İngiltere basınında bugün, Yunanistan'ın kurtarma paketini uzatmama kararı ve IŞİD tehdidine dair haberler öne çıkıyor.
Abone olYunanistan ve euro bölgesi arasındaki görüşmeler bugün de İngiltere basınının gündeminde.
Financial Times gazetesi, Yunanistan ve euro bölgesi arasındaki pazarlıkla ilgili başyazısında görüşmelerin Syzira ve euro bölgesi arasındaki güven eksikliğinin bir engel oluşturduğunu fakat yine de bir anlaşmaya varılabileceğini yazıyor.
Başyazıda, "Yunanistan'ın Syriza hükümeti ve euro bölgesinin maliye bakanları arasındaki görüşmeler yeni haftasında da, terslikler ve karışıklar nedeniyle kopuyor" deniyor.
Yunanistan'la görüşmelere başyazısında yer veren bir diğer gazete Guardian da "Atina ve AB arasında taviz verilmesi anlamlı olur. Anlaşmaya varmak en az tehlikeli seçenek" başlığını atıyor.
Başyazıda şöyle deniyor: "Gelecek birkaç saat veya birkaç gün içinde Almanya ve Yunanistan ya Avrupa Birliğini geri dönüşü olmayan bir krizden kurtarmakta başarısız olacak ya da AB'nin normlarından biri haline gelen o darmadağın son dakika anlaşmalarından biriyle uzlaşıya varacaklar ki bu seçenek şimdi daha olası görünüyor."
IŞİD ve cihat tehdidi de bugün İngiltere basınında dikkat çeken konular arasında.
Libya 'IŞİD'in Avrupa'ya açılan kapısı'
Daily Telegraph'ta yer alan bir haberde, cihatçıların Libya'yı 'Avrupa'ya açılan kapı' olarak gördükleri yazıyor.
Haberde, "Terörist gruba destekçileri tarafından yazılan mektuplarda göre, IŞİD militanları Avrupa'nın güneyine savaş açmak için Libya'yı bir geçiş noktası olarak görüyor" deniyor.
İngiltere merkezli aşırılık karşıtı Quillam Vakfı'na dayandırılan haberde, Suriye ve Irak'tan IŞİD militanların bu Kuzey Afrika ülkesine geçmeyi umdukları, burandan da insan kaçakçılığı yapan teknelerle, göçmen kılığında Akdeniz'i geçmeyi planladıkları belirtiliyor.
IŞİD kontrolündeki bölgelerde kadınlar
Guardian gazetesi, IŞİD'in kontrolündeki bölgelerde kadınların kılık kıyafetlerinde ne gibi kısıtlamalara maruz kaldıklarına dair bir habere yer veriyor.
Musul, Rakka ve Deyr ez Zor'daki kadınlarla Skype ve telefon aracılığıyla görüşen Guardian gazetesinin haberine göre kadınlar yanlarında 'mahrem' olarak adlandırılan bir erkek muhafızla dolaşmaya, çift katlı peçe takmaya, çarşafa girmeye ve eldiven takmaya zorlanıyor.
Gazeteye konuşan Rakkalı 20 yaşındaki Sema Mahir, yanında erkek muhafız olmadığı için birkaç defa gözaltına alındığını söylüyor. Mahir, "Kontrol noktalarını yanımda erkek muhafız olmadan geçemediğim ve şehirden ayrılamadım için Halep'teki üniversite eğitimimi bırakmak zorunda kaldım" diyor.
Haberde, çoğu kadının önce karşı çıkmasına rağmen, kurallara uymayanların dövülmesi, aşağılanması ve cezalandırılması üzerine kısıtlamalara boyun eğdikleri yazıyor.
Independent gazetesinin deneyimli Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn de, IŞİD kontrolündeki Musul'dan Erbil'e kaçanlarla yaptığı görüşmeleri aktarıyor.
Gazeteye konuşan Ali Hüseyin Mustafa, IŞİD'in 18 yaşın altındaki erkekleri de savaşa zorladığını ve silahlı güçlerine katılmaya mecbur ettiğini söylüyor.
Bir diğer tanık da özellikle kadınlar üzerinde baskı olduğunu ve üzerinde çarşaf olmasına rağmen sadece gözleri göründüğü için bir kadının gözaltına alındığını anlatıyor.
Times gazetesinde, film çekmeye Kuzey Afrika'ya giden bir yönetmenin nasıl IŞİD karşıtı bir savaşçıya dönüştüğüne dair bir haber dikkat çekiyor.
Times gazetesinde yer alan bir habere göre, İngiltere'nin Preston Belediyesi, giderek artan antisemitizmden İsrail'i sorumlu tutuyor.
Haberde, binalarına Filistin bayrağı çeken belediyenin bu tavrına karşı çıkan bir kişinin de 'çocukların ve yaşlıların acılarını görmezden gelmekle suçlandığı' yazıyor.
Preston'da yaklaşık 60 Yahudi yaşıyor.