ANTALYA'nın Gazipaşa İlçesi'nde 2 bin yıllık geçmişi olduğu değerlendirilen Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti'nde yapılan kazılarda üzerinde 'ANT' damgasının yer aldığı seramik çömlek parçaları bulundu.
Abone olGazipaşa'ya bağlı Güney Mahallesi'nde bulunan Roma ve Bizans dönemlerinden kalma tarihi 2 bin yıl öncesine dayandığı tahmin edilen Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti'nde, ABD Nebraska Üniversitesi'nden Prof. Dr. Michael Hoff başkanlığında yürütülen kazılarda üzerinde 'ANT' yazılı damganın yer aldığı seramik çömlek parçaları bulundu.
Kaymakam Nurullah Kaya, Belediye Başkanı Ak Partili Adil Çelik ve Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen antik kente giderek kazı çalışmalarını inceledi. Kazı Başkanı Prof. Dr. Michael Hoff ve Başkan Yardımcısı Uşak Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Birol Can heyete kazılarla ilgili bilgi verdi.
"KENT OLDUKÇA BÜYÜK"
Kazı Başkanı Prof. Dr. Michael Hoff, 2005 yılından bu yana uluslararası bir ekiple kazı çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, ilk sezonlarda kentin tapınak yapısı üzerinde durulduğunu ve bu yapının çalışmasının büyük ölçüde tamamlandığını aktardı. Şimdi restorasyonlarını projelendirme aşamasında olduklarını anlatan Hoff, "Onun dışında kentin meclis binası açığa çıkarıldı. Bu yıl tamamen kazılmış olacak. Oldukça büyük bir kompleks olduğu için birkaç yıldır kazısı devam ediyor ve belli ki birkaç yıl daha devam edecek. Kent oldukça büyük, yaklaşık 30 hektarlık bir alandan bahsediyoruz. O yüzden şu an sahip olduğumuz imkanlarla düşünürsek herhalde bu kentin kazıları en az 300 yıl sürecek. Ama her sene heyecan verici keşifler görebiliyoruz" dedi.
"KENDİ SERAMİĞİNİ ÜRETEN KENTLER MARKALAŞMAYI SAĞLAMIŞ"
Doç. Dr. Birol Can şöyle dedi:
"Bölge coğrafyasıyla ve kültürel değerleriyle gerçekten çok fantastik ve zenginliklere sahip. Denize çok yakın ama aynı zamanda gerçekten çok sarp kayalıklar üzerine kurulmuş. 2005 yılından bu yana Nebraska Üniversitesi'nden profesör Hoff başkanlığında, 12 yıllık süreç içerisinde çok önemli keşiflere imza atıldı. Bölgenin nadir kazılarından biri olduğu için bulgular bir o kadar da önemli. Daha önce çok geniş ve kaliteli mozaiklere rastlamıştık. Bunu bütün bilim camiasıyla ve buraya gelen turistlerle paylaşıyoruz. Bu yılki çalışmalarımızı kentin büyük hamam yapısında yoğunlaştırdık. Bu çalışmalarda hamamın orijinal yapılarına yönelik mimari bulguların yanı sıra hamamın işlevini tamamladıktan sonra önem kazanan amfora (seramik fırınları) üzerinde yoğunlaştık. Bunlar bizim için çok önemli çünkü bütün Akdeniz'de kendi seramiğini üreten kentler bu markalaşmayı gerçekten sağlamış. Oldukça iyi durumda ele geçen fırınlar, buradaki seramik atıkları ve bunların üzerindeki kent üretimi olduğunu gösteren mühürler bize bunu doğruluyor. Genelde her kentin kendine ait bir mührü, kendine ait bir tanımlaması bulunur. Burada 'A', 'N', 'T' harfleriyle tanımlanan bir mühür kullanılmış. Tabi bu mührü kullanan tek kent burası değil. Çünkü Antiocheia ismiyle başka kentler de var. Ama seramik fırınları ve üretimi kanıtlayan diğer veriler, bunun bu kentin üretimi ve damgası olduğunu bize gösteriyor."
"MÜZEYLE İLGİLİ TESPİTLERİMİZİ YAPTIK"
Kaymakam Nurullah Kaya, "Bizim temennimiz bu çalışma temposu ile en kısa sürede tarihin tekrardan ayağa kaldırılması ve Türk turizmine, dünya insanlarına kazandırılmasıdır. Biz de bugün burada kazı ekibini ziyaret ettik. Onların uzun vadede çalışabileceği bir kazı evini temin ettik. Onların daha verimli olabileceği bir kazı çalışması yapılması için restorasyon alanlarını ve çıkan ürünlerin sergilenmesi için bir müze kazandırılması ile ilgili yerinde tespitlerimizi yaptık. 2018 itibariyle teknik hiçbir sorun kalmadan tamamen saha çalışmasına odaklanan bir çalışma temposuna sahip olacağız" diye konuştu.