BIST 9.949
DOLAR 35,16
EURO 36,72
ALTIN 2.977,15
HABER /  GÜNCEL

155 polis meslekten ihraç edildi!

17-25 Aralık soruşturmasıyla başlayan Emniyet'ten ihraçlar Meclis'in gündemindeydi. Efkan Ala bu zamana kadar 155 polisin ihraç edildiğini açıkladı.

Abone ol

İçişleri Bakanı Efkan Ala, yasadışı dinlemelerle ilgili olarak bin 181 polise disiplin cezası verildiğini, 155 polisin de meslekten ihraç edildiğini söyledi. 

Ala, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin sorularını cevapladı. Ala, dinlemelerle ilgili olarak "Bin 181 polis disiplin cezası aldı, 155 polis meslekten ihraç edildi" dedi. 

BÜYÜK TASFİYE 

Emniyet teşkilatında yapılması planlanan değişikliklerin detaylarını dün Milliyet gazetesi yazarı Tolga Şardan köşesinde yazdı. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın emniyet teşkilatına yönelik açıklamalarını da köşesine taşıyan Şardan'ın yazısı şöyle:

"...

Önce Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç son Bakanlar Kurulu toplantısının ardından soruları yanıtlarken, emniyet teşkilatında yapılacak düzenlemelerle ilgili değerlendirmesinde, "emniyet teşkilatındaki şemanın bozuk olduğunun ve düzelmesi gerektiğine" dikkati çekti.
Ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Avustralya gezisine çıkmadan hemen önce yaptığı basın toplantısında, yasal düzenlemelerin TBMM'ye gönderilme aşamasına geldiğini açıkladı.

YILBAŞINDAN ÖNCE hangi ülkede kaç polis var.jpg

Böylelikle, yılbaşından önce 300 bine yaklaşan polisi barındıran Türk Emniyet Teşkilatı yeni bir teşkilat şemasına kavuşarak, yeni bir görünümle 2015'e adım atacak. Düzenlemenin en önemli aşaması "kadro fazlalığı nedeniyle kendisine yer bulamayan emniyet müdürlerinin emekli edilmesi" olacak.

Hükümet sözcüsü Arınç'ın, emniyette 2 bine yakın 1. sınıf emniyet müdürünün bulunduğunu ve bin 500 kadar fazlalık olduğunu belirtmesiyle birlikte emniyet kulisleri de kaynamaya başladı.
Hükümet kanadı, yaptığı açıklama ve değerlendirmelerle emniyetteki düzenlemenin "tasfiye" olmadığını belirtirken, muhalefet ise "tasfiye" iddiasında ısrar ediyor.
Gelinen bu durumu, yakın süreçte yaşanan bazı gelişmelerin tetiklediği bilinen bir gerçek.
Son iki yılda emniyetin hükümete karşı yürüttüğü iddia edilen operasyonel çalışmalar karşısında, hükümet; aslında hiç de beklenmeyecek bir şekilde "karşı operasyon" için düğmeye bastı.

MİT soruşturmasıyla başlayan bu takvimin, 17 ve 25 Aralık soruşturmalarıyla birlikte hükümetin polise karşı "sıkı önlemler" almasını gerektiren konuma ulaşması, emniyet teşkilatını yeniden "kimliği tartışılır" hale getirdi.

AKP hükümetleri öncesinde kurulan tüm koalisyon hükümetlerinde emniyet teşkilatını yönetmekten sorumlu olan İçişleri Bakanlığı'nm; koalisyonun "sağ" kesiminin emrinde bulunması; içinde Türkiye mozaiğinden izlerin cıy istenilen kadar olmaması, 'kimlik erozyonu'na ortam sağlamak açısından fazlasıyla etkili oldu.

Kimi zaman askere, kimi zaman da MİT'e alternatil olarak kullanılan emniyet teşkilatı; ne yazık ki bugün gelinen noktada alternatif hizmetin bedeli ağır biçimde ödüyor. Göreve gelen tüm hükümetlerin kendilerine göre öncelikli yapılandırma amacı içinde olduğu bir emniyet teşkilatının, yeniden yapılandırılmayı uğraması kaçınılmazdı.
Yeni yapılandırma sonrasında Türk Emniyeti'nin önündeki en büyük hedef, artık siyasetin değil "ülkenin ve bireyin polisi" olmasıdır.
Bunu gerçekleştirirken özellikle "toplum ve bireyin hakkının" gözetilmesini sağlamak, Türkiye'nin en büyük beklentisidir. 

...

EMNİYET HARCAMALARI ARTIYOR
İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli İstihbarat Teşkilatı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı iç güvenlik harcaması yapan kurumlar ve bu kapsamda pastada en büyük pay Emniyet Genel Müdürlüğü’nün. 2013 yılında yüzde 70 olan Emniyet Müdürlüğü’nün iç güvenlik harcamalarının içindeki payı; 2014, 2015 ve 2016 bütçelerinde yüzde 74’e çıkıyor.
yıllara göre emniyet teşkilatı harcamaları grafik.jpg
GRAFİK KAYNAK:ALJAZEERA