BIST 10.648
DOLAR 32,75
EURO 35,09
ALTIN 2.450,33
HABER /  GÜNCEL

18 yaşına basan silah alabilecek

Silah Kanunu Tasarısı yenileniyor. Bu hafta Meclis'te görüşülmeye başlanacak tasarı ile pek çok yeni düzenleme geliyor

Abone ol

Silahlarla ilgili uygulamaların, AB mevzuatı ile TCK’ya uyumlu hale getirilmesi ve dağınık mevzuatın tek yasada toplanması
amacıyla hazırlanan "Silah Kanunu Tasarısı", bu hafta TBMM İçişleri Komisyonunda görüşülecek.

Satılan silah ve malzemenin özelliği, miktarı ve kime satıldığının İçişleri Bakanlığı tarafından kurulacak merkezi bilgisayar sistemine kaydedilmesini öngören ve "silahlı magandalara" uygulanan cezaları önemli ölçüde artıran yasa tasarısı, TBMM İçişleri Alt Komisyonunda değişikliğe uğradı.

İçişleri Komisyonunda 8 Nisan Perşembe günü ele alınacak olan tasarı, silahlar ile bunların mühimmatı, aksam, parça ve aksesuarlarının ithali, üretimi, satışı, satın alınması, imhası, edinimi, taşınması, bulundurulması, nakli, bunların her türlü izin, tescil ve kayıt işlemlerine dair esas ve usuller ile bunlara aykırılık halinde uygulanacak yaptırımları düzenliyor.

Tasarıyla, silah ve malzemeler 4 ayrı kategoride sınıflandırılıyor, "askeri silah" tanımı da metinden çıkarılıyor.

Kapasitesi 15 fişekten fazla olan veya basit yöntemlerle bu hale dönüştürülebilecek silah şarjörleri taşınamayacak ve bulundurulamayacak.

Silah ve malzemeler Milli Savunma Bakanlığı, TSK, MİT ve genel kolluk kuvvetlerinin kendi mevzuatına göre tespit etikleri ihtiyaçlarını karşılamak üzere kendileri veya kurum ve kuruluşlar tarafından ithal edilebilecek.

18 YAŞA SİLAH RUHSATI

Silah edinme ve ruhsat başvuruları en geç 6 ay içinde sonuçlandırılacak. Tek atımlık av tüfeği için 18, tabanca için 21 yaşını bitiren, sağlık bakımından bir engeli olmayan, silahın kanuni yollardan temin edildiğini belgelendiren kişiler, silah edinmek için haklı bir nedene sahip olmak, silahın güvenli korunması için fiziki tedbir almış olanlar, silah ruhsatı alabilecek.

Silah ruhsatı talebinde bulunan kişilerde, belirli bir cezaya mahkumiyetine bağlı hak yoksunluğunun bulunmaması şartı aranacak. Bu konuda yasaklanmış hakların geri verilmesine ilişkin hükümler saklı olacak.

TCK’nın göçmen kaçakçılığı, insan ticareti, kasten öldürme, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı, hırsızlık, yağma, dolandırıcılık, hileli iflas, tehlikeli maddelerin izinsiz bulundurulması veya el değiştirilmesi, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal, ticareti, bulundurulması, sahtecilik, halk arasında korku ve paniğe neden olmak için tehdit, suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, ulaşım araçlarının kaçırılması ve alıkonulması, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer temin etmek, dilencilik, ihaleye fesat karıştırma, zimmet, irtikap, rüşvet, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, devletin güvenliğine ilişkin belgeler ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlardan dolayı 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezası alanlar, ateşli silah kullanmak suretiyle işlediği kasıtlı suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla hapis cezasına mahkum olanlar, örgüt mensubu suçlulara, itiyadi suçlulara, suçu meslek edinen kişilere ve mükerrirlere (suç alışkını) hiçbir zaman silah ruhsatı verilmeyecek.

HEYET RAPORU

Silah ruhsatı talebinde bulunan kişinin sağlık şartlarının elverişli olup olmadığı, heyet raporuyla tespit edilecek.

EN FAZLA 5 SİLAH ALINACAK

Görevde kullanılmak üzere verilenler, antika ve hatıra olanlar, miras yoluyla intikal edenler, koleksiyon amaçlı edinilenler, en az 5 yıl lisanslı olarak atıcılık sporuyla uğraşanların sporda kullandıkları hariç olmak üzere; bir kişinin aynı zamanda en fazla 5 silahı bulunabilecek. Silah edinme izin taleplerinde bu sayı dikkate alınacak.

SİLAHLA GİRİLEMEYECEK YERLER

Silahla girilemeyecek yerlerin kapsamı genişletiliyor. Mahkeme binaları, disiplin kurullarının toplantı salonları, ruh ve sinir hastalıkları hastaneleri, hastanelerin psikiyatri bölümleri, ceza infaz kurumları ve tutukevleri, TBMM binaları ve eklentileri, sendika ve derneklerin genel kurul toplantıları ile siyasi partilerin açık hava veya kapalı salon toplantılarının yapıldığı yerler, eğitim ve öğretim kurumları ile öğrenci yurtları, toplantı ve gösteri yerleri, spor karşılaşma veya yarışmalarının yapıldığı yerler, grev veya lokavt yapılan iş yerleri, hava meydanları terminal binaları ve güvenlik kontrolü altında tutulan bölümler ile hava ulaşım araçları, merkez teşkilatının en üst amiri, taşra teşkilatında ise valinin verdiği karara istinaden kamu hizmet binaları, işletenin talebi üzerine il özel güvenlik komisyonu tarafından verilen karara istinaden kamuya açık özel kişilere ait yerlere silahla girilemeyecek.

BARA SİLAHLA GİRİŞ DE YASAK

Ayrıca, bar, pavyon, gazino gibi alkollü içki tüketiminin yapıldığı eğlence yerleri ile düğün törenlerinin yapıldığı kapalı yerlere de silahla giriş yasak olacak.