BIST 9.890
DOLAR 35,08
EURO 36,63
ALTIN 2.956,56
HABER /  EKONOMİ

2. el arabada ekspertiz raporu ücreti ne kadar kimler alacak?

1 Nisan'dan itibaren başlayacak olan 2.el otomobil ticaretinde yeni dönem ile araç satışında yapılan hilelerin önüne geçilmesi hedefleniyor. 

Abone ol

1 Nisan’dan itibaren 2. el otomobil ticaretinde ekspertiz raporu ve garanti zorunlu olurken, kilometre düşüren, hasarı gizleyenlere büyük yaptırımlar geliyor. Yapılan değişiklikle birlikte daha önce sadece alıcı talep ederse alınan ekspertiz raporu artık zorunlu hale geliyor. Ekspertiz raporu düzenleyeme yetkisi sadece Türk Standartları Enstitüsü’nden Hizmet Yeterlilik Belgesi alan firmalarda olacak.

İkinci elde ekspertiz raporunu kimler alacak? 

-1 Nisan’dan itibaren ikinci el alım satımı yapan firmalar ve gerçek kişiler eksertiz raporu almak zorunda. 8 yaş ve 160 bin km üstü araçlarda rapor gerekmiyor. İşi otomobil alım satım olmayanların satışlarında rapor aranmayacak.

Yeni düzenlemeyle birlikte Nisan ayında sektörde büyük bir yoğunluk yaşanması bekleniyor. 

-Hazırlanacak ekspertiz raporunda aracın özellikleri, arıza-hasar durumu ve kilometre bilgilerine yer verilecek. Boyanın durumu, kaza, göçük, dolu hasarı, şanzıman, motor, fren sistemi vb parçaların durumu raporda yer alacak. 

-TSE’den TS13805 standardında HYB (Hizmet Yeterlilik Belgesi) almış firmalar raporu vermeye yetkili olacak. Bu firmalara TSE’nin web sitesinden kolaylıkla ulaşabilecekler. 

-Raporla ilgili yaşanabilecek sorunda raporu veren yetkili firma ve satışı yapan sorumlu tutulabilecek, zararı ödemesi gerekecek.

-Yeni uygulamada garanti, aracı satan firma tarafından en az 3 ay veya 5 bin km olarak verilmek zorunda. Garanti ikinci el aracı motor, şanzıman, kaporta, diferansiyel ve elektrik sistemini kapsayacak. 

-Sadece ikinci el binek otomobil, pickup ve hafif ticari araçlarda zorunluluk bulunuyor.

-Verilecek ikinci el araçların ekspertiz raporunun maliyeti ortalama 345 TL olarak açıklandı. 

-Önceden randevu alınarak yapılan başvurularda yaklaşık 1 saatte rapor alınabilecek. 

-Yönetmelik kapsamında olan ikinci el araçlarda ekspertiz raporu alınmadığı takdirde noterlerde araç satışı ve devir işlemleri yapılamayacak. 

-Ekspertiz raporları aracın anlık durum bilgisini verecek şekilde hazırlanacak. Bu nedenle yönetmelik raporun noter satışından hemen önce alınması şartı getiriyor.

KDV'ye de düzenleme

İkinci el otomobil ticareti yapanların yaşadığı KDV uyuşmazlığı sorunu da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla düzeltildi. Bundan böyle ikinci el araçları satın alan mükellefler, satarken de aldığı KDV oranını uygulayacak.