Sinop'ta yapılacak ikinci nükleer santral için Çin, Güney Kore ve Japonya ile görüşmeler yürüten Türkiye, Kanadalı Candu şirketi ile de mutabakat zaptı imzaladı.
Abone olSantralin toplam kurulu gücünün 3 bin MW olması öngörülüyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, işbirliğini, Türkiye'nin nükleer güç santralleriyle ilgili kararlılığının göstergesi olarak tanımladı.
Sinop'a yapılacak ikinci nükleer santral için Çin, Güney Kore ve Japonya ile görüşmeler yürüten Türkiye, bu kapsamda Kanadalı SNC-Lavalin Group bünyesindeki Candu ile de santral yapımı işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı imzaladı. Mutabakat anlaşması Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alkış, Candu Başkan Yardımcısı Ala Alizadeh arasında imzalanırken, santralin toplam kurulu gücünün 3 bin MW olması öngörülüyor.
Sinop'a yapılacak nükleer santral çalışmaları kapsamıyla EÜAŞ'ı yetkilendirdiklerini belirten Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Bugünkü imza Türkiye'nin nükleer güç santralleriyle ilgili kararlılığının altını çizen bir imzadır. Altı aylık fizibilite süresince yapacağımız çalışmalar sonrası belki anlaşabileceğiz belki anlaşamayacağız; çalışmalardan sonra sonuçları paylaşacağız." dedi. Türkiye, Mersin Akkuyu'ya yapılacak ilk santral için Rusya ile hükümetler arası anlaşma imzalarken, Bakan Yıldız, Sinop'a yapılacak ikinci nükleer santral konusunda Çin, Güney Kore ve Japonya ile müzakerelerin devam ettiğini ve Candu ile bu sayının dörde yükseldiğini belirtti ve ekledi: "Candu için altı ay, diğer ülkeler için iki aylık fizibilite çalışma süresi olacak. Görüşmelerde öncelikli hedefimiz Sinop'a kurulacak nükleer santral içindir." Türkiye'nin ortaya koyduğu yapı çerçevesinde başka ülkelerden de nükleer santral için teklif almaya hazır olduklarını vurgulayan Yıldız, toplam 12 üniteden oluşan nükleer güç santrallerine ulaşma hedefleri bulunduğunu söyledi.
Bakan Yıldız, toplantı sonrasında bir gazetecinin, "Üçüncü nükleer santralin Türkiye'de tam olarak nerede yer alacağı" sorusuna "Onun yeri belli değil. Kamuoyunda sıkça konuşulan depremsellik olsun, diğer 11 temel başlıkta 88 tane bizim güvenlik ile ilgili, bu işin teknik detayları ile ilgili başlıklarımız var. Bu yapıyı mutlaka kurgulamamız lazım. Ondan sonra yine vatandaşlarımız müsterih olsun. Son derece gönlümüz, beynimiz rahat bir şekilde bu santralleri tamamlamış olacağız.'' yanıtını verdi.
Kanadalı şirket Candu'nun Başkan Yardımcısı Ala Alizadeh de, "Türk pazarı ile uzun yıllardır ilgileniyorduk. Teknolojimizi Türkiye'de kullanabileceğimiz ilk adımı atıyoruz." dedi.