ABD'nin Connecticut eyaletindeki saldırıların ardından bireysel silahlanma tartışması; Türkiye'nin ekonomik olarak Avrupa Birliği'nden uzaklaşması; Mısır'da referandum ve Rusya-Suriye ilişkileri
Abone olAmerika Birleşik Devletleri'nin Connecticut eyaletinde 20 çocuk ve altı kadının hayatını kaybetmesine yol açan silahlı saldırı ile ilgili haber ve yorumlar İngiliz gazetelerinde geniş yer buluyor.
Guardiangazetesi, Newton kentindeki silah seslerinin tüm dünyadan duyulduğunu belirtiyor.
Timesgazetesi ise Başkan Barack Obama'nın ülkede silah mülkiyetinin kontrol altına alınması için büyük baskı altında olduğunu belirtiyor.
Financial Times gazetesi ise bireysel silahlanmanın kontrolü kampanyasının başını Demokratların çektiğini, Cumhuriyetçilerin ise genel olarak bireysel silahlanmanın kısıtlanmasına karşı çıktıklarını aktarıyor.
Independentgazetesi, üzerinde ölenlerin isimlerinin yazılı olduğu bir Amerikan bayrağı fotoğrafını birinci sayfasına taşımış.
“Obama silah lobisine karşı çıkmalı”
Obama'nın silah lobisine karşı çıkmaya çağrıldığını belirten gazete, California senatörü, Dianne Feinstein'in eyalette bireysel silahlanmayı sınırlandırma vaadinde bulunduğunu belirtiyor.
Başkan Obama'ya silah lobisine karşı gelme çağrısını yapanların başını ise New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'in çektiği ifade ediliyor.
Daily Telegraph gazetesinde ise, katliamı yapan 20 yaşındaki Adam Lanza'nın annesinin, ABD'de olası gördüğü bir ekonomik çöküntüye karşı silah sahibi olmayı seçtiği ayrıntısı yer alıyor.
Gazetenin baş karikatüründe ise, üzerinde ABD'de geçmişte düzenlenen benzer katliamların yılları kazınmış duman tüten kurşunların altında "Bir daha asla mı?" yazısı var.
Türkiye ekonomik olarak yüzünü doğuya çeviriyor
Guardiangazetesi, Türkiye ile ilgili bir ekonomi haber-yorumda, Avrupa Birliği üyeliği konusunda hayal kırıklığına uğrayan Türkiye'nin yüzünü doğuya çevirdiğini aktarıyor.
Phillip Inman imzalı yazıda, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye yönelik olumsuz tavrına karşılık Amerikan otomotiv devi Ford'un Transit araç üretimini Kocaeli'de yapma kararı övülüyor.
Inman, "Avrupalı liderler, hatalarını değerlendirmek için dönüp geriye baktıklarında, yaptıkları en büyük hatanın Türkiye'nin Birliğe üye olmasını engellemek olduğunu görecekler" diyor.
Yazara göre, Türkiye'nin bir ayağı NATO üyeliği nedeniyle Batı kampında olmasına rağmen, ekonomik olarak Avrupa Birliği ile Türkiye'nin arası açılıyor.
Yazıda aktarılan rakamlara göre, Türkiye yedi yıl önce dış ticaretinin yüzde 67'sini Avrupa Birliği ile yürütürken, bugün bu rakam yüzde 39 düzeyinde.
Guardian yazarına göre, gelecek yıl öngörülen ekonomik yavaşlamayı aşma kapasitesi de bulunan Türkiye, Avrupa Birliği'ne ihtiyacı olan ekonomik desteği verebilecek durumda.
Yazıda, ana muhalefet partisi CHP'nin Hazine'den konularından sorumlu sözcüsü olarak tanıtılan Faik Öztrak'ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın etrafındaki her şeyi kontrol etmeye çalıştığı şeklindeki sözlerine de yer veriliyor.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, muhalefetin hükümetin otoriterleştiği yolundaki eleştirilere karşı çıktığının belirtildiği yazıda, bakanın asıl kaygılarından birinin kayıt dışı ekonomi olduğu da belirtiliyor.
Mısır’da yeni devrimin tohumları
Mısır'da tartışmalı yeni anayasa taslağı için düzenlenen referandumla ilgili bir haber yorum yayınlayan Daily Telegraph, referanduma katılımın düşük olduğunu, Müslüman Kardeşler hareketinin hile yaptığı yolunda iddiaların bulunduğunu ve muhtemelen evet ve hayır oylarının birbirine yakın olduğunu ifade ediyor.
Gazeteye göre, ülkede son dönemde yaşanan sosyal bölünme, yeni bir devrim hareketinin tohumlarını ekiyor.
Financial Times gazetesi ise referandum gününde ciddi sorunlar yaşandığını ve bu sorunların usulsüzlük yapıldığı iddialarına kaynak oluşturduğunu belirtip, Müslüman kardeşler yetkililerinin dahi bazı sorunları kabul etmek zorunda kaldıklarını ifade ediyor.
“Rusya Esad’a sırtını dönmeli”
Gazete, Rusya ile Suriye ilişkileri konusunda yayımladığı bir yorumda ise, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı gitmeye zorlamanın, Moskova'nın da çıkarına olduğu fikrini işliyor.
Esad'ın günlerinin sayılı olduğunu savunan gazete, Rusya'nın son dönemde isyancıların rejimi devireceğini kabul etmeye başladığını belirtiyor.
Rusya'nın "iç savaşın sonucu konusundaki pragmatizmini" memnuniyetle karşılayan Financial Times'a göre, bu sayede, daha şimdiden 40 bin kişinin ölümüne yol açan çatışmayı sonlandırmanın bir yolu bulunabilir.
Gazete, Moskova'nın yalnızca Suriye'deki askeri limanını savunma kaygısını gütmediğini; Esad rejimine verilen desteğin, bölgede ancak laik rejimlerin aşırı İslam'ı dengeleyebileceği inancına da dayandığını yazıyor.
Financial Times'a göre, Moskova, Libya'da da Batı'nın kendisine ihanet ettiğine inanıyor ve "aynı hataları tekrar etmek istemiyor."
Ancak gazete, yıkılmaya başlayan bir rejime destek vermenin Rusya'nın çıkarlarına uymadığını ve ülkenin, Suriye'deki dönüşümü hızlandırmaya başlaması gerektiğini de belirtiyor.