BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,47
ALTIN 3.038,35
HABER /  GÜNCEL

15 Mayıs İngiltere basın özeti

İngiltere basınında bugün Suriye'ye ilişkin gelişmeler öne çıkıyor.

Abone ol

Times gazetesinde yer alan bir haberde, 25 yaşında, üç çocuklu Amerikalı bir kadının ailesini bırakıp Kürt Peşmerge güçlerinin safında savaşmaya gittiği yazıyor.

Samantha Johnston adlı Amerikalı kadın, Daily Challer adlı internet sitesine yaptığı açıklamada, “Buraya geldim çünkü bunun benim görevim olduğunu düşündüm… Buradaki çocuklar evsiz, öksüz… anneleri kız kardeşleri tecavüze uğruyor, satılıyor, babaları öldürülüyor” dedi.

Times gazetesi Kuzey Carolina’lı Jonhston’un 2008-2011 yılları arasında ABD ordusunda görev aldığını fakat savaş alanlarında bulunmadığını yazıyor.

Haberde, bazı internet sitelerinde fotoğrafları yayınlanan Johnston için “Iraklı Kürtler arasında ve sağcı ABD dış politikacılar arasında sosyal medya yıldızına dönüştü” deniyor.

Üç çocuk annesi Johnston, “Kürtler acı çekiyor, yerimde hiçbir şey yapmadan oturamayacağımı biliyordum. Çocuklarımın gözünün içine bakıp, ‘onlara yardım etmek için hiçbir şey yapmadım’ diyemezdim” diyor.

Times gazetesi ayrıca, Suriye’de IŞİD tehdidi altındaki antik kenti Palmyra’ya dair bir haber de dikkat çekiyor.

UNESCO’nun dünya mirasları arasında sayılan antik kentin Nemrud ve Musul gibi yok edilme tehlikesi altında olduğuna dikkat çekiliyor.

The Daily Telegraph gazetesinde David Blair imzası taşıyan bir analizde ABD’nin İran’la yakınlaşması ve Sünni müttefikleriyle ilişkinin bozulması irdeleniyor.

“ABD, Orta Doğu’daki müttefiklerini kayıp mı etti?” başlıklı analizde, ABD’nin Camp David’deki toplantısına Suudi Kral Selman’ın katılmadığı hatırlatılırken “Amerika, Şii düşmanları İran’la nükleer anlaşma varma kararlılığıyla, eski Sünni arkadaşlarını dışladı” deniyor.

Financial Times gazetesinde İran’ın ekonomisine dair bir haber dikkat çekiyor.

“Tahran merkez bankası, ekonomik canlanma planları yapıyor” başlıklı haberde, “Yetkililer, İran’ın yıpranmış ekonomisini, durgunluktan çıkarmak ve kötü idareyi sona erdirme amacıyla kurtarma arayışına girerken, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin ekonomi ekibi, yaptırım sonrası dönem için planlar yapmaya başladı” deniyor.

Gazeteye konuşan Ruhani’nin atadığı İran Merkez Bankası Başkanı Veliolajh Seif, hükümetin, petrol, gaz, turizm ve bilişim gibi kilit öneme sahip sektörlerin gelişimini hızlandırmak ve fon sağlamak için stratejiler geliştirmeye başladığını söyledi.

Guardian gazetesinde yer alan bir haberde, Kıbrıs'taki barış görüşmelerinin yeniden başlamasıyla adanın 'birleşmesine dair umutlar artıyor' deniyor.

Haberde, "40 yıldan uzun bir süre aldı ve bir ordu aracı müdahil oldu, birkaç defa da ucundan dönüldü ama etnik olarak bölünen Kıbrıs'ta liderilerin bugün barış görüşmelerine devam etmesiyle, Batı'nın en uzun süreli diplomatik tartışmalarından birinin nihayet çözüme ulaşacağına dair samimi umutlar var" ifadeleri yer alıyor.