BIST 9.368
DOLAR 34,48
EURO 36,43
ALTIN 2.959,69
HABER /  MEDYA

2. Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir hayatı ölümü biyografisi Diriliş Ertuğrul'da...

TRT 1'in en sevilen dizilerinden biri olan Diriliş Ertuğrul'da karşımıza çıktı ama Türk Tarihinde önemli biri. Gıyaseddin Keyhüsrev ya da 2.Gıyaseddin Keyhüsrev Diriliş Ertuğrul da. Peki Gıyaseddin Keyhüsrev ya da bilinen adıyal 2.Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir hayatı ve ölümü. Gıyaseddin Keyhüsrev biyografisi haberimizde.

Abone ol

Belki ilk defa Diriliş Ertuğrul'da karşınıza çıkmış olabilir veya tarih derslerinden aklınızın bir ucunda adı kalmış olabilir. Gıyaseddin Keyhüsrev orjinal adıyla 2.Gıyaseddin Keyhüsrev'den bahsediyoruz. Türki Tarihi'nde önemli bir konuma sahip olan Gıyaseddin Keyhüsrev karakterini Diriliş Ertuğrul dizisinde izleyeceğiz. Zaten Diriliş Ertuğrul'da Gıyaseddin Keyhüsrev adını duyanlar hemen 'Diriliş Ertuğrul Gıyaseddin Keyhüsrev kim' 'Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir' diye aramaya çoktan koyuldu bile. Peki Diriliş Ertuğrul'a yeni gelecek olan olan İkinci Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir biliyor musunuz? Hadi gelin minik bir beyin fırtınası yapalım be bu önemli tarihi şahsiyeti tanıyalım. İkinci Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir hayatı ve ölümüne dair tüm detaylar haberimizde. İşte Gıyaseddin Keyhüsrev'in biyografisi ve eşleri...

GIYASEDDİN KEYHÜSREV KİMDİR? Anadolu Selçuklu Devleti 12. hükümdarı II. Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir? İşte II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in biyografisi; II. Gıyaseddin Keyhüsrev'in 1221 yılında doğduğu tahmin ediliyor. Babası I. Alaeddin Keykubad, annesi “Mahperi Sultan” olarak da bilinen Hunat Hatun. 1128'de Mengüçoğlu Beyliği'ni ortadan kaldırıp topraklarını ülkesine katan Alaaeddin Keykubat, onu Erzincan iline melik atayarak atabeyi Mübarizeddin Ertokuş'la birlikte Erzincan'a gönderdi. Melikliğinin ilk yıllarında Trabzon'u kuşattı.

Babası, kendisinden küçük olan kardeşi İzzeddin Kılıç Arslan'ı veliahtlığa atamıştı ancak babasının 1237 yılında öllmesi üzerine Sadeddin Köpek önderliğindeki bazı emirlerin desteğiyle Türkiye Selçuklu tahtına Gıyaseddin Keyhüsvrev çıktı. Kardeşinin tarafını tutan Harezm emirlerine karşı mücadeleye girişti; onları kendisine biat etmek zorunda bıraktı. Dımaşk (Şam) ve Halep Eyyubi hükümdarları ile babasının zamanında yapılan tabiiyet anlaşmalarını yeniledi. Halep Eyyubi hükümdarının kızı ile evlenmek, kendi kız kardeşini ise onunla evlendirmek yoluyla akrabalık kurdu. Çok geçmeden diğer Eyyubi hükümdarları ve Artuklular da kendisine bağıölı oldu. Moğolistan'a babasının hazırladığı elçilik heyetini gönderdi.

