazete de krizle ilgili ana haberlerinde Almanya'nın Yunanistan'a baskıyı artırmasını öne çıkarıyor.

Guardian, "Almanya Tsipras'ı kendi halkına yalan söylemekle suçluyor. Atina buna şantaj suçlamalarıyla yanıt veriyor" diye yazıyor.

Financial Times'ta Tsipras'ın tavrına rağmen Merkel'in politikasından asla taviz vermeyecek görüntüsü çizdiği belirtiliyor.

Gazete, Yunanistan'da iktidardaki Syria partisinden bir kaynağın referandumdaki sonuçlara göre ülkede şunların yaşanabileceğini söylediğin, aktarıyor:

"Evet çıkarsa hükümet alacaklılarla anlaşmayı onaylayacak. Tsipras ardından parlamentoda çoğunluğa sahip olmak amacıyla Eylül ayından seçim çağrısı yapacak."

"Hayır çıkarsa Yunanistan alacaklılarla müzakereleri bitirebilir, Euro'yu terk edebilir ve yeniden Drahma'yı kabul edebilir."

'Obama Kürt güçlere silah yollanması planını engelliyor'

Daily Telegraph'ın manşetinde "ABD'nin IŞİD'le mücadele eden Kürt güçlere ağır silah yollamayacağı yönündeki kararına" dair bir haber var.

Telegraph bu özel haberinde, ABD'nin IŞİD'le savaşan Kürt güçlere ağır silah yollanmasını girişimlerini engellediğini öğrendiğini bildiriyor.

Haberde özetle şu ifadeler yer alıyor:

"Körfez ülkeleri ve başka ülkelerden üst düzey yetkililer gazeteye, IŞİD'le mücadele etmeyi hedefleyen daha güçlü planların parçası olarak, Kürtlerin doğrudan silahlandırılması konusunda Obama'yı ikna girişimlerinin başarısız olduğunu söylediler."

"IŞİD'le başarılı bir şekilde savaşan Peşmerge, onları Erbil'den geriye doğru itiyor ve Suriye'deki Kürtlerin desteğiyle Irak'ın kuzeydoğu bölümlerinde kontrolü yeniden tesis ediyor."

"Ancak bunu eldeki silah imkânlarıyla idare ederek yapıyorlar. Kürtleri silahlandırmak için birkaç Avrupa ülkesi tarafından milyonlarca Sterlin değerinde silah satın alındı. Ancak IŞİD'e karşı askeri operasyonları yöneten Amerikalı komutanlar silah transferini engelliyor."

Telegraph, "Kürt güçlerin en önemli şikâyetlerinden birinin, IŞİD'in Irak ordusunun terk ettiği modern Amerikan silahlarıyla savaşırken kendilerininse eski moda Sovyet silahlarıyla savaştıkları olduğunu" yazıyor.

'İngiltere Suriye'de IŞİD'e karşı hava saldırısını değerlendiriyor'

Independent'ın manşetindeki haberde İngiltere'nin önümüzdeki günlerde Suriye'de IŞİD'e yönelik hava saldırıları gerçekleştirmeyi değerlendirdiği belirtiliyor.

Haberde hükümet kaynaklarının, Tunus'ta turistlere yönelik düzenlenen saldırı ardından Başbakan David Cameron'ın, parlamentodan İngiltere Hava Kuvvetleri'nin Suriye'de IŞİD'e yönelik hava saldırıları gerçekleştirmesi için onay istemeyi değerlendirdiğini söylediği aktarılıyor.

Tunus'ta saldırıda ölenlerin 29'u İngiliz turistlerdi.

İngiltere'nin İsrail'e silah satışı raporu

Independent'ın bir diğer özel haberi ise İngiltere'nin İsrail'e silah satışıyla ilgili.

Habere göre İngiltere'nin İsrail'e silah ihracatıyla ilgili yayınlanan yeni bir rapor, ülkenin, yaklaşık 2000 kişinin öldüğü son Gazze operasyonundan hemen sonra İsrail'e, onlarca silah ihracatı işleminde bulunduğunu ortaya koyuyor.

Independent İngiltere'nin bunu yaparak İsrail'e hangi koşullara uygun olarak silah satışı yapacağıyla ilgili taahhütlerine uymadığını belirtiyor.

Gazetenin bahsettiği rapor 'Apartheid'i silahlandırmak' adını taşıyor.

Rapor, Londra Üniversitesi Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu'nda (SOAS) araştırmacı olup aynı zamanda silah ticareti karşıtı ve Filistin'le dayanışma yanlısı kampanyalarda yer alan David Wearing tarafından hazırlanmış.

Rapora göre son Gazze operasyonundan sonra İngiltere İsrail'e 4 milyon sterlinlik silah satışı yaptı.

Wearing, ihracat işlemlerinin, son Gazze operasyonundan sonra İngiltere'nin İsrail'e silah satışını aynı şekilde sürdürdüğünü ve İngiltere'nin, bu silahların yen çatışmalarda kullanılabileceği riskini görmezden geldiğini belirtmiş.

İngiliz bakanlar daha önce İsrail'e silah ihracatını savunurken, İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu belirtmiş ve İngiltere'nin ihraç edilen askeri malzemelere lisansı, bunların 'içeride baskı' veya 'mevcut gerilim ve çatışmaları kızıştırmak' için kullanılmayacağına ikna olduğunda verdiğini söylemişlerdi.