BIST 10.086
DOLAR 35,30
EURO 36,75
ALTIN 2.995,10
HABER /  GÜNCEL

16 Mart 2012 Basın Özeti

Economist: Türkiye'de dört gazeteci serbest, onlarcası ise daha talihsiz, Beşir Atalay'ın Suriye'de tampon bölge çıkışı, Batı'nın Afganistan stratejisine 'çifte darbe', 'Nabucco hattı küçülüyor' ve DSÖ Başkanı'ndan antibiyotik uyarısı.

Abone ol

Economist, "Türkiye'de Baskı- Devletin Düşmanları" başlıklı bir makalede, Türkiye'de Odatv davası nedeniyle cezaevinde tutulan dört gazetecinin serbest bırakılmasını ele alıyor.

"Dört gazeteci serbest, Onlarcası ise daha talihsiz" diyen dergi, Nedim Şener'in "Bu kadar çok arkadaşım özgür değilken, ben nasıl mutlu olabilirim ki? " şeklindeki sözlerine yer veriyor.

Dergi, Şener'in bu soruyu, AKP iktidarını devirmek için kurulan komplonun bir parçası olduğu yönündeki zayıf suçlamalar nedeniyle, bir yıldan fazla hapiste yatmasının ardından, diğer üç gazeteciyle birlikte salıverilmesinden sonra sorduğunu belirtiyor ve şöyle devam ediyor.

"Bu soruyu sormakta haklıydı. Türkiye'de en az 100 gazeteci parmaklıklar ardında. Bu sayı tüm diğer ülkelerden daha fazla. Çoğu, terör suçlamasıyla hapiste tutuluyor. Ancak Türkiye'nin muğlak terörle mücadele yasaları uyarınca, Kürt yanlısı Barış ve Demokrasi Partisi'nin basın toplantısını haber yapmak bile, tutuklanmanıza neden olabilir. Kürt yanlısı DİHA Haber Ajansı 27 muhabirinin hapiste olduğunu söylüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştiren gazeteciler, ürkek medya patronları tarafından işten atılıyor. "

Economist Şener'in geçen yıl, 'kariyerini insan hakları ihlallerini ortaya çıkartmak üzerine inşa etmiş bir gazeteci' olan Ahmet Şık ile beraber tutuklandığını söylüyor.

'İkisi de Gülen hareketini eleştirdi'

Şener'in 2007'deki Hrant Dink suikastinde polisin suç ortaklığı olduğu iddialarını araştırdığını belirten dergi, şöyle devam ediyor;

"Her ikisi de, Amerika'da münzevi bir hayat süren imam Fettullah Gülen'in liderliğini yaptığı, Türkiye'nin en nüfuzlu İslami hareketine sert eleştiriler yöneltti. Çok kişi, AKP iktidarı sırasında, Gülenciler'in polise ve yargıya sızdığını düşünüyor. Gazeteciler de bunu kanıtlamaya çalışıyordu. Şık geçen yıl tutuklandığında, 'Dokunan yanar' diye bağırmıştı."

Gazetecilerin serbest bırakılmasına, Avrupa Birliği ve çeşitli insan hakları gruplarından gelen baskının yardımcı olduğunu vurgulayan Economist, "Erdoğan bir zamanlar kendisini Türk liberallere ve Batılı dostlarına sevdiren reformlara yakında geri döneceğine dair cesaretlendirici işaretler veriyor." diye devam ediyor.

'Kızım için daha zordu'

Şener'in bu reformlara hapishanelerdeki durumun da dahil edilmesi gerektiği yönündeki sözlerini akataran dergi, yüzlerce küçük yaşta mahkumun, fiziksel ve cinsel taciz iddialarından sonra Pozantı Cezaevi'nden başka bir cezaevine nakledildiğini hatırlatıyor. Economist'in makalesi şöyle sona eriyor;

"30 kilo vermiş olsa da, Şener için hapis yaşamı çok da kötü değildi. Ziyaret sırasında, metal dedektöründe düğmeleri öttüğü için eteğini çıkartmak zorunda kalan sekiz yaşındaki kızı için daha zor olduğunu söylüyor. Polis babasına karşı kanıt bulabilmek için defterlerini karıştırdı. Şener 'Kızım bana ben terörist miyim?" diye soruyordu" diyor. Türk savcıların gözünde olabilir de."

Atalay'ın tampon bölge çıkışı

Times ve Daily Telegraph Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın Suriye konusunda dün yaptığı açıklamaları taşıyor sayfalarına.

