Çanakkale’nin Biga ilçesindeki Parion Antik Kenti'ndeki kazılarda, bir balıkçıya ait yaklaşık 2 bin yıllık mezar içinde bronzdan yapılmış olta oldu bulundu.
Abone olÇanakkale’nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyünde, antik dönemde Troas bölgesinde balıkçılığın merkezi olarak bilinen Parion Antik Kenti'ndeki kazılarda, bir balıkçıya ait yaklaşık 2 bin yıllık mezar bulundu.Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yürütülen kazının başkanlığını yapan Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevat Başaran, 2 bin yıllık mezarın içinde bronzdan yapılmış orkinos oltası ve misina sarmaya yarayan demir mekik bulunduğunu açıkladı.
Kentte yaşayanların önemli bölümünün balıkçılıkla uğraştığına işaret eden Prof. Dr. Başaran, ''Antik kentin sınırlarının yer aldığı Kemer köyü Parion'un merkezi durumunda. Köyde şu anda bile balıkçılık çok gelişmiş durumda. Korunaklı bir bölgede yer alan balıkçı barınağında onlarca tekne bulunuyor. Günümüzde Kemer köyünde balıkçılık ne anlama geliyorsa, antik dönemde de Parion için balıkçılık çok büyük bir öneme sahip'' dedi.
EN ÇOK ORKİNOS VE USKUMRU AVLANIYORMUŞ
Kazı çalışmaları sırasında bulunan balıkçıya ait bronzdan yapılmış orkinos oltanın, ölü denizin hediyesi olarak mezara bırakıldığını belirten Başaran, '' O dönemde demir iyi kullanılan bir maden. Mekik demirden yapılmış. Olta ise bronzdan imal edilmiş. Ayrıntıya baktığımızda misinayı tutması amacıyla oltanın uç kesimine ince biz iz yapılmış. Olta el işçiliği açısından son derece önemli. Bunlar dışarıdan gelmiş ya da Parion'da üretilmiş malzemeler de olabilir. Kentte balıkçılarla ilgili yazıtlarda en çok uskumru ve orkinos avlandığını bilmekteyiz.'' diye konuştu.