BIST 9.866
DOLAR 35,07
EURO 36,59
ALTIN 2.951,22
HABER /  GÜNCEL

17 Mayıs 2012 Basın Özeti

Yunanistan'ın euro'dan çıkış senaryosuna hummalı hazırlık; Türkiye'nin Azerbaycan'la imzalamaya yaklaştığı anlaşma ve sona eren Nabucco hayali; Fransa'da yeni kabineye girenler ve giremeyenler; İngiltere parlamento başkanından eşcinsellere destek mektubu

Abone ol

Avrupa'dan esen kasırga

Guardian, Yunanistan'ın euro'yu terkedişi gün be gün daha olası görülürken, İngiltere hükümetinin bu senaryoya hazırlık amacıyla çalışmalara başladığını aktarıyor.

Manşette, Yunanistan'ın euro'dan acil ve düzensiz biçimde çıkışının, ortak para birimine üye ülkelere maliyetinin 1 trilyon euro olarak tahmin edildiği yazılı.

Gazete, daha iyimser tahminlere göre ise Yunanistan'ın ayrılış senaryosunun euro bölgesine yaklaşık 300 milyar euro'ya patlayacağının düşünüldüğünü aktarıyor.

Guardian, euro bölgesindeki sarsıntının, ortak para biriminin dışında olsa dahi İngiltere'yi de yakından ilgilendirdiğini ve halihazırda resesyonda olan İngiltere'nin ekonomisinin Yunan krizinden ciddi bir darbe yiyebileceği görüşüne yer veriyor.

Gazete, yaklaşan krizin ciddiyetinin İngiltere Merkez Bankası Başkanı Meryvn King'in dünkü uyarısında apaçık belli olduğu inancında. İngiltere Merkez Bankası dün euro bölgesinde yaşanan krizin İngiltere ekonomisine yönelik en büyük tehdidi oluşturduğunu söyleyerek, büyüme tahminlerini yüzde 1.2'den yüzde 0.8'e çekti.

Euro bölgesinin kendi kendini kemirdiğini söyleyen Merkez Bankası Başkanı King, bu süreçten İngiltere'nin de zarar görmeden kurtulamayacağının altını çizdi.

Mervyn King, "Avrupa'dan esen kasırganın İngiltere'ye doğru yaklaştığını" söyleyerek, şu karamsar tabloyu çiziyor:

''1930'lardan bu yana dünya çapında üretimde yaşanan en büyük düşüşü, ülke tarihinin en büyük bankacılık krizini, savaş zamanları dışındaki en büyük bütçe açığını yaşadık ve şimdi de ticarette en büyük ortağımız olan euro bölgesi kendi kendisini tahrip ediyor. Üstelik ufukta net bir çözüm de yok."

İngiltere Merkez Bankası Başkanı, euro krizinin İngiltere ekonomisini olumsuz etkileyen tek konu olmadığını da hatırlatıyor; istikrarsız enerji ve hammadde fiyatları ve hane gelirlerindeki azalma da İngiltere'de ekonominin canlanmasının önündeki engeller arasında görülüyor.

Nabucco'ya veda

Financial Times, Türkiye'nin Azerbaycan'la vardığı anlaşmanın Nabucco boru hattının geleceğini belirsizleştirdiğini bildiriyor.

Enerji Bakanı Taner Yıldız'la bir mülakat yaptığını yazan gazete, Türkiye'nin Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz havzasından Avrupa'ya doğal gaz taşıyan bir boru hattının inşası konusunda Azerbaycan'la bu ay sonuna kadar anlaşmaya varmasının beklendiğini aktarıyor.

Financial Times, bu haberin, Türkmenistan gazını Avrupa'nın içlerine kadar taşıyacak çok daha uzun mesafeli Nabucco projesinin gerçekleşme ihtimalini geri plana ittiğini belirtiyor.

Financial Times'a göre, Avrupa Birliği yetkilileri, 3 bin kilometre olması hedeflenen Nabucco hattı ile Rusya'ya alternatif bir enerji kaynağı ağını çok daha uzaklara taşımayı umuyordu.

