BIST 9.926
DOLAR 35,36
EURO 36,52
ALTIN 3.030,30
HABER /  GÜNCEL

18 Aralık 2011 Basın özeti

İngiliz Pazar gazetelerinden seçtiklerimiz...

Abone ol

İngiliz Pazar gazeteleri farklı konuları öne çıkarıyor.

Sunday Telegraph kamuoyunda 'Arap Baharı' olarak nitelenen gelişmeleri tetikleyen sembolik önemde bir olayın yıldönümünü ele alıyor.

Arap dünyasında bir dizi rejimi deviren ayaklanmalar Tunus'ta başlamıştı.

Kimi yorumculara göre, Tunus'taki ayaklanmayı tetikleyen de, yetkililerden kötü muamele gören genş bir işportacının protesto için kendisini yakması oldu.

Sunday Telegraph, geçen yıl 17 Aralık günü kendisini ateşe veren Tunuslu işportacı Muhammed Buazizi'nin ailesiyle görüşmüş.

Tunus'ta geçen yıl bir sokak satıcısının kendisini ateşe verdiği haberleri ardından patlak veren protesto gösterileri, Zeynel Abidin Bin Ali'nin 23 yıllık rejimine son vermişti.

Babası Ammar oğlunun ölümünün Arap Baharı'nın kıvılcımı olduğunu, bu yüzden kendisinden gurur duyduklarını söylüyor.

Babasının Muhammed için aldığı madalya ve tebrikleri gururla kendilerine gösterdiğini belirten gazete, annesinin de benzer bir ödülü almak için Türkiye'ye gittiğini kaydediyor.

Sunday Telegraph Muhammed Buazizi'nin tetiklediği olaylar serisinin ülke tarihinde yeni bir sayfa açtığını belirtiyor.

Tunus'un yeni Cumhurbaşkanı Muncef Marzuki geçtiğimiz günlerde yemin ederek görevi devralırken, devrimin ilkelerine sadık kalacağını söyledi.

20 yıl boyunca Paris'te sürgün hayatı yaşamış olan Marzuki, Ocak ayında Bin Ali yönetiminin devrilmesinden hemen sonra Tunus'a döndü.

Sunday Telegraph bazı laik Tunusluların ülkenin islamileşme süreci içinde olmasından kaygılandıklarını da kaydediyor.

Ekim'deki seçimler ardından oluşturulan kurucu meclis şimdi yeni bir anayasa hazırlayacak.

Gazete, geleceğe yönelik kaygılara rağmen büyük çoğunşuğun yeni dönemden umutlu olduğunu da yazıyor.

Libya'da post kavgası

Observer Tunus'un komşusu Libya'da Kaddafi rejiminin devrilmesi ardından yeni bir post kavgası başladığını belirtiyor.

Gazeteye göre, Kaddafi ailesini deviren güçler arasında, 100 milyar dolar ödüllü bir kavga patlak verdi.

Bunu tetikleyen de, Birleşmiş Milletler'in Libya'ya ait 100 milyar dolarlık varlığı serbest bırakma kararı.

Çekişmenin odağındaysa, Trablus uluslarası havaalanında kontrolün kimde olacağı sorusu var.

Gazetenin Trablus muhabiri Chris Stephen, söz konusu mal varlığının Almanya'ya yeni basılan banknotlar halinde, uçakla bu havaalanına taşınacağını belirtiyor.

Gazeteye göre, geçtiğimiz günlerde, havalanını elinde tutan Zintan bölgesi milisleri ile yeni yönetime bağlı ulusal ordu arasında kanlı çatışmalar yaşandı.

Observer, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta'nın dün Libya'ya yaptığı ziyareti hatırlatıyor.

Panetta Libyalı yetkililerle biraraya gelerek, yeni Libya hükümetinin ihtiyaçlarının belirlenmesi ve savunma alanında yapılabilecek işbirliği konularını görüştü.

