BIST 10.017
DOLAR 35,42
EURO 36,53
ALTIN 3.050,45
HABER /  GÜNCEL

19 Mayıs ile ilgili gerçekler

19 Mayıs ile ilgili bildiklerinizi sarsacak bilgi ve belgeler ortaya çıktı. Meclis arşivleri kayıp tarihi gün ışığına çıkarttı.

Abone ol

Araştırmacı Yılmaz Koç'un Meclis arşivlerinden bulup çıkardığı belgeler, bugün kutlanacak 19 Mayıs ve unutulan 'Hâkimiyet Bayramı' ile ilgili ilginç bilgileri ortaya koydu.

19 MAYIS GAZİ GÜNÜ

Sabah'tan Uğur Becerikli'nin haberine göre; Atatürk'ün 1919'da Samsun'a giderek milli mücadeleyi başlattığı 19 Mayıs gününü, Samsunlular, Kurtuluş Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasının ardından "Gazi Günü" olarak kutluyor, Atatürk'e de telgraf çekiyorlardı. 17 Mayıs ise Spor Bayramı olarak kutlanıyordu.

17 MAYIS SPOR BAYRAMI

1937'de, 19 Mayıs'ın Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmasına karar verildi. Yine araştırmaya göre, 24 Ekim 1923'te, cumhuriyet ilan edilmeden 5 gün önce TBMM'ye gelen teklife göre 2 Kasım bayram ilan edilecekti.

2 KASIM HAKİMİYET BAYRAMI

Teklifi Sivas Milletvekili Hüseyin Rauf (Orbay) verdi. Gerekçesinde ise "Meclis'çe İstanbul Hükümeti'nin tarihte yerini alması ve hâkimiyet hakkının millete verilmesi kararının 1 Kasım 1922 günü akşamı alındığı, mesut bir tesadüf olarak Peygamberimizin dünyaya teşrif ettikleri gün olan 12 Rebiyülevvel, 2 Kasım gecesine de tesadüf ettiğinden, Veladet (Mevlid) Kandili ile beraber, milli bayram olarak kanunlaşmasını gerektiği" vurgulandı.

Yasa Teklifi görüşülerek 2 Kasım gecesi ve günü "Hakimiyet Bayramı" olarak ilan edildi. Koç, Hâkimiyet Bayramı'nın Cumhuriyet'in ilanı sonrasında unutulduğunu belirterek, "Buna rağmen Hâkimiyet Bayramı 27 Mayıs 1935'te iptal edilene kadar yürürlükte kalmıştır" diye konuştu.