BIST 9.666
DOLAR 35,22
EURO 36,74
ALTIN 2.961,42
HABER /  GÜNCEL

16 Temmuz İngiltere basın özeti

İngiltere basınında bugün Yunanistan'ın kemer sıkma önlemlerini oylaması, İran'la varılan nükleer anlaşma ve IŞİD'e karşı mücadeleye dair haberler öne çıkıyor.

Abone ol

İngiltere basınında bugün Yunanistan'ın kemer sıkma önlemlerini oylaması, İran'la varılan nükleer anlaşma ve IŞİD'e karşı mücadeleye dair haberler öne çıkıyor.

Guardian gazetesi internet sitesinde Yunanistan Parlamentosu'nun onayından geçen, kurtarma paketi karşılığı ağır kemer sıkma önlemlerine dair Yunan halkının görüşlerine yer veriyor. Önlemlere 'Evet' ve 'Hayır' diyen Yunanların görüşleri şöyle:

MT (Evet): Ben onaylıyorum çünkü alternatifinin sonucu bir felaket olurdu. Ve görünen o ki, Yunan hükümeti alternatif senaryolara hazır değildi.

Dr. Mylonas (Hayır): Yeni anlaşma mali darbeden başka bir şey değil. Komplo teorisi gibi görünebilir ama çoğu kişi bunun ülkeleri sömürmenin modern yolu olduğunu söyler.

Manos Saratsis (Evet): Son beş ayda Yunanistan güvenilirliğini büyük oranda kaybetti. Dahası, verilen süre içinde ne olduğu belli olmayan bir soruyla referandum yapmak da bir felaketti.

Margarita Drosou (Hayır): Anlaşma, hem Yunanlar hem de Avrupalılar için küçük düşürücü. Bu tip önlemlerin reform yapma niyetinden çok doğrudan cezalandırma amacında olduğunu düşünüyorum.

Independent gazetesi internet sitesindeki haberde, parlamentonun onayından geçen kemer sıkma önlemleriyle ilgili şu yorum yapılıyor:

"Bir bakıma, bu Tsipras için bir zaferdi, zira ülkenin çöküşünün önlenmesi için gereken kurtarma paketini alacağını garantiliyor fakat diğerleri için, büyük bir kayıptı. Syriza'nın 40 milletvekili yasa karşıtı oy kullandı, bu kimilerine göre 'partiyi ikiye bölebilecek' büyük bir ayaklanma. "

Şii milislere göre 'ABD ve İran ilişkileri güçlenebilir'

Independent gazetesi Orta Doğu yazarı Patrick Cockburn, Necef ve Kerbela'daki Şii milis grupların, İran'la varılan nükleer anlaşmayla Tahran ve Washington arasındaki ilişkilerin de güçleneceği görüşünde olduklarını yazıyor.

Cockburn'un Necef menşeli haberinde yer alan bazı satırlar şöyle:

"Necef ve Kerbela'da, komşuları İran ve Batı arasında varılan anlaşmanın, ABD'yi de, Sünni cihatçı düşmanlarını Irak şehirlerinden uzaklaştırmaya çalışan Şii milislere destek vermeye yaklaştırabileceği algısı var."

"(…) Geçen sene, İranlıların çoğu milis güçleri destekledi, ABD hava saldırıları ve eğitimleri ise daha çok Irak ordusu ve Kürt Peşmerge güçlerine odaklandı. Necef ve Kerbela'da önce gelen Şii din adamları, nükleer anlaşmanın uygulamada ne sağlayacağı konusunda kesin fikirlere sahip değil. Ama bazıları, bunun IŞİD'e karşı daha kapsamlı bir ABD ve İran askeri işbirliğine öncü olacağına inanıyor. Necef'te üst düzey bir din adamı 'Bu diplomasinin işe yaradığını gösteriyor. Şimdi herkesin, tüm dünyaya tehdit oluşturan IŞİD'in yok edilmesi için birleşmesi gerekiyor' dedi."

"(…) Üst düzey Şii bir din adamı ABD'ye, Irak'a modern silahlar temin etmesi ve Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar'ın, IŞİD ile Suriye'deki El Kaide bağlantılı gruplara üstü kapalı askeri yardımlara son vermesi için baskı uygulaması çağrısında bulundu. Şii dini liderlerin bir diğer talebi de, başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelerin sınırlarını IŞİD'e katılmak için Irak ve Suriye'ye geçen gönüllü savaşçılara kapatmaları."

İngiliz vatandaşı İranlı 'işkence gördü'

Independent gazetesinde yer alan bir haberde, İngiltere ve İran pasaportu bulunan 48 yaşındaki Roya Saberi Negad Nobakht adlı kadının, Facebook'ta 'İslam'a hakaret ettiği' gerekçesiyle gözaltına alındığı ve gözaltında 'işkence gördüğü' yazıyor.

Haber, 2013 yılında İran'da ailesini ziyaret ettiği sırada gözaltına alınan Nobakht'ın serbest bırakılması için çalışan insan hakları savunucuların ifadelerine dayandırılıyor.

Aktivistler, Nobakht'ın hapishanede 'fiziksel ve psikolojik işkenceye maruz kaldığını, hakarete uğrayıp küçük düşürüldüğünü' söyledi.

Independent ailenin olayla ilgili konuşmak istemediğini belirtiyor ve şu ifadeleri kullanıyor: "Ailenin, Nobakht'ın serbest bırakılması için yeterli çabayı göstermemekle suçladığı İngiltere hükümetine öfkeli olduğu anlaşılıyor."

Times gazetesinde yer alan bir haberde cihatçıların yüzlerce yoksul Fas vatandaşını, ülkenin 'Batı yanlısı hükümetine karşı savaşmaları için' eğitmek üzere Suriye'ye gönderdikleri belirtiliyor.

Haberin ilgili kısımları şöyle:

"Çoğu Avrupa merkezli 1600'e yakın Faslı, IŞİD'e, El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesine veya Guantanamo'da tutuklu olan Faslıların kurduğu Şam İslam Hareketi'ne katılmak üzere yola çıktı."

"(…) Cihatçılar, yeni üye kazandırmak için gençler arası işsizliğin yüzde 20'ye çıktığı ve nüfusun yüzde 67'sinin eğitimsiz olduğu Tangier, Tetouan, Meknes ve Nador gibi kuzey bölgelerine gidiyor. Çok yönlü bir ağın içinde çalışıyorlar ve kazandırdıkları her bir yeni üye başına 5000 euro kazandıkları düşünülüyor. Daha iyi bir hayat, para ve görkem vaadiyle hem kadın hem de erkek üye kazandırmaya çalışıyorlar."