BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  DÜNYA

16 çeyrektir aralıksız büyüme

2013 yılı 3. çeyrek büyüme verilerini değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "2008’de başlayan küresel krizden en hızlı çıkan ülkeler...

Abone ol

2013 yılı 3. çeyrek büyüme verilerini değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "2008’de başlayan küresel krizden en hızlı çıkan ülkelerden biri olduk ve 2009’un son çeyreğinden itibaren 16 çeyrektir kesintisiz büyüyoruz" dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yaptığı bir yazılı açıklamayla 2013 yılı 3. çeyrek büyüme verilerini değerlendirdi. Türkiye’nin 2008’de başlayan küresel krizden en hızlı çıkan ülkelerden biri olduğunu ve 2009’un son çeyreğinden itibaren 16 çeyrektir kesintisiz büyüdüğünü belirten Bakan Çağlayan, "2013 yılı ilk üç çeyreğinde Avrupa’nın, OECD’nin ve G-20’nin en hızlı büyüyen ekonomilerinden biriyiz. 3’ncü çeyrekte sanayi üretiminde, iç talepte ve enerji tüketimindeki gelişmeler, bugün açıklanan büyüme rakamlarını yakalayacağımızı gösteriyordu" ifadelerini kullandı.
4’cü çeyrek büyüme oranının biraz daha düşük gelebileceğini ama yılın yüzde 3,6 olan orta vadeli program (OVP) hedefinin üzerinde tamamlanabileceğini dile getiren Zafer Çağlayan, " Geleneksel ihraç pazarlarımız olan AB üyesi ülkeler ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesindeki olumlu gelişmeler, 4’ncü çeyrekte de büyümemizi olumlu etkileyecek. 2012’de büyümeye 4.1 puan pozitif katkı veren net ihracat, 2013 yılında az da olsa negatif katkı veriyor. Son çeyrekte ihracatın katkısı anlamında bugünkünden daha iyi rakamlar görebiliriz. AB’deki toparlanma ihracat kanalından büyümemizi pozitif etkileyecek. 2014 yılında ise net ihracatın büyümeye yeniden pozitif katkı vereceğini öngörüyoruz" dedi.

"TÜRKİYE’NİN BÜYÜME PERFORMANSI OLDUKÇA İYİ"
Avrupa Birliği’nin henüz ekonomik krizi tam olarak atlatamadığını vurgulayan Zafer Çağlayan, "Hala krizden tam olarak çıkamamış AB ekonomisi, neredeyse 2 yıl aradan sonra 2013’ün ikinci çeyreğinde binde 3 büyüyebildi. 3’ncü çeyrekte ise binde 1 büyüme kaydetti. OECD genelindeki büyüme ise üçüncü çeyrekte yüzde 0.5 oldu. Türkiye böyle bir ortamda oldukça iyi bir büyüme performansı gösteriyor
IMF’nin Türkiye için 2013 büyüme beklentisi yüzde 3,8 düzeyinde. Bu oran, ilk 30 ekonomi içinde, Çin, Endonezya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden sonra en yüksek 4’üncü büyüme beklentisidir.
Gelişmiş ülkelerin son birkaç yıldan daha iyi bir performans göstereceği bir döneme giriyoruz. Gerek Euro bölgesi gerek ABD, 2014’te daha iyi bir büyüme gösterecek. Gelişmekte olan ülkelerin küresel büyümeye katkısı önceki yıllar kadar güçlü olmayacak. Biz de Türkiye olarak 2014 ve sonrasında konjonktürel dalgalanmalara hazırlıklı bir şekilde, istihdam yaratan, sanayiye dayalı, daha yüksek tasarruf eğilimine sahip bir büyüme performansı göstereceğiz. Bunun için de daha adil gelir dağılımı, daha müreffeh bir toplum, daha yüksek demokratik standartlar, daha fazla birlik, daha fazla kardeşlik vazgeçilmez ilkelerimiz" diye konuştu.

"TÜRKİYE DAHA YÜKSEK SEVİYELERE ÇIKMALI"
Bakan Çağlayan, Türkiye’nin çok önemli bir eşikte olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti: "Cumhuriyetimizin 100’ncü yılı olan 2023 için hedeflerine hızla ilerleyen, 10 yılda ihracatını 36 milyar dolardan 152,5 milyar dolara çıkaran ve bu performansı ile dünya ticaretine yön veren ekonomilerden biri olan Türkiye’nin şimdi daha yüksek seviyelere çıkması gerekiyor. Bunun için sanayiye dayalı, daha yüksek katma değer yaratan, sanayinin GSYİH içindeki payının yüzde 20’nin üzerine çıktığı bir ekonomik yapıya dönüşmeliyiz."
(İHA)