BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,68
ALTIN 2.955,99
HABER /  GÜNCEL

16 Ekim 2012 Basın Özeti

İskoçya'nın bağımsızlık referendumu ile ilgili süreçte gelinen son aşama ve "Türkiye'deki Suriye etkisi" ile ilgili haberler gazetelerin satırlarında...

Abone ol

İngiltere'de bu sabah yayımlanan gazetelerin ilk baskılarında İskoçya'daki bağımsızlık referendamuyla ilgili gelişme öne çıkıyor.

Guardian ve Financial Times'ta aynı fotoğraf görülüyor.

İskoçya bayrağı üzerinde karaltı olarak görülen şişman bir adam.

Silüetin sahibi olan Alex Salmond'ın İskoçya'da başında olduğ yarı özerk yönetim ile İngiltere Başbakanı Cameron dün bir anlaşmaya imza attılar.

İmzaları fotoğrafın üzerine yerleştiren Guardian'da iki liderin ortak beyanı bulunuyor:

"Birleşik Krallık ve İskoç hükümetleri, İskoçya'nın bağımsızlığı konusunda bir referendumun yapılabilmesini sağlamak konusunda anlaşmaya varmışlardır."

700 yıl önce savaşan, 300 yıl önce birleşen bu iki ulusun ayrılıp ayrılmayacağını 2014 yılındaki referendum belirleyecek.

Kuzey İrlanda'daki ölümler

Guardian, Kuzey İrlanda'da 1994 yılında bir barda 6 kişinin kurşunlanarak öldürülmesi ile ilgili haberi öne çıkarıyor.

Gerçeğin aydınlatılmasını istediklerini söyleyen kurban yakınlarının İngiliz güvenlik birimlerine karşı açtıkları davayı haberleştiriyor gazete.

Habere göre, kurban yakınları, cinayet aleti Çek yapımı silahın, İngiliz güvenlik birimlerinin işbirliği ya da yüzünü öteki tarafa çevirmesi sonucu Kuzey İrlanda'ya sokulduğunu iddia ediyor.

Medya skandalı

İngiltere'deki büyük medya skandalıyla ilgili bir haber Independent'ta.

Söz konusu skandal kısmen siyasetçilerin telefonlarının polisin işbirliği ile medya tarafından dinlenmesiyle ilgiliydi ve ülkenin önde gelen bir gazetesinin kapanmasına neden olmuştu.

Şimdi Independent, skandalın merkezindeki bir isimle Başbakan Cameron arasında daha önce varlıklarından haberdar olunmayan yazışmalar olduğunu iddia ediyor.

Yazışmalar elinde değil Independent'ın... Gazete, Başbakan Cameron'ın aldığı tavsiye üzerine bu begeleri ilgili adli soruşturmadan gizlemeye karar verdiğini iddia ediyor.

"İran'a uyarı"

"İran'a askeri müdahale seçeneği masada"

Times gazetesi bu sözleri dün İngiltere Başbakanı Cameron'un sarf ettiğini belirtiyor.

Gazete, İran'ın nükleer silah üretmeye çalıştığı ön kabülüyle, Cameron'un İran Devlet Başkanı Ahmedinejat'ı nükleer programıyla ilgili uyardığını yazıyor.

Türkiye’nin fay hattı

FinancialTimes Suriye'deki çatışmaların Türkiye'deki bir fay hattını gözler önüne serdiğini yazıyor.

Abigail Fielding-Smith ve Daniel Dombey Antakya'da kilisilerin, camilerin Suriye'nin hemen kuzeyinde yanyana durduğunu söyleyerek başlıyor haberlerine.

Esnaftan Naim, arada birilerinin gelip kendisine "Alevi mi, Sünni mi olduğunu" sorduklarını söylüyor.

Financial Times'daki haberde "Fay hattı" ve "gözler önüne serildi" denilen konuyu özetliyor Naim olarak tanıtılan esnafın sözleri.

Financial Times muhabirlerini böyle bir tespit yapmaya yönelten de bir ihtimal esnaf Naim'in devam eden sözleri: "Suriyeliler buraya gelmeden önce kimse Alevi misin, Sünni mi sorusu sormazdı..."

Financial Times muhabirleri, Suriyeli mültecilerin dini çeşitliliği olan Antakya'da gerginlik yarattığını yazıyor.

100 bin ve belki kayıt altında olmayan diğerlerinin çoğunun Beşar Esad yönetimine ayaklananları desteklediğini okuyoruz.

Hatay'dan, burada Arap alevilerinin yoğunluğundan, Beşar Esad'ın da aynı kimlik kartı ayrıntılarına sahip olduğundan söz ediliyor.

Antakya'daki Arap Alevilerin geçen ay Ankara'nın Suriye'deki silahlı muhalefete desteğini protesto ettiklerini; Antakya'daki Suriyeli mültecilerin de bunu kendilerine karşı düşmanca bir tavır olarak gördükleri yazılıyor.

Türkiye'de Arap olmayan milyonlarca Alevi'nin de Ankara'nın Şam'a karşı duruşuna rıza göstermediği söyleniyor.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin Türkiye'nin Suriye politikasını boy vermeye başlayan bir mezhepçiliğin ürünü olarak gördüğünden, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bunu reddettiğinden söz ediliyor.

Esad turistik eşyaları

Financial Times muhabirleri Antakya'nın Harbiye ilçesindeki kimi tezgahlarda Esad desenli kilim ya da halıların turistik eşya olarak satıldığını aktarıyor.

Humus kentinden Suriyeli bir kadının, Harbiye'de bir lokantaya girdiğinde nasıl içerde Beşar Esad'ı destekleyen Alevi bir grubun toplantı yaptığına tanıklık ettiğini anlatıyor.

Financial Times muhabirleri, resmi yetkililerin Antakya'daki gerilimi önemsiz olarak gösterme eğiliminde olduklarını da yazıyor.

“İki ateş arasındaki hükümet”

Financial Times muhabirlerinin Suriyeli bir aktivist dediği Ebu Raman, Türk hükümetinin komünistler, Aleviler ve Suriye'deki rejimi destekleyenleri karşısında bulduğunu ama öbür tarafta da mülteciler ve mültecilerin haklarını savunmaya çalışan uluslararası kuruluşlar olduğunu; hükümetin iki ateş arasında kaldığını söylüyor.

İskoçya yorumları

DailyTelegraph, İngiltere'nin bölünmesine yol açabilecek referandumun düzenlenmesi konusunda hükümetle İskoçya bölgesel yönetimi arasında yapılan anlaşma ilgili olarak "İskoçya'yı sevmek Birleşik Krallığı arkada bırakmak anlamına gelmemeli" hattını izleyen kampanyayı desteklediğini ilan ediyor.

Guardian, Londra’nın anketlere bakıp karar verdiği için böyle bir anlaşmaya yanaştığına işaret ettiği baş makalesinde, şu anki bütün anketlerin oylamanın var olan ilişkinin devamı yönünde sonuçlanacağını gösterdiğini yazıyor.

Independent, birlikten yana olduğunu, bağımsız bir İskoçya'nın "daha fakir, dışarda kalan ve daha güvensiz" bir yer olacağını söyleyerek dile getiriyor.

Times, bağımsızlık yanlısı İskoç liderin bağımsılığın siyasi ve ekonomik olarak nasıl daha iyi olacağını anlatırken, amacına ulaşmak istiyorsa, şu ana kadarkinden daha iyi bir performs sergilemesi gerekeceğini yazıyor.