BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

17 Ekim İngiltere basın özeti

İngiltere gazetelerinde bu sabah; Irak savaşının gerçek bilançosu, İngiliz istihbarat servisleri hakkındaki parlamento soruşturması ve Avrupa Komisyonu'nun 2013 Türkiye İlerleme Raporu.

Abone ol

Independent gazetesinde Irak savaşının bilançosuyla ilgili bir haber dikkat çekiyor.

Haberde deneyimli Orta Doğu muhabiri ve yazar Patrick Cockburn’ün imzası var.

Cockburn konuyla ilgili yapılan bir araştırmaya dayandırdığı haberinde, 2003 yılındaki işgalle başlayan Irak savaşında, 2003-2011 yılları arasında ölenlerin sayısının bugüne kadar kamuoyuna yansıtılandan daha fazla olduğunu belirtiyor.

Habere göre ABD, Kanada ve Iraklı kuruluşlar tarafından ortak yapılan ve PLOS Medicine adlı dergide yayınlanan araştırmanın sonuçları 2003-2011 arasında Irak savaşında yaklaşık yarım milyon Iraklı'nın öldüğünü ortaya koyuyor.

Ölümlerin yüzde 60’ı doğrudan şiddet nedeniyle gerçekleşirken yüzde 40’ı ise bina çökmesi gibi olaylar nedeniyle gerçekleşmiş.

Cockburn ABD liderliğindeki işgali savunanların bugüne kadar rakamları düşük hesapladığını, eleştirenlerinse rakamların daha yüksek olduğuna inanageldiğini söylüyor.

Araştırma için rastgele seçilen 2000 hane halkına 2001’den bu yana ailelerinde gerçekleşen doğum ve ölümler sorulmuş.

Cockburn ağırlık olarak yöntiminden dolayı bu araştırmanın rakamları tam olarak yansıtıp yansıtmadığıyla ilgili şüphelerin,n olduğunu da belirtiyor.

‘Brüksel’in Türkiye’yi eleştirisi’

Financial Times sayfalarında, Avrupa Komisyonu’nun dün açıkladığı 2013 Türkiye İlerleme Raporu'yla ilgili bir habere yer veriyor.

İstanbul’dan Daniel Dombey ve Brüksel’den Fontanella-Khan’ın ortak imzasıyla hazırlanan haberde, Brüksel’in Türkiye’yi temel haklar ve özgürlükler açısından eleştirdiğine vurgu yapılıyor.

Haberde raporun Türkiye’deki temel haklar ve özgürlüklerle ilgili eksiklikleri eleştirdiği belirtilirken demokratikleşme paketinin olumlu karşılandığı da aktarılıyor.

Avrupa Komisyonu’nun üyelik sürecinde yeni fasıllar açmayı kabul ettiği ancak bunun Kıbrıs tarafından bloke edildiği de belirtiliyor.

Finacial Times konuyla ilgili AB eski Türkiye temsilcisi olup şu anda bir düşünce kuruluşu olan Carnegie’de faaliyet yürüten Marc Pierini’nin görüşlerine de yer vermiş.

Pierini, Komisyon’un bu raporuyla Türkiye’nin bütün problemlerini tekrar tekrar hatırlatmak yerine pozitif şeylerden de bahsetmeyi seçtiğini söylemiş.

“Mesele, mesajın Türkiye’de duyulup duyulmayacağı” diyor Pierini.

İngiliz istihbaratı hakkında soruşturma

Guardian bugün ana sayfa manşetten verdiği haberinde, İngiltere’de parlamentonun İngiliz istihbarat kurumlarının kitlesel gözetimlerinin büyüklüğü ve alanının ne olduğuna dair büyük bir soruşturma başlatacağını duyuruyor.

Parlamentonun bu soruşturmayı eski NSA ajanı Edward Snowden’ın sızdırmaları sonucu ortaya çıkan kaygılara cevap olarak yürüteceğini yazıyor gazete.

Soruşturmayı yürütecek olan Parlamento bünyesindeki İstihbarat ve Güvenlik Komitesi’nin başındaki isim Malcolm Rifkind konuyla ilgili bilgil dolu ve doğru düzgün bir tartışmanın gerekli olduğunu söylemiş.

Konu İngiltere’nin gündemine, Guardian ve ABD gazeteleri New York Times ile Washington Post’un, iki ülkedeki istihbarat servislerinin milyonlarca kişinin kişisel bilgisine ulaştığına dair belgeleri yayınlamaya başlaması üzerine taşınmıştı.

Gazete, Rifkind’ın özel yaşama dair kişisel haklarla ülkenin güvenlik hakkı arasında bir dengenin kurulması gerektiğine dair görüşünü aktarıyor.

Gazetenin konuştuğu bir kaynak Başbakan yardımcısı Nick Clegg’in soruşturmadan memnun olduğu bilgisini vermiş.

Haberde, dün İngiltere Başbakanı David Cameron’ın parlamentonda Guardian hakkındaki eleştirel sözlerine de yer veriliyor.

Cameron dün parlamentoda konuyla ilgili bir soruya cevaben, Guardian’ın Snowden belgelerini yayınlayarak ulusal güvenliğe zarar verdiğini söyledi.

İngiliz Başbakan, hükümetin gazeteden bu belgeleri istemesinin ardından gazetenin bu belgeleri imha etmesiyle bu durumu kendisinin de kabul edilmiş olduğunu söyledi.

Cameron bunu söyledikten sonra meclis kapsamında Guardian’ın ulusal güvenliği tehdit eden bir yayın yapmış olup olmadığının incelenmesi için bir soruşturma komitesikurulabileceğini bunun kararırın meclis üyelerine ait olduğunu söyledi.