BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 35,98
ALTIN 3.008,16
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

19 yaşında ikinci kitabı çıktı

O henüz 19 yaşında ama uzman olduğu alanda ikinci kitabı piyasaya çıktı.

Abone ol

Mehmet Emrullah İncearık, o henüz 19 yaşında. Genç bir tasarım uzmanı. Alanında uluslararası ödüle sahip. Ekim ayının başında ikinci kitabını çıkardı. Peki kim bu genç? Sizler için web tasarım dünyasından bu seçkin genç ile röportaj yaptık ;

Mehmet Emrullah İncearık kimdir, biraz kendinizden bahseder misiniz?

1992 Mersin doğumlu olup aslen Gaziantepliyim. 2010 yılında Mersin Yahya Gunsur Anadolu Bilgisayar Teknik Lisesi’nden mezun oldum. Şu anda Mersin Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri ve Programlama bölümünde okumaktayım. Zaman zaman Bilişim Teknolojileri, Grafik-Web Tasarım ve Web Uygulamaları alanlarında eğitimler seminerler vermekteyim. CorelDRAW, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe InDesign programlarını aktif olarak kullanmaktayım. Aynı zamanda, HTML/CSS, XML, ASP.NET, dilleri ile aktif olarak web uygulamaları geliştirmekteyim. Ulusal ve Uluslar arası bir çok yarışmada derece almış olmakla beraber Yazılımcılar için web uygulamaları güvenliği eğitimini tamamlayarak CWSE (Certified Web Security Expert) ünvanını aldım. Mesleğim ve Projelerim gereği birçok şehir gezmek zorunda kaldım bu durum bana hem kültürel olarak hem de bilgi olarak birçok şey kattı. Gezmeyi, web uygulamaları geliştirmeyi, resim çizmeyi, hat sanatı ile uğraşmayı çok severim.

Yeni çıkmış olan “Grafik-Tasarım Rehberi” kitabınızdan bahseder misiniz?

Çevremde birçok insanın sorduğu kalıplaşmış bazı sorular vardı. "Grafik Web Tasarım öğrenmeye nereden başlamalıyım? Web Programlama alanına hangi dili öğrenerek giriş yapmalıyım?" gibi.  Bu kitapta ki temel amacım aslında bu sorulara yanıt vermekti. Bununla beraber bu alana istekli kardeşlerimizin kısa zamanda profesyonel düzeyde işler çıkarmasını sağlamak, onunda dışında yaptığımız tasarımları müşterilerimize nasıl sevdiririz aşama aşama tüm konular anlatılmıştır. Grafik Web tasarım ve Web Programlama alanına nereden ve nasıl başlayacağını bilmeyen bir birey bu kitap sayesinde grafik-tasarıma güzel bir adım atacaktır. Kitap içerisinde Reklam ve Matbaa alanında da birçok konuya değinmiş olmakla beraber bu alanları merak eden veya bu sektörde yer almak isteyen kardeşlerimizde faydalanabilir.

Bu kitabınızı hangi kitleye hitaben yazdınız?

Bu kitap; Grafik ve Web Tasarım alanında kısa zamanda profesyonel düzeyde işler çıkarmak için tüm Grafikerlerin ve Grafiker adaylarının yararlanabileceği bir kılavuz niteliğindedir. Yani temel seviyeden başlayıp tüm kitleye hitap etmektedir. Ayrıca Tasarıma "Nereden başlamalıyım? Hangi programları öğrenmeliyim? Hangi dilleri öğrenerek web programlamaya adım atmalıyım?" gibi birçok soruya cevap bulabileceğiniz bu kılavuz, iş hayatınızı da oldukça kolaylaştıracaktır. İçerisinde günlük hayatta geliştirdiğimiz tasarım ürünlerini örnek olarak uygulayabilecek aynı zamanda nelere dikkat etmemiz gerektiğini de öğreneceğiz.


Genç yaşta sizi kitap yazmaya sevk eden kuvvetler nelerdir? Size rehberlik eden birileri oldu mu?

