BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,44
ALTIN 2.942,04
HABER /  GÜNCEL

19 Kasım 2012 Basın Özeti

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik operasyonu ve Türkiye’nin de aralarında yer aldığı güçlerin arabuluculuk çabaları, İngiliz gazetelerinde geniş yer buluyor.

Abone ol

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik operasyonu ve Türkiye’nin de aralarında yer aldığı güçlerin arabuluculuk çabaları, İngiliz gazetelerinde geniş yer buluyor.

Guardian birinci sayfasında, kaybettiği yakınının elini öpen bir Filistinlinin büyük fotoğrafını yayınlıyor.

Gazze’de bir Hamas liderini hedef aldığı söylenen İsrail füzesinin, 4 çocuk ile 5 kadının aralarında olduğu 11 kişinin ölümüne yol açtığı anlatılıyor haberde.

Bir başka haberde, ABD ve İngiltere’nin Gazze’ye yönelik olası bir kara işgaline karşı olduğunun altı çiziliyor.

İsrailli bir yetkilinin ateşkes şartlarını görüşmek için Mısır’ın başkenti Kahire’ye gittiğini belirten Guardian, Gazze Şeridi’ni kontrol altında tutan Hamas’ın bu görüşmelerin sürdürülmesinden yana olduğunu aktarıyor.

Daily Telegraph, ateşkes görüşmelerinde Mısır’ın “diplomatik liderlik rolünü” perçinlediğine vurgu yapıyor.

Mısır’da iktidara gelen Müslüman Kardeşler’den doğan Hamas’ın Suriye ve İran’dan uzaklaşarak, Türkiye ve Katar’ın da içinde yer aldığı Sünni bloğuna yanaştığı öne sürülen haberde, Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın Mısır’da Hamas lideri Halid Meşal ile konuşmasına gönderme yapılıyor.

Gazete, bu ülkelerin hepsinin Batı ile iyi geçinen ABD müttefikleri olduğunu, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun politikalarına karşı olsalar bile Yahudi devletiyle ilişkileri bulunduğunu vurguluyor.

Ayrıca, AKP resmen Müslüman Kardeşler hareketinin içinde yer almasa da, bu hareketin liderlerinin Erdoğan’ın “modern İslam” anlayışını benimsediğine dikkat çekiliyor.

Times gazetesinde yer alan yorumunda Amir Taheri, “Gazze’de hiçbir şey basit değil, hiçbir şey kesin değil” diyor.

Yeni güç oyununda Hamas’tan İran’a, Mısır’dan ABD’ye kadar birçok oyuncu olduğuna işaret edilen makalede, Türkiye’nin de Müslüman Kardeşler’in iktidara geldiği Tunus, Libya ve Mısır gibi ülkeler içinde sayılması dikkat çekiyor.

Taheri, Suudi Arabistan ve Katar gibi Arap monarşilerinin, İran’ın artan gücüne karşı ittifak yaptıkları Müslüman Kardeşler’i "Arap Baharı" nedeniyle tehdit olarak gördüğünü dile getiriyor.

Taheri'ye göre, Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri, Müslüman Kardeşler'i dengelemek için Suriye ve Filistin’de radikal İslamcı Selefi grupları destekliyor.

Yazar, Gazze’de ve Orta Doğu’da kazanan kim olursa olsun istikrar ve barış umudunun az olduğu görüşünü, “güç oyunundakilerin hiçbirinin elinde bir yol haritası olmamasına” dayandırıyor.

İngiltere halkı AB üyeliğinden çıkmak istiyor

Financial Times'ta İngiltere ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilere mercek tutan haberler öne çıkıyor.

Gazetenin manşet haberinde, "AB İngiltere'yi bütçe görüşmelerinden men etme arayışında" deniliyor.

Birliğin 7 yıllık bütçesinde yapılması planlanan artışlar İngiltere'nin veto tehdidiyle karşılaşınca, geçen haftaki bütçe görüşmeleri tıkanmıştı.

Avrupa başkentlerindeki diplomat ve bürokratların, İngiltere dışındaki 26 üyeyi kapsayacak bir bütçe oluşturmak için hukuki formüller aradığını yazan gazete, "Bu plan, Başbakan David Cameron üzerindeki baskıyı artırmak için bir pazarlık taktiği olabilir" diyor.

Gazetenin bir başka haberindeyse, İngiliz halkının AB üyeliğine soğuk baktığı vurgulanıyor.

İktidardaki Muhafazakâr Parti içinde, AB üyeliğini referanduma götürmeyi önerenlerin sesinin yükseldiğine dikkat çekilen haberde, İşçi Partisi’nin birlik içinde kalmak için bastıracağı belirtiliyor.

İşçi Partisi kurmayları, AB üyeliğinin halkoyuna sunulmasının İngiliz ve Avrupa ekonomilerinin kırılgan olduğu bir dönemde piyasalarda güvensizlik yaratacağını söylüyor.

Başbakan Cameron’ın önümüzdeki ayki AB zirvelerinin ardından, bu konuda ayrıntılı bir konuşma yapması bekleniyor.

Bu arada, Observer gazetesinde dün yayınlanan bir ankette, İngilizlerin çoğunluğunun AB üyeliğinden ayrılmayı desteklediği görülüyor.

Opinium anketine göre, AB içinde yer almayı savunanlar yüzde 30’da kalırken, “kesinlikle veya muhtemelen ayrılmak için oy kullanacağını” söyleyenlerin oranı yüzde 56.

Muhafazakâr Partili Londra Belediye Başkanı Boris Johnson da, Daily Telegraph gazetesinde yayınlanan makalesinde, “AB’nin dilenci çanağına tek bir penny bile yok” çağrısı yapıyor.

İngiltere’de gıda krizi

Ekonomideki resesyonun derinleştiği İngiltere’de birçok hanede taze sebze ve meyve tüketiminin azaldığına dikkat çekiliyor.

Guardian gazetesinin haberine göre, ekonomik krizin başgösterdiği 2007’den beri gıda fiyatları ortalama yüzde 4,9 oranında arttı.

Aynı dönemde, en düşük gelirli yüzde 10’luk kesimlerin gıda alışverişinde yüzde 11’lik düşüş görüldü. Bu kesimin satın aldığı et miktarı yüzde 26, sebze miktarı ise yüzde 15 düştü.

Katalonya’da yerel parlamento seçimleri

Tımes’ın dünya haberleri sayfasında, İspanya’nın Katalonya bölgesinde yapılacak yerel parlamento seçimlerinin bir bağımsızlık referandumuna dönüştüğü haber veriliyor.

Barcelona kentinde kırmızı-sarı bağımsızlık bayrakları yükselse de, yapılan anketlere göre, bağımsızlık yanlısı partilerin oy oranı, bu adımı atabilmek için gerekenin altında.

Haberde bir seçmenin ağzından, “halkın çoğunun bağımsızlıktan çok eğitim kesintilerini önemsediği” ifade ediliyor.

“Türkiye’deki cezaevlerinde Kürt tutuklu ve hükümlülerin 68 gün boyunca devam eden açlık grevlerinin PKK lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla sona erdiği” Financial Times tarafından okuyuculara duyuruluyor.