BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,40
ALTIN 2.944,34
HABER /  GÜNCEL

16 Aralık İngiltere Basın Özeti

İngiltere gazetelerinde bugün hayatları birbirinden hayli uzak iki isim öne çıkıyor: Nelson Mandela ve Peter O'Toole. Mandela'nın toprağa verilmesi ve İngiliz oyuncu O'Toole'un hayatını kaybetmesi bugün tüm gazetelerde geniş yer buluyor.

Abone ol

Bugün İngiliz gazetelerinin ilk sayfalarında hayatları birbirinden hayli uzak iki isim öne çıkıyor: Nelson Mandela ve Peter O'Toole.

Hemen hemen her gazetenin ilk sayfasında İngiliz oyuncu Peter O'Toole'un en ünlü rolünün, 1962 yapımı Arabistanlı Lawrence filmindeki TE Lawrence karakterinin bir resmine yer veriliyor.

Güney Afrika'nın ilk siyah cumhurbaşkanı Nelson Mandela'nın toprağa verilmesi ise çoğu gazetede daha geri planda kendine yer buluyor.

Guardian ilk sayfasında, Mandela'nın toprağa verildiği Qunu'da bulunan muhabirlerinin bir izlenim yazısına yer verirken, iç sayfalardaki haberinde "Güney Afrika'nın en yüce evladı, çocukluğunun geçtiği yeşil tepelere gömüldü" diyor.

Haberde, Güney Afrika'daki ırkçılığa dayalı apartheid rejimine karşı mücadele veren dava arkadaşlarının yanı sıra, ülkenin yeni kuşak liderlerinin de Mandela'nın akrabalarına bu acılı günlerinde eşlik ettikleri; törenin Xhosa gelenekleriyle Hristiyan ilahilerini ve devlet törenini harmanlayan bir ortamda yapıldığı yazılıyor.

Daily Telegraph ise "Gömmeye geldikleri adamı hiç yansıtmayan büyük bir şatafat gösterisi" diye nitelendirdiği törende birçok 'VIP' bulunduğuna dikkat çekiyor.

Nelson Mandela'nın otobiyografisi Özgürlüğe Uzun Yürüyüş'e göndermeyle "Uzun veda" başlığının atıldığı başyazıdaysa şu görüşler kaleme alınıyor:

"Mandela'nın bıraktığı miraslardan biri de şu ki ırkı, inancı, yaşı, geliri ne olursa olsun Güney Afrika'da herkes ilk kez tek vücutmuş gibi bu acıyı yaşadı. 95 yıl önce başlayan uzun yürüyüş nihayet son buldu."

AB, Ukrayna'yla müzakereleri askıya aldı

Günün öne çıkan diğer konularından biri Avrupa Birliği'nin Ukrayna'yla müzakerelerini askıya alması...

Financial Times konuyu manşetine taşıyor. Haberde, AB'nin kararının Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle'nin attığı bir tweet üzerine öğrenildiği belirtiliyor ve şu ifadeler kullanılıyor:

"Brüksel ve Kiev'deki protestocular, Ukrayna'nın yarın Rusya'ya daha da yakınlaşmasından endişe ediyorlar. İki ülkenin üst düzey yetkililerinin ticari ilişkilerini geliştirmek üzere bir 'stratejik anlaşma' imzalamaları bekleniyor. Bu, protestoları da körükleyebilir."

Daily Telegraph'da ise İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'in kaleme aldığı bir yazıya yer veriliyor. Hague, "İstikrarlı, müreffeh ve bağımsız bir Ukrayna herkesin çıkarınadır. Ukrayna'da böyle bir geleceğin inşası için en iyi yolun AB'yle imzalanacak ortaklık anlaşmasından geçtiğine inanıyorum." diyor.

Geri Kabul Anlaşması

Financial Times'ın iç sayfalarında yer alan bir haberde, Türkiye ve AB'nin bugün imzalayacakları Geri Kabul Anlaşması'na .

Bu anlaşmayla yasadışı göçmenlerin Türkiye'ye iadelerinin yolunun açılacağı ve vize muafiyeti anlaşmasıyla da seyahat üzerindeki vize engellerinin kaldırılmasının hedeflendiği belirtiliyor.

Ankara'da imzalanacak anlaşmanın Türkiye için AB'yle ilişkilerin düzeldiğine dair yeni bir işaret olarak görüldüğünü yazan gazete, AB'yle üyelik müzakerelerinin üç yıllık aradan sonra yeniden başladığını hatırlatıyor ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek ay Brüksel'e ziyarette bulunacağını yazıyor.

Gazete, "Ancak birçok Türk yetkili Brüksel'in AB üyeliği teklifinin samimi olduğunu düşünmüyor. Avrupalı yetkililer ise özel sohbetlerde Erdoğan'ın AB reformları konusunda istekli olup olmadığı hakkındaki kaygılarını dile getiriyorlar." diyor.

Geçtiğimiz hafta, AB yetkililerinin Türkiye'deki basın özgürlüğü konusunda endişelerini dile getirdiklerini hatırlatan Financial Times, bir yetkilinin Brüksel'in "bardağın dolu tarafını görmekten başka pek bir seçeneği olmadığını" söylediğini yazıyor.

"Gelecek Avrupa'da"

Independent gazetesinin ilk sayfasında ise İngiliz gençlerle yapılmış bir kamuoyu yoklamasına yer veriliyor.

Buna göre, 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 40'ı İngiltere'nin AB üyeliğini "kuvvetle destekliyor" ve üye ülkeler arasında serbest dolaşımı da onaylıyorlar.

Gazete başyazılarından birini de bu konuya ayırıyor. "Gelecek Avrupa'da" başlıklı yazıda "Avrupa Birliği'ni destekleyenler genç İngilizlerin desteğinden cesaret bulabilirler." deniliyor.

BBC'nin tazminatları

Times gazetesi bugünkü manşetini, Avam Kamarası'ndaki bir komisyonun BBC'de üst düzey yöneticilere ödenen yüksek tazminatlarla ilgili hazırladığı rapora ayırmış.

Raporda BBC yönetimine sert eleştiriler yöneltildiğinin belirtildiği haberde, BBC üzerindeki baskının da artacağı tahmininde bulunuluyor.

Gazetenin "Başka insanların parası" başlığını taşıyan başyazısında da aynı konu işleniyor ve BBC'nin ödediği tazminatların sert bir şekilde eleştirilmesinin yerinde olduğu görüşü savunuluyor.

Büyüleyici gözler

Arabistanlı Lawrence filmiyle dünya genelinde üne kavuşan İngiliz oyuncu Peter O'Toole'un ölümü tüm İngiliz gazetelerinde geniş yer buluyor.

Times gazetesi haberinde O'Toole'un sekiz kez Oscar'a aday gösterildiğini ama hiçbirinde ödülü alamadığını, ancak bir gün Oscar kazanacağından çok emin olduğu için kendisine verilen yaşam boyu başarı hatırlatıyor.

Independent, Peter O'Toole için "Arabistanlı Lawrence'dan çok daha fazlasıydı" ifadesini kullanırken, Financial Times O'Toole'u "Arabistanlı Lawrence'ı seks sembolü yapan yıldız" diye anıyor.

Guardian haberinde ise Peter O'Toole için şu ifadeler kullanılmış: "Belki de altmışlarında Peter O'Toole kadar güzel görünen başka aktörler de vardır, ama hiçbirinin bu denli büyüleyici gözleri olamaz: Bir baştan çıkarıcının, bir vizyonerin ya da bir meczubun, bir günahkârın ya da bir azizin gözleri..."