Yazarlık hayatına adım atmadan önce alanımda yazdığım makaleler, dökümanlar ve e-kitaplar mevcuttu. Fakat bunları kitap olarak düzenli bir şekilde yazmak aklıma hiç gelmemişti. Hayatımın her alanında örnek aldığım öğretmenim  Volkan AKTAŞ beyefendi bu alanda da örnek olarak benim kitap yazmama vesile oldu diyebiliriz. Yazarlık hayatımın ilk tecrübesi olan CorelDRAW X5 kitabımı onun vesilesiyle yazmıştım. Yayınevi ile tanışmama öğretmenim aracı oldu. Daha sonra bu durumdan memnun kaldım ve bunu devam ettirerek 2. kitabım olan Grafik Tasarım Rehberi isimli kitabımı yazdım. Kitap yazmak gerçekten kolay gibi gözükse de çok zahmetli bir iş. Kitap yazabilmek için ciddi bir anlatım yeteneği gerekmektedir. Bu konuda da bana desteklerini hiç bir zaman esirgemeyen İstanbul Ticaret Üniversitesi Bilgi İşlem Müdürü Sayın Sezer Türkmen beyefendiye de ayrıca müteşekkirim. 


Grafik Tasarım’ın geleceği sizce nasıl, tasarım dünyasındaki gelişmeleri de göz önünde bulundursak gelecekte Grafik Tasarım nerede olacaktır?

Grafik Tasarım sektörü gün geçtikçe toplumda yerini arttırmaya hızla devam etmektedir. Yeni nesil genç grafikerler bu sektör ile genç yaşta tanışma fırsatı buluyor ve tasarım mantığını genç yaşta öğreniyorlar. Etrafımıza baktığımızda kullandığımız bardak-tabak, kalem, havlu, sabun, ambalaj ve daha birçok nesne bir tasarım sonucunda oluşmuştur aslında. Durum böyle iken geleceğe gitmemize pekte gerek yok Grafik Tasarım şu anda bile hayatımızın her yerinde diyebiliriz. Fakat geliştirdiğimiz tasarım ürünlerinin kalitesinin arttırılması gerektiğini düşünüyorum. Bunun tek çözümü ise doğru bir eğitimdir. Bazı grafikerler tek bir program ile tüm işlerini halletmeye çalışırlar. Fakat bu yanlış bir uygulamadır. Ben bir tek programa bağlı kalan ya da bunu savunan program fanatiklerinden değilim. Benim görüşüme göre bir Tasarımcı birden fazla program bilerek yapacağı tasarım ürününe göre program seçimi yapmalıdır. Örneğin ben bir dergi tasarımı yapacaksam Adobe InDesign programını kullanırım fakat Adobe Photoshop programı ile dergi tasarımı yapan grafikerler bile tanıyabilirsiniz bu sektörde. Dolayısı ile her dili üstün olduğu noktalarda kullanmak lazım. Unutmamalıyız ki gelecek bilişimle gelecek ve bilişim biz gençler ile gelecektir. Bu yüzden doğru bir eğitim şarttır.


“Grafik-Tasarım Rehberi” ikinci kitabınız sanırım, daha önce de “CorelDRAW X5” kitabınızı çıkarmıştınız. “CorelDRAW X5” hakkında da kısa bilgi verir misiniz?

Evet ilk kitabım CorelDRAW X5’dir. CorelDRAW programı daha çok matbaa ve reklam ajanslarında kullanılmaktadır. CorelDRAW vektör tabanlı bir yapıya sahip olduğu için çalışma tabanı bu sektöre hitap etmektedir. Reklamcılık ve Matbaa sektöründe çalışmak isteyen bir kişilerin bilmesi gereken bir programdır. Adobe Illustrator programına rakip olamasa da aynı mantıkta çalışmaktadırlar. Kullanıcılar vektör tabanlı programlarda genellikle bu ikisi arasında seçim yaparlar.


Üçüncü bir kitap çalışması düşünüyor musunuz? Böyle bir projeniz var mı?

