BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

2 bin yıllık hurma tohumu çatladı

Bilim adamları, soyu tükenmiş bir hurma türünün 2 bin yıllık tohumunu yeşertmeyi başardı. Ağacın 30 yıl sonra meyve vermesi bekleniyor...

Abone ol

Araştırmayı yürüten Louis Borick Natural Medicine Research Center uzmanı Sarah Sallon, 2 bin yıllık hurma tohumunu Masada bölgesinde bir arkeolojik kazıda buldu. M.S. 73 yılında Romalılar tarafından ele geçirilmek yerine intiharı seçen Yahudi kabilelerinin toplu mezarında ortaya çıkarılan hurma tohumu şimdiye dek bulunan en eski bitki tohumu özelliği taşıyor.

Bilim insanları, 30 cm boyundaki hurma ağacına Tevrat’ta bir öyküden esinlenerek ‘Methusaleh’ adını verdi. Bilim insanları ağacın gelişimini günlük olarak takip ediyor, ağaç normal bir gelişim sürdürmesi halinde ilk meyvesini 30 yıl sonra verecek. Eski tohumlardan üretilen ağaçlar genellikle tüm çabalara karşı önce eğiliyor ve sonra da ölüyor.
Yahudi kabilelerin toplu mezarlarının bulunduğu Masada bölgesi.

TIBBİ DEĞERİ İNCELENECEK

Methusaleh ise uzmanlara göre şimdilik sağlıklı görünüyor. Ağacın 7 yaprağından biri DNA analizi için kesilerek İsviçre’ye gönderildi. Ağacın 50 yıllık bir şaşma payı ile bin 990 yaşında olduğunu belirlendi. Bu, ağacın M.Ö. 35 ile M.S. 65 arasında yetiştiğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, DNA analizi ışığında 2 bin yıllık süreçte bir zamanlar tıbbi hammadde olarak kullanılan hurmanın biyolojik özelliklerinde kayıp olup olmadığını araştıracak.

ANTİK BİTKİLERDEN MODERN İLAÇLAR

İsrailli uzmanların hurmayı canlandırma nedenleri ise tam olarak tarihsel merak değil. Dr. Sallon, tarihte ilaç olarak kullanıldığı bilinen hurmayı yeniden canlandırıp muhtemel tıbbi uygulamalarını araştıracak. Yahuda hurmasından yapılan bir macunun antik çağlarda ilaç olarak uygulandığı eski metinlerden biliniyor. Dr. Sallon, hurmanın tıbbi potansiyelini hala barındırdığını düşünüyor.

Louis Borick Natural Medicine Research Center, Uzakdoğu ve Ortadoğu’da yetişen egzotik bitkilerden doğal ilaç malzemeleri üzerine uzmanlaşıyor. Merkez daha önce de benzer eski tohumlardan kanser ilaçlarına hammadde üretmişti.

ANTİK ÇAĞIN ‘KUTSAL HURMASI’
İsrail’in Yahuda bölgesinde yetişen ve bugün soyu tükenmiş sayılan bu hurma türü, eski çağlarda Yahudi kabileleri tarafından en değerli meyve kabul ediliyordu. İncil ve Kuran’da ‘Yahuda hurması’ olarak geçen bu ağaç, gölgesi, meyvesi, güzelliği ile en değerli bitkilerdin biri sayılıyordu.

Ağaç daha sonra Yahudi kabilelerin Avrupa’ya göçmesi ve gerekse Haçlılar saldırılarında harap edildi. Modern İsrail’de yetişen hurma ağaçlarının filizleri California’dan ithal ediliyor, bunlar da esasen Irak menşeili bir tür.

Kaynak: