BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

17 Aralık 2010 Basın Özeti

Kefaletle serbest bırakılan Julian Assange ve Hindistan'ı kızdıran Wikileaks belgeleri, Estonya 1 Ocak'ta euro'nun en son üyesi olacak, ama hevesli mi?, Obama'nın Afganistan stratejisine eleştiriler, ve İran'ın gizli nükleer pazarlığı

Abone ol

Wikileaks kurucusu Julian Assange'ın İngiltere Yüksek Mahkemesi tarafından kefalet karşılığında serbest bırakılması Guardian'da ön sayfada.

Gazete, 9 gündür tutuklu kaldığı cezaevinden artık çıkmış olsa dahi, Julian Assagen'ın yargıç tarafından İsveç'e iadesinin neredeyse kesin olduğu yönünde uyarıldığını yazıyor.

İsveç, Assange'ın kendilerine tacizde bulunduğunu söyleyen iki kadının şikayetleri üzerine, Wikileaks kurucusu hakkında uluslararası tutuklama emri çıkartmıştı.

Amerika'nın gizli elçilik yazışmalarını internete sızdıran Avustralyalı Assange'ı, Wikileaks'e öfkeyle tepki veren Washington da yargılamak istiyor mu peki? Amerikalı hukukçuların bu doğrultuda çalışmaları olduğu bildirilmişti, fakat Guardian, İngiliz diplomatlara dayandırdığı haberinde, Amerikalı yetkililerin şu güne değin İngiltere makamlarına herhangi bir iade talebiyle yaklaşmadığını bildiriyor.

Hindistan'a işkence suçlaması

Dikkatler şu sıralarda daha çok Assange'ın mahkeme sürecinde olabilir fakat Wikileaks sitesinin sızdırdığı elçilik telgrafları da çarpıcı bilgilerle gazetelerin sayfalarındaki yerini korumaya devam ediyor.

Guardian'ın bugün öne çıkardığı belgelerde Hindistan'da büyük sıkıntı yaratacak ifşaatlar yer alıyor.

Hindistan'ın sistematik olarak işkence uygulamakla suçlandığı yazışmalardan, Amerikalı diplomatların Keşmir'de sivillere yönelik kötü muamale ve gözaltında işkence olayları konusunda Kızıl Haç görevlileri tarafından ayrıntılı biçimde bilgilendirildiği ortaya çıkıyor.

Euro'nun çekim gücü

Avrupa Birliği liderlerinin euro bölgesinde daimi bir ekonomik kurtarma fonu oluşturmaya karar verdiği Brüksel zirvesini, Financial Times'ın satırlarından aktaralım.

Yunanistan ve İrlanda'ya şimdiden dev yardım paketleri sunulmak zorunda kaldı; sırada Portekiz ve İspanya da var sorusu giderek daha yüksek sesle telaffuz ediliyor. Toplam 16 ülkeyi birleştiren Euro bölgesinde durum böyleyken, ortak para birimine şu sıralarda üye olmak isteyecek başka bir ülke çıkar mı? Financial Times, euro'daki çalkantıya rağmen, Avrupa Birliği'nin genç üyelerinden Estonya'nın 1 Ocak tarihinde klübe katılmaya hazırlandığını ve bu konuda gayet hevesli olduğunu yazıyor.

Gazete, ''Kimilerince ölüm kalım savavaşı veren euro'ya şu sırada katılmak, dışarıdan bakan birisine çok tuhaf gelebilir.'' diye yazmış.

Ama Financial Times'a göre, ulusal parasına yakında veda edecek olan Estonya'nın euro sevdasından vazgeçmeyişi gösteriyor ki, mali krize rağmen, Avrupa'nın doğusundaki ülkeler açısından euro hala bir çekim gücü oluşturuyor, çünkü euro üyesi olmak Batı'nın bir parçası olarak konumlarını perçinliyor.

Financial Times, Baltık ülkesinin başbakanı Andus Ansip'in sözlerini aktarıyor: ''Avrupa, daha büyük resmi gözden kaçırmamalı''. Estonya lideri, Avrupa Birliği'nde bütünleşme sürecinde euro'nun kritik bir rol üstlendiğini söylüyor.

Obama ve savaş

Times, bir yıl önce açıkladığı yeni Afganistan stratejisini savunan ABD Başkanı Barack Obama'nın ''Taliban'ı yenilgiye uğratıp Afganistan'dan geri çekilme yolunda ilerliyoruz'' şeklindeki sözlerini bildiriyor.

Dokuz yıldır süregiden Afganistan savaşını, Amerika'nın tarihindeki en uzun savaş diye niteleyen Times, Obama'nın gelecek yıl temmuz ayından itibaren Afganistan'daki askerlerin sayısını azaltmaya başlamayı umduğuna dikkat çekiyor.

Gazete, Barack Obama'nın taşıdığı umuda rağmen, Kızıl Haç'ın Afganistan konusunda çok daha farklı düşündüğüne dikkat çekmiş. Kızıl Haç, Afganistan'ın son otuz yıldır görülmemiş düzeyde tehlikeli bir yer haline geldiğini söylüyor.

Times, sadece dün Afganistan'ın batısında yola konan bir bombanın hedef aldığı minibüste 14 sivilin öldüğünü, Afganistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise güneydeki Helmand bölgesinde Nato'nun hava saldırısına maruz kalan dört Afgan askerin öldüğünün bildirildiğini yazıyor.

Guardian'da da Obama'nın Afganistan politikasına ilişkin kötümser bir yorum var. Yazıda şöyle deniyor: ''Başkan Obama Afganistan savaşının kazanılabilir olduğunu, Taliban'ı kıracaklarını söylüyor. Ama acaba bunun tersi olabilir mi? Afganistan, Barack Obama'nın başkanlığını kıran savaş olmasın?''

İran pazarlığı

Daily Telegraph'ta yer alan bir haberin başlığı: ''İran'la gizli nükleer takas görüşmeleri''.

Uranyum stoğunu bir başka ülkeye nakletmesi karşılığında İran üzerindeki ekonomik yaptırımların kaldırılması çağrılarına Türkiye'nin öncülük ettiğini yazan Daily Telegraph, bu ay Bahreyn'de gerçekleşen Ahmet Davutoğlu ve İranlı yetkililer arasındaki buluşma ardından Fransa, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri'nin de pazarlıklara dahil olduğunu bildiriyor.

Gazete, Türk ve İranlı diplomatların önümüzdeki ay Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'in beş daimi üyesi ve Almanya'dan oluşan gruba bir anlaşma taslağı sunmak için çalıştığını yazıyor.

Bilim yolculuğu

İki haftadan az bir süre kaldı: 2011, sadece yeni bir yılı temsil etmiyor; yüzyılın ilk on basamağını geride bırakmış olacağız. Times, son on yılda bilim dünyasında ne kadar yol alındığına ışık tutuyor.

Önde gelen biliminsanları tarafından hazırlanan listede, son on yılda Mars'ta suya işaret eden bulgulara ve Neandertal insanın gen haritasının çıkarılışına tanık olduğumuza dikkat çekiliyor.

Saygın bilim dergisi Science'ın bir editörü, Bin Yıl'a girişimizden bu yana ders kitaplarına eklenecek bir çok yeni bilginin ortaya çıktığını söylüyor.

Örneğin 2000 yılında, güneş sistemimiz dışında varlığından haberdar olduğumuz gezegen sayısı sadece 26 iken, Times, on yıl içinde şimdi bu sayının 502'ye çıkmış olduğunu yazıyor.