Ancak gazete, Türkiye-Azerbaycan güzergahındaki anlaşmanın, Avrupa'nın Nabucco umudunun sonu anlamına geldiğini yazıyor. Financial Times, Macaristan Başbakanı Victor Orban'ın daha geçen ay Nabucco konsorsiyumundan geri çekildiklerini açıkladığını hatırlatıyor.

Taner Yıldız, Türkmenistan'la Nabucco arasında henüz kesinleşmiş bir anlaşma bile olmadığına işaret ederek, ''Bir boru hattı projesinin herşeyden evvel kaynağı belli olmalıdır. Fakat Nabucco'nun kaynağı kesinleştirilemedi.'' diyor.

Hollande'ın kabinesi

Daily Telegraph, Fransa'da salı günü yemin töreniyle görevi devralan yeni Cumhurbaşkanı François Hollande'ın dün kabinesini açıklarken eski rakibi Martine Aubry'yi dışarda tutmasıyla dikkat çektiğini haber veriyor.

Telegraph, Martine Aubry'nin Sosyalist Parti'nin genel başkanı ve Fransa'da haftalık çalışma saatinin 35'e indirilmesinin mimarı olduğunu; fakat yeni Sosyalist hükümetin kabinesinde oturmayacağını yazıyor. Gazeteye göre Aubry, başbakanlık görevi kendisine verilmeyince, kabinede başka bir rolde yer almayı da reddetti.

Hollande, cumhurbaşkanlığına adaylık yarışında kendisinin rakibi olmuş Martine Aubry'nin yerine, Daily Telegraph'ın ''uzlaşmacı ve Almanca bilen bir Sosyal Demokrat'' diye tanımladığı Jean-Marc Ayrault'yu hükümetin başına atadı.

Kıdemli siyasetçilerden eski başbakan Laurent Fabius, dışişlerine getirilirken, AB'den sorumlu eski bakan Pierre Moscovici ise yeni Fransız hükümetinde maliye bakanlığı koltuğuna geçiyor.

François Hollande'ın seçim kampanyasını da yönetmiş olan Pierre Moscovici, Fransız sosyalistlerin 'ılımlı' kanadından olarak bilinirken, Laurent Fabius ise çok daha solda yer alan bir siyasetçi.

Hollande, kabinesinin yarısına kadın siyasetçileri atayarak Fransa'da bir ilke imza atmış oldu. Fakat kendisini eleştiren çevreler, kabinenin güçlü koltuklarından çok azının kadınlara gittiğine işaret ediyor. 34 bakanlıktan kadınlara verilen 17'si arasında adalet, kültür ve ekoloji bakanlıkları var.

Eşcinsel hakları

Independent gazetesi, bugünün Uluslararası Homofobi ve Transfobi Karşıtlığı Günü olarak kutlandığını aktaran haberinde, eşcinsel ve trans toplumun hak ve özgürlüklerinin ülkeden ülkeye gösterdiği farklılıkların altını çiziyor.

Haberin yanıbaşında, İngiltere parlamentosunun başkanı John Bercow'un kaleme aldığı yorum yazısı var. Bercow, ''Bu sadece cinsellikle değil, en temel insanlıkla ilgili.'' diyor.

Parlamento başkanı, cinselliğe dayalı önyargı ve zulmün bir insanın en temel haklarının çiğnenmesi anlamına geldiğini belirterek, olumlu gelişmelere karşın, dünya çapında bu konudaki adaletsizliği sona erdirmek için daha yapılacak çok şey olduğunu yazıyor.

Bercow, halihazırda 78 ülkede eşcinsel seksin hala yasa dışı kabul edildiğini ve beş ülkede idamla cezalandırılabildiğini hatırlatıyor.

Bunun haricinde eşcinsel düşmanı yasa girişimlerinin ve uygulamaların da Rusya'dan Macaristan'a birçok ülkede gözlemlendiğini belirten İngiltere'nin parlamento başkanı, gelecek yıl aynı günde dünya eşcinselleri ve transları adına daha çok ilerleme kaydedildiğini görme umuduyla yazısını noktalıyor.