15 yıl önceki 'Kardak Krizi'nin önemli aktörlerinden, Yunanistan Başbakan Yardımcısı, ilginç açıklamalar yaptı.
Abone ol15 yıl önceki 'Kardak Krizi'nin önemli aktörlerinden, Yunanistan Başbakan Yardımcısı Teodoros Pangalos, ilginç açıklamalar yaptı.
Pangalos, 'Kardak Krizi'ni Atina yönetimi açısından askeri anlamda ağır bir yenilgi olarak niteledi. Yyunan politikacı, Öcalan'ın yakalanmadan önce Atina'da kaldığı dönemle ilgili de konuştu.
Bir dönem Türkiye ile Yunanistan'ı savaşın eşiğine getiren Kardak krizinden 15 yıl sonra, dönemin önemli isimlerinden eski Dışişleri Bakanı Teodoros Pangalos'tan önemli itiraflar geldi. Şimdiki kabinede, Başbakan yardımcılığı görevini yürüten Pangalos, "Crash" dergisine verdiği demeçte, Kardak krizinde yaşananları Atina için "askeri açıdan ağır bir yenilgi" olarak niteledi.
Pangalos, Türk SAT komandolarının Kardak'daki iki kayalıktan birisini ele geçirmelerinden dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Amiral Hristos Limberis'i sorumlu tuttu:
SORUMLU AMİRAL!
"Evet, askeri açıdan ağır bir yenilgi idi. Kriz gecesi Başbakan Kostas Simitis, Amiral Limberis'e burada söylenemeyecek sözler sarfetti. Limberis o anda istifasını sundu. Ben de 'Amiral operasyonlar devam ederken nasıl istifa edersin?' diye bağırıyordum." Pangalos, Kardak krizi sırasında perde arkasında yaşananları da anlattı; Türk ve Yunan savaş uçaklarının karşılıklı saldırıda bulunmaması için Amerikalıların, elektronik sistemleri kilitlediğini öne sürdü:
"5-6 yıl sonra dönemin ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Holbrooke ile buluştuk. Bana, Kardak krizi sırasında tek insan kaybı bile olmaması için, Türk ve Yunan savaş gemilerinden fırlatılacak roket ve bombaların hedefleri vuramayacağı şekilde, Amerikalıların tüm Ege'yi elektronik cihazlarla kitlediklerini anlattı. Amerikalılar tek bir savaş gemisinin bile vurulmaması için tüm tedbirleri almıştı."
Pangalos'un açıklamaları Kardak krizi ile sınırlı kalmadı. 1999'da Öcalan'ın yakalanması sırasında yaşananlar için de önemli açıklamalar yaptı:
"Öcalan için vicdanım rahat. O bir halk mücahidi değildi. O bir çarpışmada ölmedi. O tabanları yağlamayı tercih eden bir Stalinci idi. Yine de Öcalan'ı kurtarmaya çalıştım. Ancak Başbakan Simitis önerilerimi kabul etmedi. Zaten o zaman da aramızdaki ilişkiler koptu"
Pangalos, "Öcalan skandalı" sırasında Dışişleri Bakan Yardımcısı olan bugünkü Başbakan Yorgo Papandreu'nun durumdan pek haberi olmadığını da söyledi.