BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 35,99
ALTIN 3.004,48
HABER /  GÜNCEL

15 yıl sonra aynı başlığı attı

28 Şubat sürecinde "Yargıda cadı avı" başlığıyla bir yazı yazan Taha Akyol, bugün yine aynı başlıkla yeni bir yazı daha yazdı.

Abone ol

Hürriyet gazetesi yazarı Taha Akyol, yargı camiasında yaşananları anlattığı bugünkü yazısına 14 yıl önce 28 Şubat'ın hüküm sürdüğü günlerde attığı başlığı uygun gördü.

O günlerde 28 Şubatçıların istedikleri yönde karar vermeyen hakim ve savcıları 'irticacı' diye fişlediklerini, bir de tasfiye kararnamesi hazırladıklarını anlatan Akyol, o günler ile bugün yaşananları kıyasladı. İşte Taha Akyol'un "Yargıda cadı avı" başlıklı yazısı şöyle:

28 ŞUBAT HAKİM/SAVCILARI FİŞLİYORDU

"Bundan on dört sene evvelki bir yazımın başlığı "Yargıda cadı avı" idi.
28 Şubatçılann devlete hükmettiği yıllardı. İstedikleri yönde karar vermeyen hâkim ve savcılan "mürteci" diye fişlettiriyorlardı. Bir de "Tasfiye Kararnamesi" hazırlattırmışlardı. "Yargıda cadı avı" başlıklı yazımda bunu eleştiriyor, yargının tarafsız ve bağımsız olmasını savunuyordum. (Milliyet, 20 Kasım 2000)

O ZAMAN BASKIYA KARŞI YARGIYI SAVUNAN BAKAN

O dönemde rahmetli Ecevit'in Adalet Bakanı Prof. Hikmet Sami Türk, Genelkurmayın telkinleriyle savcıların delilsiz davalar açmasına karşı çıkıyordu, şunlan söylüyordu: "Hâkimler töhmet altında kalmadan karar vermelidir. Eğer yargı tahrip edilirse, yargı saygınlığını kaybederse ülke büyük zarar görür!" (5 Eylül 2000) O zaman baskılara karşı yargıyı savunan böyle bir Adalet Bakanı vardı. Ya bugün?...

YARGITAY'DA BAŞKAN'IN YAPTIĞI LİSTE KAZANDI 

Hiçbir kamusal ihtiyaç olmadığı halde bilmem kaçıncı "torba yasa" ile Yargıtay'ın yapısı değiştirildi. Bunun için Yargıtay'da Divan seçimleri yapıldı. Yargıtay Başkanı Sayın Ali Alan, Yargıtay'daki eğilimleri toparlayan ve Yargıtay'ın kurumsal kimliğini koruyan bir liste yaptı. Seçimleri bu liste kazandı.
Karşısında "iktidar destekliyor" diye sunulan liste vardı; kaybetti.

BİZİM İSTEDİĞİMİZİ SEÇMEZSENİZ KANUN ÇIKARACAĞIZ!

On gün süren seçimler sırasında, Bakanlık bürokratlarının sözleri yankılandı: "Bizim listeyi seçmezseniz sonbaharda kanun çıkarıp Yargıtay'a yeni 100 üye atayacağız, ona göre!" Eğer sonbaharda bir kere daha kanun çıkarıp yeni üyeler atanacaksa, kim yapacak atamaları? HSYK tabii.

14 YIL ÖNCENİN 'MÜRTECİ' DAMGASI GİBİ

İktidar yanlısı gazetelerde okudum. Bakanlığın yüksek bürokratları, ekim ayında yapılacak HSYK seçimlerini örgütlemek için "platform" kurmuşlar. İlleri gezerek hâkim ve savcılarla toplantılar yapıyorlar. Hâkim ve savcıların toplantılara katılmaması mümkün mü? Hemen "Paralel" damgası vurulur, on dört yıl önceki "mürteci" damgası gibi!

SİYASETÇİ KONUŞUR AMA MÜSTEŞAR KONUŞAMAZ

Dün arkadaşımız Mehmet Yılmaz'ın köşesinde okudum. Adalet Bakanlığı Müsteşarı Sayın Kenan İpek, İstanbul'da bine yakın hâkim ve savcıya iftar vermiş! HSYK seçimlerine hazırlık faaliyetlerinden biri olsa gerek. Müsteşar hem Cumhurbaşkanlığı seçimlerini, hem HSYK seçimlerini hatırlatmış, "bağımsız" hâkim ve savcılara.
Müsteşar, sözü 14 Aralık ve 25 Aralık soruşturmalarına getirmiş, "bağımsız" hâkim ve savcılara iktidann tezlerini tekrarlamış... "Rahmetli Menderes ve bakanlarını yolsuzlukla suçlayıp kamuoyunda yıpratan zihniyet yeniden dirildi" demiş! Bir politikacı böyle diyebilir fakat Adalet Bakanlığı Müsteşarı böyle konuşamaz; tabii eğer kuvvetler ayrılığına inanıyorsa.

YARGI TAHRİP EDİLİRSE

Müsteşar, HSYK 1. Dairesi'nin "doğal üye"sidir. HSYK 1. Dairesi, hâkim ve savcıların atamalarını yapar! 17 Aralık sürecinde iki üyesi değiştirtilen 1. Daireye, HSYK'nın kendi yönetmeliğini çiğneyen atamalann yaptırtıldığını herkes biliyor!
Dahası, 17 ve 25 Aralık işlemleri halen hukuki bakımdan "soruşturma"dırlar. Bu soruşturmalarda görevli savcılar Müsteşar'ın bu sözleri karşısında ne yapabilirler?! Üstelik, seleflerinin başına gelenleri de biliyorlar! "Paralel yapı ile mücadele", 28 Şubat'ın "irtica ile mücadele"sine dönüştü! Delil varsa hemen soruştur ve at! Fakat delilsiz ve siyasi amaçlı suçlamalarla, "cadı avı" korkusu yaratarak yargıyı baskı altına almak büyük hatadır.

BİR HUKUKÇU İÇİN ISTIRAP

On dört yıl sonra yine "Yargıda cadı avı" diye yazmak, bir hukukçu için büyük ıstıraptır.
On dört sene evvelki Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ne demişti?
"Hâkimler töhmet altında kalmadan karar vermelidir. Eğer yargı tahrip edilirse, yargı saygınlığını kaybederse ülke büyük zarar görür!"