Gazetelerin ilk sayfalarında İngiltere kabinesinde yapılan değişiklik ele alınıyor. Financial Times, İngiltere'nin yeni Dışişleri Bakanı Philip Hammond'ın Avrupa Birliği'ne şüpheli yaklaştığına dikkat çekiyor.
Abone olGazetelerin ilk sayfalarında İngiltere kabinesinde yapılan değişiklik ele alınıyor. Financial Times, İngiltere'nin yeni Dışişleri Bakanı Philip Hammond'ın Avrupa Birliği'ne şüpheli yaklaştığına dikkat çekiyor.
Gazete İngiltere Başbakanı David Cameron'ın 2015'te yapılacak genel seçimi yeniden kazanması halinde, ülkenin Avrupa Birliği üyeliğini referanduma götürmeye kararlı olduğunu hatırlatıyor.
Revizyonun, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın yaptığı en kapsamlı değişiklik olduğunu yazan gazetenin vurgu yaptığı bir diğer nokta da kabinedeki Muhafazakar Partili kadın bakanların sayısının 20'den 23'e çıkmış olması.
Haberde, Muhafazakar Parti'nin bu değişiklikle kamuoyuna "modern İngiltere"yi temsil ettikleri mesajını vermek istediği yorumu yapılıyor.
Financial Times, kabinedeki en süpriz değişikliğin ise Başbakan Cameron'ın yakın arkadaşı olan Michael Gove'un Eğitim Bakanlığı görevinden alınması olduğunu yazıyor.
Muhafazakar Parti'nin yaptırdığı son kamuoyu yoklamalarında, Gove'un partiye oy kaybettirebileceği sonucu çıkmıştı. Gove, Muhafazakar Parti üyelerinin, parti liderinin istediği yönde oy kullanılmasını sağlamakla görevlendirildi.
Guardian da konuyla ilgili haberinde, Michael Gove'un görevden alınmış olmasını öne çıkarıyor. Kamuoyu yoklamalarının, Gove'un genel seçimde parti için "zehirli" olabileceğini göstermesinin ardından, İngiltere Başbakanı Cameron'ın Gove'un görevine son verdiği belirtiliyor.
Gove, eğitim sisteminde yaptığı reformlarla sendikaların ve velilerin tepkisini çekmişti. Veliler, eski bakanı, "eğitim için değil, ideolojisi uğruna reform yapmakla" eleştiriyordu.
Independent da konuyla ilgili yorum yazısında "Cameron'ın yaptığı değişiklik Avrupa karşıtları, iklim değişikliğinden şüphe duyanlar ve İnsan Hakları Yasası'nı eleştirenler için bir zafer" deniyor.
"İsrail ile çatışma Hamas'ı diriltiyor"
Financial Times, İsrail ile Hamas arasında bir haftası geride kalan karşılıklı saldırıların, Hamas'a etkilerini yorumluyor. Gazzeli uzmanların İsrail saldırılarını Hamas için adeta bir "talih kuşu" olarak gördükleri belirtilen yazı şöyle devam ediyor:
"Çatışmadan önce Hamas tarihinin en kötü kriziyle karşı karşıyaydı. Ekonomik kriz ve Orta Doğu'daki, Mısır gibi, müttefiklerini kaybetmenin etkisiyle köşeye sıkışmıştı... Hamas bölgenin en güçlü ordusunu karşısına alarak, öfkeyi İsrail'e yönlendirdi ve artan askeri yeteneğini sergileme imkanı buldu".
Yazıda, İsrail saldırılarının Hamas'ı Batı Şeria'daki El Fetih'le rekabetinde de güçlendirebileceği belirtiliyor.
Independent'ta ise İsrail'in Londra Büyükelçisi Daniel Taub'un yorum yazısına yer veriliyor. Büyükelçi yazısında:
"İki Gazze var... Birisi barış içinde yaşamak isteyen Filistin halkının Gazzesi; bugün acı içinde kıvranan Gazze... Diğeri ise sınırın karşı tarafına atılmak üzere bekleyen silahlarla ve terörist liderlerle dolu, yeraltındaki Gazze... İsrail'in geçen hafta yaşadığı çelişki şu: Yerin üstündeki Gazze'ye daha fazla acı çektirmeden yeraltındaki Gazze ile nasıl mücadele edecek?" ifadelerini kullanıyor.
Yorum yazısında Hamas, Filistinli sivilleri "canlı kalkan" olarak kullanmakla da suçlanıyor.
"IŞİD Suriye içlerine ilerliyor"
Independent gazetesinde Patrick Cockburn'un kaleme aldığı haberde, uluslararası kamuoyunun ilgisinin Gazze'ye yönelmesinden istifade eden Irak Şam İslam Devleti örgütünün, son günlerde Suriye'nin içlerine doğru iyice ilerlediği belirtiliyor.
Cockburn, IŞİD'in Irak'ta işgal ettiği bölgelerden ele geçirdiği tank ve mühimmatla, Suriye'de, özellikle petrol zengini Deyr Ez Zor bölgesinin tamamına yakınını ele geçirdiği ve Suriyeli Kürtlerin direnişini kırmaya çalıştığını yazıyor.
Gazete, IŞİD'in Suriye'de Esad rejimine karşı savaşan muhalifler içinde en güçlü grup haline geldiğine dikkat çekiyor.