BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,47
ALTIN 3.038,64
HABER /  GÜNCEL

2 bin yılık hurmanın sırrı

Yarım yüz yıl önce bulunan saray kalıntıları arasındaki hurma çekirdekleriyle ilgili yeni gelişmeler heyecan uyandırdı.

Abone ol İsrail'de yaklaşık yarım yüzyıl önce eski bir sarayın kalıntıları arasında bulunan ve bugün yeni bir fidana can veren hurma çekirdeğinin 2000 yaşında olduğu, gelişkin tarihlendirme teknikleri kullanan İsrailli araştırmacılarca doğrulandı.

Çekirdek, 1963-65 yıllarında Ölü Deniz'e bakan Masada kalesinin kalıntılarında yapılan arkeolojik araştırmalar sırasında bulunan çekirdeklerden bir tanesi.

Kral Herod tarafından yazlık ikametgah olarak yaptırılan Masada, İsrailliler için bir kahramanlık sembolü olarak görülüyor. Çünkü kaleyi savunan Yahudi askerler, 2000 yıl önce ülkeyi işgal eden Roma ordusunun eline düşmemek için kendilerini uçuruma atarak intihar etmişler.

Kudüs'teki Hadassah Tıp Organizasyonuna ait Louis N. Borick Doğal Tıp Araştırma Merkezinden Sarah Sallon yönetimindeki ekip, 40 yıldan fazla bir süredir oda sıcaklığında tutulan bu çekirdeklerden beşini deney için aldı, ikisi üzerinde karbon izotop testleri yaparak yaşlarını belirledi ve geriye kalan üçünü toprağa ekti. Bunlardan yalnızca biri filizlendi.

İncil'deki en yaşlı insan Methuselah'ın adı verilen filiz, 26 ay sonra bugün 1,25 metre boyunda sağlıklı bir hurma fidanına dönüşmüş bulunuyor. Karbon testleri, Masada'daki Kuzey Sarayı'nın giriş yolunda bir arada bulunan çekirdeklerin, artı ya da eksi 50 yıllık hata payıyla 2000 yaşında olduğunu ortaya koydu.

Kayıtlara göre Kral Herod'un sarayı 2044 yıl önce yaptırdığına işaret eden araştırmacılar, yayımladıkları makalede de bu durumda Methuselah'ın "anne ve babasının" meyveleriyle Romalılara teslim olmaktansa ölümü seçen Yahudileri beslemiş olduğunu belirtiyorlar.

Tarihi kayıtlara göre bir zamanlar "Hayat Ağacı" olarak adlandırılan Yudea hurması ormanlarının Ürdün vadisini kaplamasına karşın, İsrail bugün hurma ithalatçısı bir ülke.

Eğer Methuselah "büyüyünce" dişi çıkarsa "türleri yeniden canlandırma" çalışmalarına destek sağlamış olacak.

Ağacın dişi olması halinde Sallon ve ekibi, bu hurma türünün eskilerin inandığı gibi tıbbi özellikleri bulunup bulunmadığını da belirleyecek. Ancak bunun için araştırmacıların, ağacın cinsiyetinin belli olacağı 2010 yılını beklemeleri gerekecek.

Sallon, ağacın dişi çıkması halinde adını "Bayan Methuselah" olarak değiştireceklerini belirtiyor.