BIST 10.034
DOLAR 35,42
EURO 36,50
ALTIN 3.047,98
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

19 Mayıs kararı Ankara'yı karıştırdı

19 Mayıs törenlerinin statlarda kutlanmasının iptal edilmesi AK Parti ile CHP'yi bir kez daha karşı karşıya getirdi.

Abone ol

Genelgeyi savunan Bakan Dinçer, 'Temel değişiklik yok, eklemeler çıkarılıyor' derken CHP’den tepki geldi:

“Karar skandal. Cumhuriyetle bağdaşmayan bir davranış. Her türlü etkinliği yapacağız”

MODERN DÜNYANIN TERKETTİĞİ ŞEKİLLER

Bakan Dinçer, “Okullar Hayat Olsun Projesi” imza töreninin ardından gazetecilerin 19 Mayıs ile ilgili sorularını cevapladı.  Dinçer, şöyle konuştu:

“Özellikle 1940’lı yılların daha çok otoriter yönetim anlayışının ritüeli olarak ortaya çıkan bu ve benzeri türden kutlama şekilleri, modern dünyanın çok uzun zamandan beri terk ettiği şekiller.  Biz de Cumhuriyetimizin bu önemli simgelerini kutlama tarzında Cumhuriyet’in ruhuna uygun, daha modern bir yapı olması gerektiği kanaatini taşıyoruz. Ama şu anda yaptığımız şey, konu üzerinde herhangi temel değişiklik değil. Biz mevcut kanun ve yönetmeliklerde herhangi bir değişiklik yapmaksızın sadece kanun ve yönetmeliklerde var olan önerilerin uygulanmasını talep ettik. Bunun sebebi şu; özellikle 12 Eylül 1980 tarihinden itibaren değişik gerekçelerle bu kutlamalara bir takım eklemeler yapılmış ve giderek maliyeti artan ve özellikle de eğitimimizi olumsuz yönde etkileyen sonuçlar doğurmaya başlamıştır.”

CHP'Lİ KESKİN: ETKİNLİKLERİ HASIRALTI EDİYORLAR

CHP Denizli Milletvekili, TBMM İdare Amiri Adnan Keskin, iktidarın, 19 Mayıs etkinliklerini ''hasıraltı etmeyi amaçladığını'' savundu. Keskin, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Milli Eğitim Bakanlığı genelgesiyle, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinin ''ortadan kaldırıldığını'' iddia etti.

İktidarın, Cumhuriyet kurumlarını, kurallarını, değerlerini, geleneklerini, önemli simgelerini unutturma, aşırdırma ve ortadan kaldırma girişimlerini arka arkaya devreye soktuğunu savunan Keskin, ''Cemaatlerin, tarikatların sırtını sıvazlayarak kamu olanaklarını kullanarak, korku imparatorluğuna soyunan siyasal iktidar, ulusal bağımsızlık savaşının ilk çoban ışığının yakıldığı günü, canlı ve diri tutan insanımızın geçmişiyle bağlantısını sağlayan 19 Mayıs etkinliklerini de hasıraltı etmeyi amaçlamaktadır'' diye konuştu.

Bu genelgenin geri çekilmesini isteyen Keskin, ''Bu inançta olan her Türk vatandaşını özellikle öğrenci velilerini irtica dokulu bu uygulamanın karşısında dikilmeye davet ediyoruz'' dedi.

Keskin, genelgenin uygulanmaya devam edilmesi halinde yasal mücadelede de dahil olmak üzere her türlü etkinliği yapacaklarını söyledi. Adnan Keskin, ayrıca konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Keskin, önergesinde, ''MEB, genelgede bahsedilen duyumları nereden almıştır? Milli bayramların kapsamının daraltılmasının asıl amacı, zaman içinde milli duyguları azaltmak mıdır? MEB aldığı tüm kararları duyumlara dayanarak mı almaktadır?'' sorularını yöneltti.

ŞEKİLCİ OLMAYIN ÖZÜNE BAKALIM

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, da tartışmalara katıldı. Bozdağ, genelgeyi, “Kıymetli olan statlar değil 19 Mayıs’tır, 19 Mayıs’ta başlayan harekettir. 19 Mayıs’tan başlayan hareketin doğurduğu sonuçlardır. Biz bu sonuçlar üzerinde konuşalım, değerlendirelim. Mekanlara ilişkin değerlendirmeler şekilci anlayışların ortaya koyduğu şeylerdir, öze bakmak lazım özde bir değişiklik yok” sözleriyle savundu.