Keyhüsrev, saltanatının ilk yıllarında güvenmediği devlet adamlarını Sadeddin Köpek'in telkinleri ile birbir etkisiz hale getirdi; hatta eski veliaht İzzeddin Kılıçarslan ile annesi Adile Hatun'u da öldürttü ve Türkiye Selçuklu tahtı üzerinde hak iddia eden Sadeddin Köpek'i de 1239 öldürttü. Daha önce yönetimde etkili olan emirlerin yeniden işbaşına geçmesiyle devlet eski düzenine kavuştu, dış ilişkileri düzeldi. Eyyubi melikleri, İznik'te hüküm süren Bizans imparatorları (İznik İmparatorluğu) ve Kilikya ile Mardin Artukluları II. Keyhüsrev'e bağlılıklarını sürdürdüler. 1240'ta Diyarbakır, Türkiye Selçuklularının eline geçti.

Bu arada Moğolların önünden kaçarak Anadolu'ya sığınan göçebe Türkmenler, Anadolu'daki yerleşik devlet düzeni içinde yeni sorunlar yaratmaya başladı. Bu koşullarda Baba İshak'ın başlattığı Babai ayaklanması çok hızlı ve kanlı bir şekilde gelişti. Beyşehir Gölü üzerindeki Kudababad Sarayı'na sığınan Keyhüsrev, Moğol tehlikesine karşı ülkeyi savunmak üzere 1240 yılında Erzurum sınırında bulunan orduyu çağırarak ayaklanmayı bastırabildi. Bu olay neticesinde devletin gücü önemli ölçüde sarsıldı.

Keyhüsrev, Dımaşk Eyyubi hükümdarı ile güçlerini birleştirip Silvan Eyyubi hükümdarının üzerine yürümek amacıyla 1241'de ordusunu Kayseri'de topladı. Silvan Eyyubi hükümdarı da Germiyanlı Türkmenler'in ve Harizmler'in desteğini sağlamıştı. Yaklaşan Moğol tehlikesi üzerine Abbasi hükümdarının araya girmesiyle iki ordu arasındaki savaş önlendi. Silvan hükümdarının yeniden Selçuklulara tabi olması şartıyla barış yapıldı.

Diriliş Ertuğrul'da Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir hayatı ölümü biyografisiDiriliş Ertuğrul'da Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir hayatı ölümü biyografisiDiriliş Ertuğrul'da Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir hayatı ölümü biyografisiDiriliş Ertuğrul'da Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir hayatı ölümü biyografisiHABERİN FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYIN

 Türkiye Selçuklularının zayıflamasından yararlanan Moğollar 1242'de Erzurum'u ele geçirdiler. 1243 yılında Kösedağ Savaşı'nda da Anadolu Selçuklu ordusunu yenilgiye uğrattılar. II. Keyhüsrev savaştan sonra Batı Anadolu'ya kaçtı. Moğollar Sivas'a girdi ve şehri üç gün süreyle yağma ettirdi. Ardından Kayseri'yi kuşattılar, kahramanca direnmesine rağmen şehri ele geçirip büyük bir katliam yaptılar. Azerbaycan'a dönüşleri sırasında aynı şekilde Erzincan'da katliam yaptılar. Bu olaylar sırasında Keyhüsrev'in annesi ve ailesi Halep'e gitmeye çalışırken yakalanıp Moğollar' a teslim edildi.

Amasya'da bulunan Vezir Mühezzebüddin Ali Moğol komutanı Baycu Noyan'a gidip Selçukluları Moğollara vergi verir bağımlı bir devlet haline getiren ağır bir anlaşma imzaladı. Moğollarla barışın sağlanmasının ardından Konya'ya dönen sultan bundan sonra devlet işlerini bütünüyle veziri Şemseddin İsfahani'ye bıraktı. Vezir, Sultanın ailesini Moğollar'a teslim etmiş olan Ermeni Krallığı üzerine sefere çıkarak Tarsus'u kuşattı. Bu sırada Alâiye'de bulunan sultan, içki içmekte iken veya baktığı vahşi hayvanların ısırması sonucu öldü. Henüz yirmi beş yaşında idi. Cenazesi Kümbethane'ye kondu. Onun ölümü üzerine Selçuklu ordusu Tarsus kuşatmasını bırakıp Konya'ya döndü.