BIST 9.673
DOLAR 35,24
EURO 36,68
ALTIN 2.964,64
HABER /  DÜNYA

150 yıllık tarih sulara gömülerek yok olacak

Artvin’in Yusufeli ilçesinde kurulacak olan Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise 3. büyük barajı olacak Yusufeli Barajı bittiği zaman 150 yıl...

Abone ol

Artvin’in Yusufeli ilçesinde kurulacak olan Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise 3. büyük barajı olacak Yusufeli Barajı bittiği zaman 150 yıllık tarih yok olacak, Yusufeli ilçesi sular altında kalacak.
Çoruh Nehri ile Barhal Çayı’nın birleştiği bir vadide 150 yıl önce kurulan Yusufeli ilçesi topraklarına veda etmeye hazırlanıyor. Batıya doğru göç edecek yöre halkının tedirgin bekleyişleri devam ederken, yaptırılacak baraj ile birlikte 10 köy ve bir ilçe merkezi sular altına gömülecek. İlçede yaşayan 22 bin 234 kişi topraklarını, işyerlerini bırakarak ilçeye veda edecek. 2008 yılında ‘Yusufeli ilçe merkezinin değiştirilmesi’ hakkındaki kanunun TBMM’den çıkmasıyla birlikte en hızlı akan nehirlerden Çoruh nehri üzerine kurulacak Yusufeli Barajı ve Hidro Elektrik Santralı için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Baraj ile ilçeye veda edecek yöre halkının yeni yerleşim yeri Sakut Deresi vadisi olacak. Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, Yusufeli ilçesinin yeni yerleşim yerinin ilk kazmasının hemen vurulmasını gerektiğini belirterek, ilçede yaşayan yöre halkının tedirgin bekleyişlerinin sürdüğünü söyledi.
Aytekin, “2008 yılında çıkan bir yasa ile birlikte yeni yerleşim merkezi Yansıtıcılar-Sakut Deresi mevkiisi olarak belirlendi. 14 köy ile bir ilçe merkezi toplamda 22 bin nüfus bu durumda etkilenecek. İmar çalışmaları için bir ekip geldi. İncelemeler yapıyor. Tek istediğimiz yeni ilçe merkezine biran önce kazma vurulması. Ama şuan ki durum planlama aşamasındadır” dedi.

“İLÇE HALKI TEPKİ GÖSTERİYOR”
Barajın bitiminin ardından sular altında kalacak Yusufeli ilçesinde yaşayan vatandaşlar baraja tepki gösteriyor. İlçede esnaflık yapan Adem Demirkıran, “İlçenin sular altında kalması için alkış tutularak tören yapılıyor. Evler bölüm bölüm istimlak edilmeye başlandı. Parasını alan göç ediyor” dedi.
Artvin iline bağlı olan Yusufeli ilçesi il merkezinin güneybatısında yer alıyor. Artvin kentine 104 km uzak olan ilçede ulaşım Erzurum-Artvin karayolu ile sağlanıyor. İlçe, Erzurum’a 139 kilometre mesafede olup, Yusufeli kültürü Artvin’in merkez, Ardanuç, Ardahan (merkez), Posof ilçeleriyle aynı olup Erzurum’un Uzundere, Tortum, Oltu, Olur ilçeleriyle ise yakın kültüre sahip. Çoruh nehri ile Barhal Çayı’nın birleştiği vadide kurulan ilçe merkezinin doğusunda Olur ve Oltu ilçeleri, güneyinde Erzurum’un Tortum, Uzundere ve İspirilçeleri, batısında Rize’nin Çamlıhemşin ve Ardeşen ilçeleri, kuzeyinde ise Artvin merkez ve Murgul ilçeleri yer alıyor. Yüzölçümü 2 bin 327 km²’ olan ilçenin yüzey şekillerini genellikle doğu-batı doğrultusunda uzanan dağlarla, bu dağları birbirinden ayıran vadiler meydana getiriyor. Yusufeli coğrafi konumu itibariyle çok engebeli ve dağlık bir alana sahipken, düzlükleri yok denecek kadar azdır. Yöre halkı tarım ve hayvancıkla geçimini sağlıyor. Toprağın zor işlendiği ve dağlık olduğu için halkı gurbetçiliğe zorlayan Yusufeli ilçesinde, sanayi tesisi ve istihdam sağlayacak sektör bulunmuyor.

“YUSUFELİ BARAJI”
Yusufeli ilçesinde Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, Artvin’in 70 Km güney batısında Çoruh Nehri üzerinde yer alacak. Çoruh Havzası üzerinde inşa edilecek Türkiye’nin en büyük baraj olacak Yusufeli Barajı ve HES, aynı zamanda çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Dünya’nın 3. yüksek baraj olacak. Yüksekliği talvegden 220, temelden 270 metre olan barajın toplam depolama hacmi ise yaklaşık 2.2 milyar m3 olacak Baraj gövdesinde yaklaşık 2.9 milyon m3 beton kullanılacak. Kurulu gücü 540 megawatt (MW) olan santralle yılda 1,817 milyar kilowatt - saat (kWh) hidroelektrik enerji üretilecek. 5 senede kendini amorti edecek baraj çerçevesinde 86 km yol inşa edilecektir. Ayrıca 750 bin kişinin elektrik enerjisi ihtiyacı karşılanacak. Yusufeli Barajı’nın inşaatında kullanılacak malzeme ile, 150 m2 büyüklüğünde 45 bin konutun inşası mümkün olacak.
(İHA)