'Kayıp nesil': İngiltere'nin maaşları giderek düşen mezunları; İran'daki gizli tesis iddiası Cenevre'de nasıl yankı bulur?; Almanya'da milli futbolculuktan Suriye'de cihatçılığa uzanan bir ömür: Burak Karan ve Cheney ailesini bölen lezbiyenlik tartışması.
Abone olFinancial Times, İngiltere'nin ''kayıp neslinin'' inişe geçen maaşlarını ve verdikleri ekonomik mücadeleyi manşete taşıyor.
Gazetenin araştırmasına göre İngiltere'de kredi krizinden bu yana üniverite mezunlarının eline geçen para o derece hızlı azaldı ki şu son dönemde mezun olanların maaşı kriz öncesindeki muadillerine göre yüzde 12 düşmüş durumda.
Financial Times, yeni mezunların tek derdinin bu olmadığını, eğitim masrafları için aldıkları kredi borcunun da yaklaşık yüzde 60 oranında çoğaldığını yazıyor.
Gazeteye göre İngiltere üniversitelerinin son dönem mezunlarının yüzde 36 gibi yüksek bir oranı seviyelerinin altında bir işte çalışıyor.
Financial Times'ın bugün baş yazısında işlediği konulardan biri ise yarın Cenevre'de yeniden başlayacak olan İran'ın nükleer programı üzerine pazarlıklar.
Gazete, Cenevre'de tarafların birbirine şüpheyle yaklaşmasına karşın, güvenilir bir anlaşmaya varılabilmesi için zamanın giderek daraldığına dikkat çekiyor.
İran'da 'gizli tesis' iddiası
Times gazetesinde yer alan bir haber, görüşmeleri yokuşa sürüklemesi muhtemel bir iddiayı gündeme taşıyor.
Times, İranlı muhalif bir grubun, Tahran yönetiminin ülkenin iç bölgelerinde gizli bir tesis inşa ettiği iddiasını tam Cenevre'deki uluslararası pazarlıkların arefesinde ortaya attığını bildiriyor.
İddiaya göre İran bu gizli tesisi atom bombası denemesi için inşa ediyor. Times, iddianın doğrulanması halinde Cenevre pazarlıklarının çökebileceğini yazıyor.
Times'ın sayfalarında yer alan bir diğer dış haber Suriye'ye cihatçıların yanında savaşmaya giden Türk asıllı eski Alman milli futbolcusu Burak Karan'ın ölümüyle ilgili.
Futboldan cihata
Gazete, Almanya'nın genç milli takımında top koşturmuş olan 26 yaşındaki Burak Karan'ın futbol kariyerini yarıda keserek Suriye'de savaşmaya gittiğini aktarıyor.
YouTube'a konmuş bir videoda başında sıkı bir takke ve elinde kalaşnikofla görüntülenen Burak Karan hakkında ağabeyi Mustafa, kardeşinin sadece insani yardım amacıyla Suriye'de bulunduğunu ve yardım konvoylarını korumak için silah taşıdığını söylüyor.
Times, Burak Karan'ın Almanya'dan Esad hükümetiyle çarpışmak için Suriye'ye giden ve çoğunluğu Türkiye kökenli olan tahminen 200 gençten biri olduğunu yazıyor.
Son olarak gazetelerin ortak dış haber konularından biri olan aile içi bir kavgayı aktaralım. Sözkonusu aile, ABD'de George Bush döneminin Eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney. Anlaşmazlık ise, Cheney'nin iki kızı arasında ve tartışma konusu da eşcinsellik.
Cheney'lerin eşcinsellikle imtihanı
Daily Telegraph, Cheney'nin uzun süredir açıkça lezbiyen olan kızı Mary ile Wyoming eyaletinden Senato'ya seçilmek isteyen ablası Liz arasında Facebook üzerinde cereyan eden eşcinsellik tartışmasının Amerikan kamuoyunda ilgiyle izlendiğini yazıyor.
Seçim kampanyası çerçevesinde bir televizyona mülakat veren Liz Cheney, babasının partisi Cumhuriyetçilerden Senatör adayı olduğu muhafazakar Wyoming eyaletininin seçmenlerine seslenirken, eşcinsel evliliğe muhalefetini ilan ediyor.
Daily Telegraph, bunun ardından lezbiyen kızkardeş Mary'nin Facebook'un başına geçerek ablasını ikiyüzlülükle suçladığını bildiriyor.
Partneri ve çocukları ile birlikte yaşayan Mary Cheney, ablasının kendilerini evlerinde ziyaret ettiğini, birlikte tatile çıktıklarını ve lezbiyen eşiyle kurduğu aileden hep mutlulukla bahsettiğini Facebook'tan Amerikan kamuoyuna ilan ediyor.
Daily Telegraph'a göre Liz Cheney'nin bu Facebook mesajına verdiği yanıt ise şöyle olmuş: ''Kardeşimi ve ailesini seviyorum ve onlara hep merhametli davranmaya çalıştım. Bir Hristiyan böyle davranır diye düşünüyorum.''