BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  GÜNCEL

18 Mayıs 2012 Basın Özeti

Avrupa'yı bu sefer İspanyol bankaları sarsıyor; Obama'dan Angela Merkel'e G8 öncesi 'büyüme' uyarısı; Facebook'un merakla beklenen halka arzı; ABD nüfusunun değişen renkleri ve Donna Summer, 11 Eylül'ün kurbanı mı?

Abone ol

İspanyol bankaları

İngiltere gazetelerinde manşetlere bugün de ekonomi hakim. Financial Times, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's İspanyol bankalarının notunu düşürmeye hazırlanırken Madrid hükümetinden yatırımcılara paniğe gerek olmadığı çağrısının yapıldığını aktarıyor.

Financial Times, İspanya konusundaki kaygıların yanısıra, euro bölgesinin dış yardımlara muhtaç kalması beklenen en son ülkesinin Kıbrıs olabileceğini de ekliyor.

Independent'ın manşetinde Avrupa'nın İspanyol banka kriziyle sallandığı yazılı.

İngiltere'de gazeteler baskıya girdikten sonra, kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, beklendiği üzere, 16 İspanyol bankasının notunu düşürdüğünü açıkladı.

Bankia paniği

Independent, İspanyol hükümetinin geçen hafta kısmen kamulaştırmak zorunda kaldığı, ülkenin dördüncü büyük bankası Bankia'nın hisselerinin dün borsada bir ara yüzde 30 oranında değer kaybına uğradığını yazıyor.

Nedeni, Bankia müşterilerinin paralarını akın halinde çekmeye başladığı haberlerinin yayılması. Sözkonusu bankanın hisseleri bu ay içerisinde yaklaşık yarı fiyatına inmiş durumda.

Independent, bankanın yöneticilerinin bir hafta içerisinde müşterilerin 1 milyar euro dolayında parayı hesaplarından çektiği haberlerini yalanladıklarını aktarıyor.

Bankia, emlak piyasasında zararı en büyük olan İspanyol bankası olarak biliniyor.

Ve gazeteler, İspanyol bankalarının çöken emlak piyasasındaki kayıplarının hükümet yardımlarıyla kurtarılamayacak kadar büyük olduğundan giderek daha çok endişe edilmeye başlandığını bildiriyorlar.

Obama uyardı

G8 ülkelerinin liderleri hafta sonu Amerika Birleşik Devletleri'nin ev sahipliğini yapacağı zirve toplantısı için Washington'a yola çıkmaya hazırlanırken, Guardian, Barack Obama'nın Almanya Başbakanı Angela Merkel'e euro bölgesinde büyümeyi teşvik etmesi ve kemer sıkma politikalarını yumuşatması çağrısını yapacağını yazıyor.

Manşette, Obama'nın Avrupa Birliği'ni uyardığı yazılı; 'Ya büyümeyi destekleyin, ya da küresel bir krize hazır olun.''

Zirvede İngiltere Başbakanı David Cameron da bulunacak ve Daily Telegraph, Cameron'ın euro'yu kurtarma konusundaki görüşlerini ön sayfasında şöyle özetlemiş: Almanlar ödesin.

Gazete, Yunanistan ve İspanya dahil ekonomisi krize girmiş euro ülkelerinin borçlarını Almanya'nın garanti altına alması talebinin Angela Merkel'e Washington'da şiddetle tavsiye edileceğini aktarıyor.

104 milyar dolar

Times gazetesinin manşetinde ise, 104 milyar dolar diye yazılı. Ama bu sefer euro ülkelerinin borçlarından değil, hisseleri bugün halka açılan Facebook şirketinin hedeflediği borsa değerinden bahsediyoruz.

Times, daha sekiz yaşındaki bir şirkete bu kadar muazzam bir değer biçilmesini tarihi diye niteliyor ve halka arzın anında yüzlerce dolar milyoneri ve kurucusu Mark Zuckerberg dahil dolar milyarderleri yaratacağını yazıyor.

