CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 2015 yılı için Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 1,5 milyondan fazla gaz ve ışık bombası alınacağı iddiasını Meclis gündemine taşıdı.
Abone olTanrıkulu, "Gaz bombalarının sayısının her 50 kişiye 1 gaz bombası düşecek şekilde arttırılması polis devletine geçişin bir ayağı mıdır?" diye sordu.
Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ'nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şöyle dedi:
"2015 yılı için Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 1,5 milyondan fazla gaz ve ışık bombası alınmasının planlandığı doğru mudur? Gaz bombalarının sayısının her 50 kişiye 1 gaz bombası düşecek şekilde arttırılması, hükümetiniz tarafından benimsenen yeni 'güvenlikçi yaklaşım'ın ve 'polis devleti'ne geçişin bir ayağı mıdır?
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye'yi gaz bombası kullanımından ötürü, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 'yaşam hakkını ihlal' ve 'kötü muamele ve işkencenin önlenmesi' maddelerinden birden çok defa mahkum ettiği halde, gaz bombalarının sayısının arttırılması için çalışma yapılmasının gerekçesi nedir?
Hükümetiniz AİHM kararlarını ihlal etmek pahasına, kendi vatandaşlarına gaz bombasıyla işkence etmeyi sürdürmekte kararlı mıdır? İlk 500 bin gaz bombasını Türkiye'ye satması beklenen Güney Kore şirketi Daekwang Kimya'nın yurtdışına biber gazı ihraç ettiği için Güney Kore kamuoyundan tepki gördüğü ve bu nedenle satışın 'üçüncü bir ülke' üzerinden gerçekleştireceği doğru mudur?
Eğer doğruysa, hükümetinizin Güney Korelilerin ihraç edilmesine dahi tepki gösterdiği bir maddeyi, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları üzerinde kullanmasının gerekçesi nedir?"