Suriye'den Türkiye'ye bir günde bin mültecinin geçtiğini söyleyen Times, Atalay'ın sınırda bir tampon bölgenin değerlendirilebileceği yönündeki sözlerini aktarıyor. Ancak Times, Atalay'ın bu bölgenin nasıl ve nerede kurulacağı konusunda bir ayrıntı vermediğini söylüyor.

Ama Daily Telegraph, Atalay'ın sözlerini "Türkiye Suriye'nin kuzeyine bir askeri müdahale tehdidinde bulundu" başlığıyla duyuruyor okuyucularına.

Gazete, Türkiye'nin geçmişte de, mülteci sayısının artması durumunda sivillerin korunması için Suriye topraklarında bir güvenli bölge oluşturmaktan bahsettiğini hatırlatıyor.

'Afganistan'da çifte darbe'

Guardian Gazete, dünya haberleri sayfalarında Batı'nın Afganistan stratejisinin çifte darbe aldığını yazıyor. Guardian'a göre bu darbeler, Karzai'nin Batılı güçlerin kırsal bölgelerde devriye gezmeyi bırakıp, üslerine dönmeleri çağrısı ve Taliban'ın Amerika Birleşik Devletleri'yle barış görüşmelerinden çekildiğini duyurması.
Haberde, üst düzey Batılı bir diplomatın "Gerçekten şoke oldum. Bu iki haber çok kötü. Afganistan'daki görev süremde yaşadığım belki de en karanlık gün" şeklindeki sözlerine de yer veriliyor.

Guardian, Obama yönetiminin Karzai'nin kırsal kesimden derhal çekilme çağrısını reddettiğini, Taliban'ın görüşmelerden çekilmesini de bu tür barış müzakerelerinde görülen "iniş çıkışlar" diye tanımladığını belirtiyor. Bazı diplomatların da Karzai'nin talebini, siyasi hamle olarak gördükleri kaydediliyor.

'Nabucco küçülüyor'

Financial Times'ta Hazar Bölgesi'nden Avrupa'ya doğalgaz taşıması öngörülen 3900 kilometre uzunluğundaki Nabucco doğalgaz boru hattı planlarının küçültüldüğü yazıyor. Nabucco Batı adı verilen, küçültülmüş projede boru hattı uzunluğunun orijinal planın yarısı, taşınması öngörülen gazın da çok daha az olduğu söyleniyor.

Yeni projede hattın, Türkiye-Bulgaristan sınırından Avusturya'ya uzanmasının planlandığı kaydediliyor.

Gürcistan'dan Avusturya'ya kadar uzanıp, yılda 31 milyar metreküp doğalgaz taşıması öngörülen orijinal Nabucco projesiyle, Avrupa Birliği'nin Rus gazına bağımlılığına alternatif yaratılması amaçlanıyordu.

Ancak, 8 milyar Euro'ya mal olması beklenen hat için, bu harcamayı meşru kılacak düzeyde doğalgaz bulunmasının zor olacağı düşünülüyordu.

Kazanın nedeni DVD mi?


Independent, İsviçre'de 22'si çocuk, 28 kişinin öldüğü otobüs kazasıyla ilgili yeni iddiaları haberleştirmiş.

Haberde, sağ kurtulan bazı çocukların kazadan hemen önce, şöförün ön paneldeki DVD'yi değiştirmeye çalıştığını anlattığı söyleniyor.

Belçika basınına konuşan bazı otobüs şöförlerinin de, bu bir anlık dikkatsizliğin otobüsün tünel duvarına çarpmasına neden olabileceğini söylediği aktarılıyor.

Independent, Gazete, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Margaret Chan'ın antibiyotikler konusundaki uyarılarına yer veriyor.

DSÖ'den antibiyotik uyarısı

Chan dünyanın, çocukların dizlerindeki çiziklerin bile ölümcül olabileceği, hastaların kalça protezi gibi basit ameliyatlarda bile hayatlarıyla kumar oynamak zorunda kalacağı bir döneme girdiği uyarısında bulunuyor.

Chan, sık sık görülen hastalıklara yol açan mikropların hızla antibiyotiklere karşı direnç kazandığını belirtiyor.

Doktorlara, hastalarına uygun antibiyotikler reçete etmeleri ve hastaların da antibiyotik tedavisine harfiyen uyması çağrısında bulunan Margaret Chan ayrıca, antibiyotiklerin hayvan yetiştiriciliğinde kullanılmasına kısıtlamalar getirilmesini istiyor.

Chan, sağlıklı hayvanlar üzerinde, sağlıksız insanlardan daha çok antibiyotik kullanıldığına dikkat çekiyor.

Çiftlik hayvanlarının daha hızlı büyümesi için, bazı üreticiler antibiyotik ilaçlar kullanıyor.