Facebook, hisse başına fiyatını 38 dolar olarak belirlediğini dün açıklamıştı, ki bu da şirketin toplam değerinin 104 milyar dolara denk düştüğünü gösteriyor.

Times, bu beklenti gerçekleşirse Facebook'un Amerika Birleşik Devletleri'nin dev şirketlerinden Disney veya McDonalds'dan daha kıymetli olacağının altını çiziyor.

Hisselere talebin yüksek olması bekleniyor; zira Facebook da geçtiğimiz günlerde, ilk başta planladığından yüzde 25 daha fazla hisse arz edeceğini açıkladı.

Times, dünya çapında 900 milyon kullanıcısı olan Facebook'un borsada işlem görmeye başladıktan sonra yönünün değişebileceğini belirtiyor.

Bundan böyle hissedarlarının baskısı altında kalacak olan Facebook'un daha fazla reklam almaya zorlanması durumunda, kullanıcıların buna nasıl tepki vereceği merak konusu.

Azınlık-çoğunluk

Gazetelerin dış haber sayfalarında ortaklaşa yer verdikleri bir araştırma, Amerika Birleşik Devletleri'nin değişen çehresiyle ilgili.

Guardian'ın satırlarından verecek olursak, Amerika demografik bir eşiği atladı; çünkü nüfus dairesinin açıkladığı son veriler doğan bebeklerden yarıdan fazlasının beyaz olmadığına işaret ediyor. Ülke tarihinde ilk kez, azınlıkların bebek doğumları, beyazlarınkinden daha fazla sayıya ulaşmış durumda.

Siyah, Latin Amerika veya Asya kökenlilerin doğum sayısı, toplam doğumların artık yüzde 50,4'ünü oluşturuyor.

Guardian'ın haberinde California, Teksas ve Hawaii gibi kimi eyaletlerde sadece doğan bebeklerin değil, artık toplam nüfusun yarıdan fazlasının beyaz olmayan gruplardan oluştuğunun altı çiziliyor.

Beyazların bebek doğumlarında azınlığa düşmesi, görece hızla yaşanan bir süreç. Zira 1990'da azınlık doğumlarının oranı, sadece yüzde 37 idi.

Guardian, şu an Amerika'da nüfus artışının motoru konumundaki grubun, Latin Amerika kökenli Hispanikler olduğunu bildiriyor.

Times, konuyla ilgili haberinde, nüfus hareketi bu şekilde devam ederse Hispanik nüfusun Amerika'da 2045 yılında beyaz nüfusdan daha kalabalık olmasının beklendiğini bildiriyor.

Disko Kraliçesi

Gazeteler, dün akşam saatlerinde öldüğü açıklanan Donna Summer'ı sayfalarında övgü dolu satırlarla anıyor. Times, ''Disko'nun Kraliçesi kansere yenik düştü'' derken, Guardian ise ''Dans müziğini dönüşüme uğratan diva'' ifadesini kullanıyor.

Guardian'ın haberine eşlik eden yorum yazısında, I Feel Love albümü, günümüz müziğinin en önemli kilometre taşlarından biri olarak nitelenmiş.

Daily Telegraph ise, Amerikan medyasını meşgul eden bir soruyu başlığa çekmiş: Donna Summer 11 Eylül saldırılarının kurbanı mı oldu?

Gazete, 63 yaşında akciğer kanserine yenik düşen Donna Summer'ın ölmeden önce yakınlarına, New York'ta çöken İkiz Kuleler'in havaya karışan toz bulutunu teneffüs ettiği için kansere yakalandığına inandığını söylediğini yazıyor.

Telegraph'a göre, 1970'lere damgasını vuran ses olarak bilinen Donna Summer, 11 Eylül saldırıları esnasında Manhattan'daki apartmanında bulunuyordu.