BIST 9.032
DOLAR 34,47
EURO 36,34
ALTIN 2.937,13
HABER /  GÜNCEL

2-B düğümü çözülüyor

Kamuoyunda 2-B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satışına ilişkin çalışmalarda sona gelindi.

Abone ol

Hükümetin, uzun süreden beri üzerinde çalıştığı ve kamuoyunda 2-B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satışına ilişkin çalışmalarda sona gelindi. Orman vasfını kaybeden 51 bin hektar atanın hak sahipleri belirlendi. Satıştan en az 25 milyar dolar gelir bekleniyor.

SEZER İPTAL ETMİŞTİ

Bilindiği gibi 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 2-B arazileriyle ilgili düzenlemeyi iptal etmişti. Önce 'torba yasa' sonra son yapılan Anayasa değişikliği ile tümüyle yeniden önü açılan 2-B satışıyla ilgili bilgi veren Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir, bu arazilerin satışmııı mümkün olması için başlatılan kadastro çalışmalarının son aşamaya geldiğini açıkladı. Bayındırlık Bakanı Mustafa Demir, CHP Milletvekili Fevzi Topuz'un soru önergesine verdiği cevapta 2-B arazilerine ilişkin kadastro çalışmaları hakkında bilgi verdi.

BÜYÜTMEK İÇİN TIKLAYIN

KADASTRO YAPILDI

Arazilerle ilgili iki tür işlem yapıldığım belirten Bakan Demir, 2-B kapsamına alman arazilerin fiili kullanım durumuna göre kadastrolanılın yapıldığını söyledi. Fiili kullanım durumuna göre kadastroya tabi tutularak tescili yapılmış olan 2-B arazileri üzerine ise güncelleme çalışması yapıldığını açıklayan Demir, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün yasalara uygun olarak 2-B arazileri ile ilgili kadastro ve güncelleme çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. 2-B alanlarının güncelleme çalışmalarının Maliye Bakanlığı'nın talebi üzerine yapıldığını ifade eden Demir, 51 bin 192 hektarlık alan üzerindeki kadastro çalışmalarının tamamlandığım açıkladı. Kadastro çalışmaları tamamlanmasının ardından Çevre ve Orman Bakanlığı bu arazileri orman arazileri' kapsamı dışına çıkartacak. Maliye Bakanlığı da hazine arazisi olarak tescil edilecek bu arazileri öncelikle hak sahiplerine satacak. Türkiye'de orman vasfını yitirmiş arazi kapsamında 473 bin hektarlık arazi bulunuyor. 2-B arazilerinin bulunduğu iller sıralamasında, 45 bin 548 hektarlık arazi ile Antalya birinci sırada yer alıyor. Antalya'yı Balıkesir, Mersin, Adapazarı, Muğla ve İstanbul takip ediyor.

RAYİÇ BELEDELDEN SATIŞ

2-B arazileri deyimi 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun 2. Maddesi 'B' bendi için kullanılan bir kısaltmadır. Bu tabir, 1981 yılından önce bilim ve fen bakımından orman vasfını kaybetmiş araziler için kullanılmaktadır. Bakanlık 2-B'lerin satışında herhangi bir gelir hedefi koymadı. Ancak arazilerin rayiç bedel üzerinden satılacağı belirtildi. Hak sahibi kabul edilmek için kişinin söz konusu taşınmazı, kadastro çalışmasının tamamlandığı tarih itibariyle geriye dönük olarak 5 yıl kullanmış olma şartı aranacak. Arazileri almak isteyen hak sahiplerinden müracaatları sırasında 10 bin liraya kadar başvuru bedeli alınacak. Orman Genel Müdürlüğü'nce uygun görülen yerler ise yeniden ağaçlandırılmak üzere bu kuruma tahsis edilecek.

ÖNCELİK HAK SAHİPLERİNE

Uzmanlara göre, arazilerin satışıyla inşaat sektöründeki arsa sıkıntısı azalacak ve ucuz konut üretimi artacak. Arazilerin bedelsiz işgal edilmesi önlenecek. İkinci el piyasası hareketlenecek ve bu arazilerdeki konutlardan Emlak Vergisi alınabilecek.

Uzmanlara göre 25 ilâ 50 milyar dolar gelir getirecek 473 bin hektarlık araziden 51 bin 192'sinde kadastro ve güncelleme çalışmaları tamamlandı. Kadastronun ardından Orman Bakanlığı 2B arazilerini 'orman' kapsamı dışına çıkartacak. Maliye Bakanlığı da Hazine arazisi olarak öncelikle hak sahiplerine satacak.

5 YIL TAKSİT YAPILACAK

Arazilerde 5 yıl kullanım şartı aranacak. Hak sahiplerinden müracaat sırasında 10 bin liraya kadar başvuru bedeli alınacak. Bedelin en az yüzde 10'u ödenecek ve 5 yıl taksit yapılabilecek. İşgal tazminatı da 10 yıldan 5 yıla inecek. Ağaçlandırılabilecek yerler ise yeniden Orman Bakanlığı'na verilecek.

BELEDİYELER ARAZİ SATIŞINI YAPABİLİR

Hukukçu Cihangir Dönmez, kısmi yasal düzenlemenin 23.07. 2010'daM Torba Yasa ile oluşturulduğunu söyledi. "Bu yasayla Hazinenin bu arazileri belediyelere devretmesi, belediyelerin de bu satışı gerçekleştirmesi mümkün. Ama ben hükümetin bu konuda bir yasa çıkartacağım düşünüyorum" dedi.

2-B arazilerinin satışı ile ilgili kısmi yasal düzenleme 23.07.2010 tarihinde kabul edilen 6009 Sayılı Torba Yasa ile oluşturuldu. Bu yasadaki maddelere dayanarak hazinenin bu arazileri belediyelere devretmesi, belediyelerin de bu satışı gerçekleştirmesi mümkün. Ama ben hükümetin bu konuda bir yasa çıkartacağını düşünüyorum. Torba yasaya göre süreç şöyle, şekillenebilir: Üzerinde 31.12.2000 tarihinden önce kaçak yapı yapılmış bulunan Hazine arazileri önce Hazine adına tescil edilecek, bu taşınmazlar ilgili belediyelere bedelsiz olarak devredilecek. Söz konusu taşınmazlar, üzerinde bulunan kaçak yapı sahibine yada kanuni halefine Belediyelerce satılacak.