Haftaya pazartesi günü Türkiye tansiyonu en yüksek Köşk seçimi için start verecek. Seçim günü taktikleri ise masada...
Abone olAnkara'da partilerin cumhurbaşkanlığı seçim gününde izleyeceği taktikler konuşuluyor. CHP uzlaşma olmazsa oylamaya katılmayacak, Genel Kurul'da 367 milletvekili olmazsa mahkemeye gidecek.
AK Parti'ye göre ise bu vakit kaybı. Meclis aritmetiğinde kilit konumda olan DYP ile ANAVATAN Partisi ise siyasi gelişmelere göre hareket edecek.
Kameralar karşısında 367 tartışmasını ciddiye almayan AK Parti bir yandan da CHP'nin girişimini boşa çıkartmak için içtüzük üzerinde çalışıyor.
AK Parti'ye göre Genel Kurul'da Meclis Başkanı seçim oturumunu açtığında "toplantı yeter sayısı vardır" diyecek, buna itiraz için 20 CHP'linin salonda olması gerekecek. Çünkü yoklama istemek için en az 20 milletvekilinin talebi gerekiyor. Bu noktaya da CHP itiraz ediyor.
AK Parti'nin sorunu aşmak için DYP, ANAP ve bağımsız milletvekilleriyle temasta olduğu da gelen haberler arasında. DYP 367 polemiğini gereksiz buluyor. Ancak oylamaya katılıp katılmayacağına ilişkin net bir tavır da koymuyor. Tıpkı ANAVATAN Partisi gibi. Hem DYP hem ANAVATAN son güne kadar siyasi gelişmeleri bekleyecek. İki parti Meclis aritmetiğindeki kilit rollerini son ana kadar sürdürmeyi planlıyor.
START 16 NİSAN'DA VERİLİYOR
Türkiye'nin 11'inci cumhurbaşkanının seçilmesine ilişkin süreç 16 Nisan Pazartesi günü başlayacak. Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin sona ereceği 16 Mayıs'tan bir ay önce, adaylıklar açıklanmaya başlayacak.
25 Nisan Çarşamba günü saat 24.00'te aday olma ya da aday gösterilme süreci noktalanacak. Kalan 20 gün içinde ise seçimler yapılacak. Yani pazartesiden itibaren Ankara, sıkı pazarlıkların mekanı olacak.
TBMM Danışma Kurulu, Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın başkanlığında toplanarak, seçim turlarının hangi günlerde yapılacağını belirleyecek.
En az 3'er gün arayla yapılacak oylamaların ilk iki turunda, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğunun (367) oyu sağlanamazsa 3'üncü tur oylamaya geçilecek ve 3'üncü turda üye tam sayısının salt çoğunluğunu (276) sağlayan aday, cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.
Bu turda üye tam sayısının salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde, 3'üncü turda en çok oyu alan iki aday arasında 4'üncü tur yapılacak.
Bu oylamada da cumhurbaşkanının seçilebilmesi için gerekli olan 276 oy sağlanamazsa TBMM seçimleri yenilenecek.