BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

2 kere 2'nin 367 etmediği ortada

Anayasa Mahkemesi başkanlığına yeniden seçilen Haşim Kılıç, Sabih Kanadoğlu'na göndermede bulundu.

Abone ol

"Hak ve özgürlüklere ulaşmayı hedef alan uçak kalkmıştır ve bu uçağı indirmeye artık kimsenin gücü yetmeyecektir" diyen Kılıç, 2007'deki cumhurbaşkanlığı seçimini kilitleyen '367 krizi'ne göndermede bulundu.

"Referandumla, 2 kere 2'nin 367 etmediği ortaya çıkmıştır."

Kılıç'ın ilgniç açıklamaları Zaman gazetesinde yer aldı. Topkapı Suriçi Grubu adlı sivil toplum kuruluşunun düzenlediği toplantıda konuşan Kılıç, 28 Şubat sürecinde yaşanan başta başörtüsü yasağı olmak üzere hak ihlallerinin Türkiye'ye en az 30 yıl kaybettirdiğini söyledi. Laikliğin yıllarca 'yasaklayarak eşitliği sağlama' anlamında kullanıldığını belirten Kılıç, yeni anayasada laikliğin doğru şekilde tarif edilmesini istedi.

30 YIL BAŞÖRTÜSÜYLE UĞRAŞTI

"Bu ülke 30 yıl başörtüsü meselesiyle uğraştı ve bu mesele ekonomisine neler kaybettirdi? O kadar büyük kargaşalar, kavgalar yaşadık ki, işadamlarımız yatırım yapamadılar. Türkiye dışına kaçtılar. Öğrencilerimizin eğitim için dışarı gittikleri gibi" diyen Kılıç, Ortadoğu'da yaşanan olayların temelinde de hak ihlallerinin bulunduğuna dikkat çekti.

ÜYELERİN HEPSİNİ TBMM SEÇSE

Haşim Kılıç, 12 Eylül referandumunun ardından Anayasa Mahkemesi'nin değişen yapısına da temas etti. "Mümkün olsa da Anayasa Mahkemesi üyelerinin hepsini TBMM seçse ve milletin iradesi temsilcileri eliyle buraya da yansısa" talebinde bulundu.

Anayasa Mahkemesi'nin sadece hukukçulardan kurulmasının yanlış olduğuna inandığını da dile getireren Kılıç, şöyle konuştu:

"Çünkü anayasanın hem hukuksal hem siyasi hem sosyolojik, felsefi ve ekonomik boyutu var. Mümkün olsa da Anayasa Mahkemesi'ne bir felsefe profesörü atanabilse. Bu kurulun belki bir yarısı hukukçulardan oluşmalıdır, ama diğer yarısının da böyle olması gerektiği kanaatini taşıyorum."

HUKUKÇU DEĞİL HUKUK TEKNİSYENİ ÇIKIYOR

Bugün hukuk fakültelerinden hukukçu değil, hukuk teknisyeni çıktığı görüşünü de savunan Kılıç, "4 yıllık süreç çok az. En az 6 yıl olması gerekir. İlk 2 yılı hukuk felsefesi ve sosyolojisini okutmak gerekir. Bunu Sayın Başbakan'a da ilettim. Ciddi bir reforma ihtiyaç var. Anadolu'nun her yerinde hukuk fakültesi açılmasını da kalifiye hukukçu yetiştirmek açısından doğru bulmuyorum." şeklinde konuştu.