BDP'nin referandumu 'boykot' kararına bölgeden sert tepki geldi. Diger partiler halkı evet oyu vermeye çağırdı.
Abone olAnayasa Mahkemesi'nin yeni anayasa değişiklik paketine kısmi iptal kararı Kürt kökenli siyasi parti liderlerince tepkiyle karşılandı.
Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEK) Genel Başkanı Şerafettin Elçi, "Vesayetçi anlayışı reddeden, herkes 'evet' oyu kullanmalı. Statükocu ve vesayetçi anlayışı temsil edenlere iyi bir ders verelim" çağrısında bulundu.
Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Bayram Bozyel, 'evet' için var güçleriyle çalışacaklarını vurgularken Ergenekoncu güçlere fırsat verilmemesini istedi.
DELİ GÖMLEĞİNDEN KURTULMA ÇABASI
KADEK Genel Başkanı Şerafettin Elçi, "Kürtler, PKK ve BDP'nin baskısına rağmen Anayasa değişiklik paketine 'evet' diyecek." dedi. Elçi, 12 Eylül'de referanduma sunulacak paketin, '30 yıldır topluma giydirilen deli gömleğinden kurtulmak için tarihi bir fırsat olduğunu söyledi.
Değişikliğin kabulüyle cunta anayasasında çok önemli bir gedik açılacağını ve Türkiye'nin yıllardır özlemini çektiği özgürlükçü bir anayasaya önemli bir adım atılacağını vurguladı. Türkiye'nin gerçek anlamda demokratikleşmesi için ilk defa bu kadar umutlandığının altını çizdi.
KADEK: BDP HALKA GÜVENMİYOR
BDP'nin 'boykot' çağrısının sebebinin altında 'halka güvensizliğin' yattığına dikkat çeken Elçi, "Sandık başına giden Kürtlerin, referandumda 'evet oyu' kullanacaklarını çok iyi biliyorlar. BDP kendi özgür iradesi ile hareket edemiyor. Etkisinde kaldığı bazı güçler var. Bu güçler böyle istediği için öyle hareket ediyor. Onları, buna zorlayan güçler, odaklar var." şeklinde konuştu.
HAK-PAR: KÜRTLERE HİZMET ETMİYORLAR
HAK-PAR Genel Başkanı Bayram Bozyel, "Statükonun, bu ortamı stabilize etme yönündeki çabalarına zemin sunuyor. Yani ortamı germe çabası şu anda Ergenekoncu güçlere yarıyor." dedi. Bozyel, paketin Türkiye'nin temel ihtiyaçlarına kalıcı çözüm getirmediğini ancak yeni anayasanın yolunu açtığını dile getirdi. Bozyel, şöyle devam etti: "Referandumda bütün gücümüzle 'evet' diyeceğiz. Paketin kabul edilmesi için çalışacağız. Ondan sonra yeni bir anayasa ihtiyacı, belki daha yakıcı bir şekilde gündeme gelecek."