BIST 9.550
DOLAR 34,52
EURO 35,93
ALTIN 3.000,93
HABER /  GÜNCEL

18 Eylül İngiltere basın özeti

İskoçların bugün bağımsızlık referandumu için sandık başında olması İngiliz basınının manşetlerinde. Duygusal bir ton takınan gazetelerin birinci sayfalarını, tam sayfa Birleşik Krallık ve İskoçya bayrakları süslüyor.

Abone ol

İskoçların bugün Birleşik Krallık'tan ayrılıp ayrılmama kararı vereceği referandum, İngiltere basınında birinci sayfalarda.

Genel olarak tam sayfa kullanılan, Birleşik Krallık ve İskoçya bayraklarının çarpıcı fotoğraflarına yer veren gazetelerde, duygusal bir ton göze çarpıyor.

Birleşik Krallık ve İskoçya bayraklarını rüzgarda dalgalandırarak taşıyan yan yana iki adamın fotoğrafını tam sayfa olarak manşetten veren Daily Telegraph gazetesi, İskoçların milli şairi olarak anılan Robert Burns'ün 1795'te yazdığı dizelere yer vermiş.

Burns'u birinci sayfasına taşıyan yalnızca Telegraph değil. Times gazetesi, İngiliz bayrağını kapak yaptığı bugünkü nüshasında, arka sayfayı Burns'un 1788'de yazdığı dizelere ayırmış. Times'in seçtiği başlık ise "Birlik için karar günü."

Independent gazetesi de tek bir elde taşınan İskoç ve Birleşik Krallık bayraklarının tam sayfa fotoğrafını manşetinde kullanmış. Gazetenin başlığı "307 yıllık kaşıntı." Ayrı bir ulus olan İskoçya, bundan 300 yıl önce Birleşik Krallık'a dahil olmuştu. Gazetenin spotu ise şöyle: "İskoçya'nın seçmenler, sandık başına giderken, 1707 yılında oluşturulan birlik belki de son saatlerine giriyor. Ancak sonuç her ne olursa olsun... dünyada geri kalan herkesin birşeyler öğreneceği bir demokrasi karnavalı olarak sonucu kutlamalıyız."

Birleşik Krallığın tam sayfa bir uydu fotoğrafını birinci sayfasına taşıyan Guardian ise, başlık olarak "Kader günü" demeyi tercih etmiş. Spotunda ise, "İskoçya'nın 4.285.323 seçmeninin ülkelerinin kaderine karar vermek için 15 saatleri var" diyor.

Financial Times: YPG meşruiyetini artırmaya çalışıyor

İngiltere gazetelerinde öne çıkan diğer haberler arasında, Financial Times gazetesine yer alan bir analiz var.

Gazete, Suriye'de Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı savaşan Kürt savaşçıların, IŞİD'e karşı edindiği başarılar sayesinde, Batılı güçlerin gözünde daha önce sahip olmadığı bir meşruiyetin kapısını araladığını yazdı.

Beyrut ve İstanbul mahreçli analizde, PKK ile bağlantılı olmakla suçlanan Suriyeli Kürt yetkililerin, Batılı güçlerle kendilerine dünya sahnesinde daha fazla meşruiyet sağlamasını umdukları bağlantılar kurmaya başladıklarını söyledikleri yer alıyor.

Analiz, IŞİD'i Suriye'de de vurmak istediğini söyleyen ABD'nin şu anda karşı karşıya olduğu "zor seçimlerin" Kürtlerin işini kolaylaştırabileceğini söylüyor.

Suriye Kürtlerinin hali hazırda şı anda hem Iraklı Kürtlerle hem de Suriyeli Arap isyancılarla işbirliği çabalarını artırdığını ve askeri komutanlarının aracılar sayesinde Batılı güçlerle gayri resmi bağlantılar kurduklarını hatırlatan Financial Times, bu dolaylı ittifakların yabancı güçler için "ideal" olabileceğini söylüyor: "Halk Savunma Birlikleri, YPG olarak bilinen Suriyeli Kürtler, kısıtlı silahlarına ve mali kaynaklarına rağmen, IŞİD'le savaşta en başarılı grup oldu."

Suriye'nin en büyük Kürt partisi olarak bilinen PYD'nin başkanı Salih Müslim de son dönemde Londra'da Dışişleri Bakanlıında üst düzey görüşmeler yaptığını söylüyor. Analiz bu görüşmeler doğrulanırsa bunun PYD için büyük adım olacağını söylüyor.

Durumu eleştirenler ise YPG'nin PKK bağlantısı nedeni ile, PKK ile yıllardır savaşan Türkiye'nin karşı çıkışları ile hiçbir zaman gerçek bir ortak olamayacağını söylüyor. Yasal olarak da, ABD kara listesinde olan PKK ile bağlantılar nedeni ile YPG ile doğrudan işbirliği yapamaz.

Ancak Kadir Has Üniversitesi'nden Serhat Güvenç'in sözlerine yer veren analiz Ankara'nın IŞİD'e katılan yabancı savaşçıların toprakları üzerinden geçişini durduramadığı gerekçesi ile şu ana kadar elinin çok zayıfladığını söylüyor. Güvenç "(Ankara) birtakım koşullar empoze edecek güçte değil. Kaygılarının ne kadar dikkate alınacağı, IŞİD ile olan savaşa ne kadar destek sunacaklarına bağlı" diyor.