Üçüncü bir projemiz var yayınevi önderliğinde. Web uygulamaları üzerine Sayın Volkan AKTAŞ beyefendi ile birlikte yazacağımız bir projemiz bulunmaktadır. Bu kitap sayesinde kullanıcılar profesyonel düzeyde web uygulamaları geliştirebilecekler.

Kendi blog sitenize baktığımızda  “http://www.emrullahincearik.com/”  sadece tasarım yapmadığınız aynı zamanda kod yazma alanında da çalışmalarınızın olduğunu görüyoruz. Her tasarımcı Coder olmak zorunda mı ya da her coder aynı zamanda tasarımcı olmak zorunda mı? Bu konu hakkında bilgi verir misiniz?

Tasarım kendi içerisinde 2 grupta inceleyebiliriz, “ Grafik Tasarım” ve “Web Tasarım” olmak üzere. Grafik alanında yer alan tasarımcılar web programlama bilmek zorunda değildir çünkü o grubun işi genelde statik uygulamalar üzerinedir. Fakat Web Tasarımcı tasarımın yanında Web Programlama bilmek zorundadır. Çünkü iş sektöründe yapılan tasarımların HTML/CSS kısmını da genellikle web tasarımcı yapar ve yazılımcıya öyle teslim eder. Bu yüzden bir web tasarımcı iseniz web programlama öğrenmelisiniz çünkü tasarım bilgimiz kadar web programlama bilgimizde önem taşır. Coder olmak zorunda değil bir tasarımcı fakat işimizi görecek kadar bilgi sahibi olmamız gerektiğini düşünüyorum.


Tasarımlarınızda ilham kaynaklarınız nelerdir. Bir konu ya da ürünü tasarlarken hangi aşamaları gerçekleştiriyorsunuz. Ön hazırlık yapıyor musunuz?

Tasarım sektöründe sürekli takip ettiğim ilham aldığım insanlar pek yoktur. Eğer bir konu üzerinde bir şeyler üretme konusunda sıkıntı çekiyorsam genelde benzer çalışmalara bakarım ve aklımda bir şeyler şekillenir oradan yola çıkarak ürünler meydana getiririm. Bunun yanında tabiatı incelerim, orada gördüğüm şekiller, hareketler, renkler bana bir çok konuda rehberlik eder. Tasarımcı aslında baktığı şeyleri derinlemesine etüt eden kişidir de.


Sizin gibi genç tasarımcılara tavsiyeleriniz nelerdir, kendilerini geliştirmek için ne tür çalışmaları yapmalarını tavsiye edersiniz?

Doğru bir eğitim alarak kendilerini güzel yetiştirmelidirler. Bir programa bağlı kalmayıp diğer programları da öğrenmelidirler. Özellikle öğrendikleri kağıt üzerinde kalmamalıdır çünkü bu sektörde yapılan ürünün kalitesi tasarımcının tecrübesine dayalı bir iştir. Yeni başlayan kardeşlerim birazda sabırlı olmalıdır bir programı öğrenmeye başladığımızda hemen onu öğrenmeyi beklememeliyiz kendimizden. Çünkü hiç bir şey bir gecede öğrenilmez. Eğer bu konuda daha önceden çalışmadıysanız konuları ve programın çalışma mantığını tam olarak anlamanız vakit alabilir. Bazı konuları tam anlayamayabilirsiniz, her konuda ekstra araştırma yapmanız, kendi kendinize bunları uygulamalı olarak çalışmanız her zaman faydalı olacaktır. Genel olarak konseptlerin yerleşmesi ise düzenli şekilde bu çalışmalarınız sayesinde olacaktır. Bilgisayar teknolojileri konusunda en büyük yanılgılardan biri bu işlerin ekstra zekâya ihtiyaç olduğunun düşünülmesidir. Bu işin %90 çalışmak, okumak, denemek %10 ise zekâ seviyesidir. Hayal gücünüzü daima yüksek tutmaya kimsenin göremediği noktaları görmeye çalışın. Ve gördüğünüze inandığınız her şeyi tasarımlarınıza yansıtın. Programlar, tasarımlar sizleri bekliyor.