ABD'li yetkili yeni yönetimin bölünmüş haldeki isyancı grupları birleştirmesi, cephanelerin güvenliğini sağlaması ve demokratik kurumları inşa etmesi gerektiğini de kaydetti.

Observer, Trablus havaalanı üzerinde yaşanan çekişmenin ülkenin henüz bu idealden çok uzak olduğunu ortaya koyduğu kanısında.

Irak'tan çekilen ABD askerlerinin geleceği

Sunday Times Irak'tan çekilen ABD askerlerini ülkelerinde nelerin beklediğini sorguluyor.

Dünyanın dört bir yanındaki savaşlardan dönen askerlerin yaşadığı, psikolojik, sosyal ve ekonomik sorunlar ABD'nin yakından tanıdığı sorunlar arasında.

Sunday Times savaş ortamının insanlık dışı deneyimine maruz kalan askerlerin ülkelerine döndüklerinde kendi toplumlarına yabancılaştığını kaydediyor.

Irak'taki 2003 yılında başlayan işgalin de ABD'ye gerek insani gerekse mali faturası oldukça yüksek.

Yaklaşık 9 yıl süren savaşta 4.500 Amerikan askeri öldü, on binlercesi de yaralandı.

Savaşın maliyeti ise 1 trilyon dolar civarında.

Sunday Times ABD ordusunun görevden dönen askerleri yeni hayatlarına alıştırmak için kurslar düzenlediğini aktarıyor.

Gazete sorunların sadece psikolojik olmadığını da belirtiyor.

ABD Başkanı Barack Obama Irak'tan dönen askerlere bundan sonraki yaşamlarında gerekli iş ve sosyal güvencelerin sağlanacağı sözünü verdi.

Son 10 yılda ordudan ayrılan askerlerin işsizlik oranları ulusal ortalamanın yüzde 2,5 üzerinde seyrediyordu.

Sunday Times Irak'tan dönen askerlerin pek azının, geride bıraktıkları bölünmüş ülkeden bahsetmeye hevesli olduklarını kaydediyor.

Vatan haini mi, kurban mı?

Independent on Sunday, haber sızdırma sitesi WikiLeaks'e Amerikan dışişleri bakanlığının binlerce belgesini vermekle suçlanan Amerikan askeri Bradley Manning'i manşet haberi yapmış.

19 aydır ABD'de gözaltında tutulan 24 yaşındaki Manning Cuma günü ilk kez askeri mahkemeye çıkarıldı.

Independent on Sunday, savunma makamının ABD ordusunun gizli belgeleri sızdırmakla suçlanan askerin psikolojik sorunlarını gözardı etmekle suçladığını bildiriyor.

Gazeteye göre, savunma, orduyu Manning'i sorunları olduğunu bile bile Irak'a yollamakla suçluyor.

WikiLeaks ABD Dışişleri Bakanlığı'nın diplomatik temsilcilikleri ile yaptığı iç yazışmaları içeren 250 bin kadar belgeyi yayınlamaya başlayınca, ABD'li yetkililerin müttefikleri hakkında kimi nahoş yorumları da açığa çıkmıştı.

Bundan önce de Irak ve Afganistan savaşları konusunda yaklaşık yarım milyon belge WikiLeaks'e sızdırılmış, Washington bu durumun ulusal güvenliği tehlikeye attığını kaydetmişti.

Independent on Sunday bu belgelerin bir kısmını sızdıran Manning hakkında bir psikolog tarafından yapılan uyarılar olduğunu belirtiyor.

Gazeteye göre, Manning'i inceleyen psikolog, genç askerin kendisi ve başkaları için tehlike arzettiğini belirterek, silahının elinden alınmasını tavsiye etmiş.

Düşmana yardım suçlaması için ölüm cezası isteminde bulunulabiliyor, ancak savcılar Manning için müebbet hapis isteyeceklerini söylüyor.