TÜRKİYE-Avrupa Birliği arasında yeni dönem bugün başlıyor. Birlik 2 yıl aradan sonra ilk kez yeni bir fasıl açıyor.
Abone olTürkiye, Avrupa Birliği-AB ile müzakerelerde yeni bir başlık açacak. 2 yıl sonra ilk kez açılan faslın konusu ekonomi ve parasal politikalar.
SON İKİ YILDA AÇILAN İLK FASIL
29 Kasım'daki Türkiye-AB Zirvesi'nin ardından, Türkiye'nin üyelik müzakerelerinde ilk somut adım bugün yine Brüksel'de atılacak. Türkiye, AB ile müzakerelerde yeni bir başlık açacak.
17 no'lu Ekonomik ve Parasal Politikalar Faslı, Türkiye'nin 2 yılın ardından açtığı ilk, son 5 yılda açabildiği ikinci fasıl olacak.
En son 2013 yılında, Almanya'nın engeli kaldırılarak 22 no'lu fasıl olan "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" başlığı açılmıştı. Ondan önce açılan başlık ise 2010 yılında "Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı" olmuştu.
1 BAŞBAKAN YARDIMCISI VE 2 BAKAN TEMSİL EDECEK
Bugün Brüksel'de yapılacak ve 17'nci faslın açılacağı, Türkiye-AB Hükümetlerarası Katılım Konferansı'nda Ankara'yı; AB Bakanı Volkan Bozkır, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil edecek.
14 BAŞLIKTA BLOKAJ
Yeni başlıkla, 35 fasıldan 15'i açılmış olacak. Türkiye'nin daha, 2'si yürütme başlığı olarak ayrılan müzakerelerde, 18 fasıl açması ve kapatması gerekiyor. Ancak Kıbrıs sorunu yüzünden AB Komisyonu'nun 8, Rum Kesimi'nin ise 6 başlıktaki blokajı sürüyor.
"BU YÖNDE CİDDİ SİNYALLER GELİYOR"
Türkiye'nin hedefi, AB ile varılan mutabakat çerçevesinde, müzakerelere ivme katmak. Eğer Kıbrıs adasında 2016'da da bir çözüm olamazsa, Türkiye'nin beklentisi, Avrupa Birliği ülkelerinin engelini kaldırması için Rumları ikna etmesi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, cuma günü yapılan reform eylem grubu toplantısı sonrasında "Bu yönde ciddi sinyaller geliyor" demişti.
17. FASIL NEDİR İÇERİĞİ NE?
17. Fasıl Türkiye'nin AB'ye girişi için yapılacak müzakere başlıklarından biri. 17. Fasıl başlığı Ekonomi ve Parasal Politikalar.
Avrupa Birliği Bakanlığı'nın internet sayfasında verilen bilgilere göre 17. faslın kapsamı ve detayları şöyle.
"Ekonomik ve Parasal Politika faslının dayandığı müktesebat temel olarak; üye devletlerin merkez bankalarının bağımsızlığı, kamu sektörünün merkez bankaları tarafından finansmanının yasaklanması ve kamu kesiminin finansal kurumlara imtiyazlı erişiminin önlenmesi konularına ilişkindir.
Bu alandaki müktesebat temel olarak "Avrupa Birliği'nin İşleyişine Dair Antlaşma"nın 119. maddesi (eski md.4) ve “Ekonomik ve Parasal Politikalar” başlığındaki 120-144. maddeler (eski md. 98-124) ile düzenlenmektedir.
Birliğin bu alanda dayandığı müktesebatın yapısına ek olarak serbest rekabete dayanan açık piyasa ekonomisi prensibi, tek para politikası ve fiyat istikrarını muhafaza hedefleri ile uyum faslın temelini oluşturmaktadır.
Ekonomik ve parasal politika alanında koordinasyonun çerçevesini Ekonomik ve Parasal Birlik (EPB) oluşturmaktadır. EPB kapsamında, üye ülkelerin ekonomi politikalarında eşgüdüm sağlamaları ve İstikrar ve Büyüme Paktı’nın mali gözetim koşullarına tabi olmaları beklenmektedir. Yeni üye olacak devletlerin, Antlaşmalarda geçen kriterlere (Maastricht Kriterleri) uyum sağlamak suretiyle Birliğe katılım ertesinde Euro’yu para birimleri olarak kabul etmeleri beklenmektedir.
2008 yılında yaşanan küresel finansal krizin ardından AB’nin ekonomik ve parasal politika çerçevesinde AB ekonomik yönetişiminde önemli değişiklikler yapılmıştır. Bu kapsamda, İstikrar ve Büyüme Paktı’nın koşulları güçlendirilmiş ve daha sıkı bir mali denetim getirilmiştir. Ayrıca, ekonomi politikası alanında koordinasyonu artırmak amacıyla Avrupa Dönemi, Euro Rekabet Paktı, Makroekonomik Dengesizlik Prosedürü gibi yeni yapılar oluşturulmuştur.
Fasıl, Kopenhag ekonomik kriterleri (işleyen bir piyasa ekonomisinin varlığı ve Birlik içindeki rekabetçi baskılarla ve piyasa güçleriyle başa çıkabilme yeteneği) ile yakından ilişkili olup, fasıl kapsamında kaydedilen ilerlemeler, doğal olarak ekonomik kriterler alanında da olumlu yansımalar yaratmaktadır.
17. FASIL MÜZAKERELER HANGİ AŞAMADA?
24 Ocak 2007 tarihinde açılmasına karar verilen Ekonomik ve Parasal Politika faslındaki müzakere pozisyon belgemiz, 9 Mart 2007 tarihinde AB tarafına iletilmiştir.
26 Haziran 2007 tarihindeki AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde, Fransa’nın bu faslın doğrudan tam üyelikle bağlantısı olmasını ileri sürmesi üzerine, bu fasla ilişkin Pozisyon Belgemiz ele alınmamış ve AB tarafından Ortak Tutum Belgesi hazırlanmamıştır. Ancak, Pozisyon Belgemizde taahhüt edilen teknik çalışmalara ilgili kurumlar tarafından devam edilmektedir.
Fasıl kapsamındaki uyum durumumuz ileri seviyede olup, Türkiye bu fasıl kapsamındaki mevzuatı uygulayabilecek ve mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirebilecek organizasyonel alt yapıya, insan kaynaklarına ve kurumsal çerçeveye sahiptir. Fasla ilişkin açılış/kapanış kriteri yoktur.