BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  GÜNCEL

16 ile yeni üniversite açılacak

Milli Eğitim Bakanlığı, 16 yeni üniversite kurulmasına ilişkin kanun taslağını Başbakanlık’a gönderdi. Üniversiteler Meclis'in yeni döneminde ele alınacak.

Abone ol

Bakanlar Kurulu’nda imzalandıktan sonra TBMM’ye gönderilecek olan düzenleme Meclis’in 1 Temmuz’da tatile girecek olması sebebiyle önümüzdeki dönemde ele alınacak.

Bu süre içinde, seçim bölgesinde üniversite olmayan illerin milletvekillerinin listeyi genişletebileceği belirtiliyor.

Yeni üniversiteler için, ‘illerin gelişmişlik durumu, potansiyel öğrenci sayısı, mevcut fakülte ve yüksekokullar’ gibi çeşitli kriterler dikkate alındı. Sıralamada Kırşehir, Kastamonu, Düzce, Burdur, Uşak, Rize, Tekirdağ, Erzincan, Aksaray, Giresun, Çorum, Yozgat, Adıyaman, Ordu, Amasya ve Karaman öne çıktı. Üniversite haberi Anadolu’da heyecana yol açarken, büyük üniversiteler açısından da yıllardır düşünülen küçültme projesi hayata geçmiş olacak. Çeşitli yerlere dağılan fakülte ve yüksekokullar yeni üniversitelere bağlanacak.

Halen 40 ilde üniversite bulunuyor. 16 ilde daha üniversite kurulması halinde üniversite olmayan sadece 25 il kalacak. 16 yeni üniversite belirlenirken, o ilde mutlaka fakülte veya yüksekokul bulunması şartı aranırken, o ildeki tüm fakülte ve yüksekokullar yeni kurulacak üniversiteye bağlanacak. Eski üniversitelerin fakülteleri yeni üniversitelere aktarılacağı için hükümetin Acil Eylem Planı'nda da yer alan ‘büyük üniversitelerin bölünmesi' hedefi de bir yönüyle gerçekleşmiş olacak.

Bakanlığın hazırladığı kanun taslağında üniversitelerin ismi illerin adıyla anılıyor, yani Uşak'a kurulacak üniversitenin adı 'Uşak Üniversitesi' oluyor. Ancak milletvekillerinin tasarı Meclis'te görüşülürken üniversite isimlerinin değiştirilmesi yönünde önerge vermesi bekleniyor. Üniversite kurulmasını düzenleyen mevcut kanunda fen edebiyat fakültesi zorunluluğu bulunduğu için yeni kurulacak bütün üniversitelere de fen edebiyat fakültesi konulurken, o ildeki mevcut fakülte ve yüksekokullara ilave olarak sosyal bilimler ve fen bilimleri enstitüleri ekleniyor. Fen-edebiyat fakültesi zorunluluğunun kaldırılmasından sonra ise yeni üniversiteler taslağından fen-edebiyat fakültesi maddesinin çıkarılması planlanıyor. Türkiye'de halen 53'ü devlet, 24'ü vakıf olmak üzere 77 üniversite bulunuyor. 16 üniversitenin de dahil edilmesiyle rakam 93'e çıkacak. Bu üniversitelerin büyük çoğunluğu ise İstanbul ve Ankara'da bulunuyor.

Öte yandan Meclis Milli Eğitim Komisyonu'nun gündeminde de Bakanlar Kurulu'nca gönderilen ve üniversitelerde fen-edebiyat fakültesi bulunması zorunluluğunu kaldıran bir kanun tasarısı bulunuyor. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, kanun taslağını Başbakanlık’a gönderdiklerini belirtti. Çelik, kendilerinin 16 yeni üniversite kurulmasını teklif ettiklerini, ancak bu sayının artabileceğini söyledi. YÖK Başkanı Erdoğan Teziç’in karşı çıktığı yeni üniversiteleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan destekliyor.

Haber: İbrahim Asalıoğlu
Kaynak: