BIST 9.660
DOLAR 34,57
EURO 36,36
ALTIN 2.911,13
HABER /  GÜNCEL

16 Haziran 2011 Basın Özeti

İngiliz gazetelerinde öne çıkan haber ve yorumlar: Yunanistan'ın borç krizi, kemer sıkma politikaları ve protesolar. İngiltere sokağa iniyor. Türkiye'nin Suriye politikası değişecek mi?

Abone ol

Bu sabah yayımlanan İngiliz gazetelerinin ilk sayfalarında iki haber öne çıktı.

Yunanistan'da yaşanmakta olan kemer sıkma politikalarına karşı eylemler ve İngiltere'de kesinleşen 30 haziran'da düzenlenecek kamu çalışanları grevi.

Kaos uyarısı

Yunanistan'da gün boyunca süren ve gece saatlerinde Başbakan Papandreu'nun yeni bir kabine kurma kararını açıklamasına sebep olan, geniş katılımlı halk eylemleri, Guardian'ın ilk sayfasındaki ana haber.

"Yunanistan'ın borç krizi derinleşirken Avrupa Birliği'nden kaos uyarısı" manşetiyle verilen haber, polis tarafından sert muameleye maruz kalan Yunanlı bir eylemcinin fotoğrafı eşliğinde sunulmuş.

Guardian'ın haberinin üç alt başlığı ise Yunanistan'da dün yaşananların bir özeti gibi:

- Başbakan Papandreu ulusal birlik hükümetini kuramadı,

- Polis başkentte göstericilerle çatıştı,

- Ülke ekonomisinin batma korkusu hisse senetlerini düşürdü.

Haberde Brüksel'de Yunanistan'daki durumu düzlüğe çıkarmak için ikinci bir kurtarma planının tartışıldığı ve ancak bu konuda euro bölgesindeki ülkeler arasındaki fikir ayrılıkları sebebiyle henüz bir sonuç alınamadığı beliritilmiş.

"Oğlumun geleceği için geldim"

Independent gazetesi ise Yunanistan'da yaşananları "İsyan Papandreu'yu istifaya yaklaştırdı" başlıklı haberiyle okuyucularına aktarmış.

Ülkedeki milyonların katıldığı genel grevin başkent Atina'da, parlemento etrafına insan zinciri kurup, milletvekillerinin kesintileri tartışmasına izin verilmemesi gibi sahneler doğurduğunun anlatıldığı haber, gösterilere katılan Amalia Stavrou isimli emekli öğretmenin şu ifadelerine de yer vremiş:

"Ben meclisin önüne oğlumun geleceğine sahip çıkmak için geldim.

Bu korkunç kriz olmasaydı onu evlendirecektim, ama şimdi hiçbirimiz geleceğimizi öngöremiyoruz."

Haberin hemen yanında yer alan Independent'in ekonomi editörü Sean O'Grady imzalı yorum yazısı ise "istediğiniz kadar isyan edin ekonomik gerçekler değişmeyecek".

O'Grady yazısında, Yunanistan'ın uzun yıllardır ürettiğinden daha çok tüketmesi sebebiyle borç krizine girdiği ve bu durumu ne bir sosyalist devrimin ne de bir askeri darbenin değiştiremeyeceği söylemiş.

Hayat standartlarında düşüş yaşamanın diğer sorunlu ekonomik süreçlerden geçen İspanyollar, Portekizliler gibi Yunanistanlılar için de kaçınılmaz olduğunun savunulduğu yorum yazısı Yunanistan'da iktidar değişse bile yeni iktidarın da IMF ve AB'nin sözünü dinlemek zorunda olacağı iddiasıyla sona ermiş.

"Gerçek demokrasi budur"

Guardian'ın yorum sayfasında yer alan Costas Douzinas imzalı yorum yazısında ise Yunanistan'da hükümetin kesinti planını gözden geçirmesi sonucunu doğuran halk hareketi övülmüş. Yazının başlığı "Gerçek demokrasi budur".

Son üç haftadır Yunan parlementosunun önünde buluşan, kesintilerden ve politik elitin halktan uzak tavrından usanmış binlerce kişinin sorunlarını medeni bir şekilde tartışıp, bunu Yunan halkına anlatabildiğini ve onların desteğini alarak hükümete seslerini duyurabildiğinin söylendiği yazı şöyle sona ermiş:

"Parlementonun önünde toplanmak ve tartışmak, eyleme geçmek, Yunanlılar'ın politika anlayışını temelden değiştirdi.

Toplanılan meydana adını veren,19. yüzyılda kraldan anayasa talep eden bir halk isyanından gelen syntagma sözüdür.

Şimdi de bir talep var ortada: neoliberal hakimiyetten ve politik yolsuzluklardan arınmış yeni bir siyaset"

"İngiltere sokağa iniyor"

Independent'in ilk sayfasını kaplayan ana haberi 30 haziranda düzenlenmesi üzerinde uzlaşma sağlanılan kamu çalışanları greviyle ilgili.

Manşet ise "İngiltere sokağa iniyor". Ülkede 1980ler'den bu yana yaşanan en büyük grev dalgasının yolda olduğu belirtilen haberde 750.000 kamu çalışanın, emeklilik maaşlarındaki kesintilere karşı olarak eylemler sürecine girdikleri belirtilmiş.

30 haziran olarak kesinleşen ilk büyük eylem, devlet memunları ve öğretmenler sendikasının gerçekleştireceği bir günlük iş bırakma eylemi olacak.

Metro ve sağlık sektörü çalışanları ile BBC çalışanlarının da ciddi bir şekilde iş bırakma eylemlerini değerlendirdiklerine dikkat çekilen haberde, önümüzdeki yaz ve sonbaharın ülkeyi sarsan grevlere sahne olabileceği öngürüsü yer bulmuş.

Hükümetin bütçe açığını kapatmak için gündeme getirdiği emekilik düzenini de etkileyen kesintilerde, grevler sebebiyle geri adım atıp atmayacağının önemli bir soru işareti olduğunun söylendiği haberde iktidardaki Muhafazakar Parti'ye yakın isimlerin gündeme getirdiği, grev yasasını yeninden düzenleme önerisinin ise sendikalara yapılan üstü kapalı bir tehdit olduğunun altı çizilmiş.

Gazetenin başyazısında ise Yunanistan, İspanya ve İngiltere'deki grevler arasındaki çakışmaya dikkat çekilmiş ve İngiltere'de sokağa çıkacak kamu çalışanlarının, yaşanmakta olan ekonomik küçülmede üstlerine düşen payı almalarının kaçınılmaz olduğu söylenmiş. Yazının başlığı ise "Acıyı artıracak grevler".

"Türkiye'nin müttefikine sabrı azalıyor"

Financial Times'in dünya haberleri sayfasında yer alan haberin başlığı "Türkiye'nin müttefikine sabrı azalıyor".

Suriye'de yaşanamakta olan gerilim ve Türkiye'ye sığınan Suriyeliler'le ilgili haberde dikkat çekilen nokta Suriye devlet başkanı Beşar Esad'ın temsilcisi Hassan Türkmani'nin dün Ankara'ya yaptığı ziyaret olmuş.

Türkiye'nin Suriye'yi kınayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararını desteklemesinin gündemde olduğunun belirtildiği haberde bu görüş Carnegie Europe'tan Sinan Ülgen'in şu yorumuyla birlikte verilmiş:
"Türkiye halen Şam'ın tavrını değiştirebileceğini umuyor ve buna inanıyor.

Ancak bir noktada bu görüş gözden geçirilecektir, zira yaşananlar bu şekilde devam edemez."


Times'in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden, Suriye konusunu öncelikli olarak ele alması çağrısında bulunulan başyazısında, Suriye'de sertleşecek bir mezhep savaşının tüm Orta Doğu'yu tehdit edeceği uyarısına yer verilmiş.