BIST 9.627
DOLAR 35,22
EURO 36,70
ALTIN 2.955,66
HABER /  GÜNCEL

15 Mayıs 2013 İngiltere Basın Özeti

İngiltere'de gazeteler bugün Rusya'nın muhbirlikle suçladığı bir Amerikalı diplomatı sınır dışı etmesini, bir Suriyeli muhalif askerin Esad yanlısı askerin kalbini yemesini ve Angelina Jolie'nin mastektomi yaptırmasını ele alıyor.

Abone ol

İngiltere'de gazeteler bugün Rusya'nın muhbirlikle suçladığı bir Amerikalı diplomatı sınır dışı etmesini, bir Suriyeli muhalif askerin Esad yanlısı askerin kalbini yemesini ve Angelina Jolie'nin meme kanseri riski yüzünden mastektomi yaptırmasını ele alıyor.

Guardian: "Rusya muhbirlikle suçladığı Amerikalı diplomatı sınır dışı ediyor"

Guardian gazetesi, dış haberler sayfalarında Rusya'nın gizli ajan olmakla ve bir Rus'u CIA saflarına çekmeye çalışmakla suçladığı bir Amerikalı diplomatı sınır dışı edeceğini yazıyor. Gazete, Rus istihbarat teşkilatı FSB'nin Ryan Fogle adlı diplomatın evinde yaptığı aramada peruklar, gözlükler ve büyük miktarda nakit para bulduğunu yazıyor.

Guardian'daki haberin devamı şöyle: "CIA ajanı olmakla suçlanan Fogle, Dışişleri Bakanlığınca persona non grata (istenmeyen kişi) ilan edildi.

Bakanlık yaptığı açıklamada 'Fogle'ın evinde tipik casusluk eşyalarına ek olarak paranın da bulunması suçüstü yakalanan bir yabancı ajanı ortaya çıkarmakla kalmıyor; buna ek olarak Amerikalılar hakkında büyük sorular doğuruyor. Soğuk Savaş dönemini andıran kışkırtıcı hareketler karşılıklı güven sağlanmasına yardımcı olmuyor.' dedi.

Skandal Rusya – ABD ilişkileri bakımından çok garip bir zamanda patlak verdi. Bir yanda Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, hükümetine güven duyulmamasından Amerika'yı sorumlu tutarken yetkililer ABD Dışişleri Bakanlığı'nın protestoculara para verdiğini iddia ediyordu. Ama diğer bir yanda Moskova ve Washington, Boston maratonuna düzenlenen bombalı saldırının ardından işbirliğini arttırmak için çalışıyordu. Zira maratona düzenlenen saldırının Rusya'nın sorunlu Kafkaslar bölgesinden iki kişi tarafından tasarlandığı düşünülüyor.

Washington'da bir Dışişleri Bakanlığı sözcüsüyse 'Moskova'daki Büyükelçiliğimizde çalışan bir yetkilinin gözaltına alındığını ama sonra serbest bırakıldığını doğrulayabiliriz' demekle yetindi ve daha fazla detay vermedi."

Telegraph: "Suriyeli muhalif, ölü askerin organlarını yemesini savundu"

Telegraph gazetesi, İngiltere'deki diğer pek çok gazete gibi bugün bir kez daha Suriye'deki bir muhalif askerin ölü bir Esad yanlısı askerin organlarını yediğini gösteren, ve internette yayınlanan videoyu ele alıyor.

Rejim yanlısı askerin cesedinden organları kesip ağzına aldığı görünen Suriyeli muhalif askerin hareketlerini 'meşru şiddet' olarak tanımladığını yazıyor Telegraph. Gazetenin haberi şöyle devam ediyor:

"Abu Sakkar ismiyle tanınan Halit el-Hamad'ın hareketleri, Batı'yı muhaliflerin işlediği vahşetleri görmezden gelmekle suçlayan Suriye hükümetine koz sağladı.

İnternette yayınlanan video muhalif grubun liderini ölü bir askerin akciğerlerini kesip yerken gösteriyor. Yerken de "Beşar'ın köpekleri, Alevi askerler, yemin ederim ki kalplerini yiyeceğiz." diyor.

Time dergisine konuşan el-Hamad, askerin cep telefonunda rejim yanlısı askerlerin muhaliflere yaptıklarına dair fotoğraflar bulduktan sonra öç almaktan rahatsız olmadığını söylüyor.

Kendisi 'Cep telefonunda bir kadın ve iki kızının çıplak fotoğraflarını bulduk. Onlarlı aşağılıyordu.' diyor.

Şam'dan konuşan uzlaşıdan sorumlu bakan Ali Haydar ise bu olayın muhaliflerin gerçekleştirdiği vahşetlerden sadece biri olduğunu söylüyor: 'Uluslararası medya bunu daha yeni keşfettiyse son derece geç kalmış. Krizin başından beri Suriye'de bu tür olaylarla karşılaşılıyor. Uluslararası toplum bugüne kadar bunu kabullenmek istemedi.'"

Aynı konuda Guardian gazetesiyse bu videonun muhaliflere destek sağlamanın ne kadar akıl kârı olduğu konusunda soru işaretleri doğurduğunu yazıyor.

Arapların ve Batı'nın destek verdiği ana Esad karşıtı grup olan Suriye Muhalif Koalisyonu'nun olayı kınadığını ve sorumlunun yargılanacağına söz verdiğini belirten gazete, buna karşılık İnsan Hakları İzleme Örgütü Human Rights Watch'tan Nadim Houry'nin sözlerine yer veriyor: "Suriyeli muhaliflerin bu olayları kınamaları veya hükümet güçlerinin uyguladığı şiddeti neden göstermeleri yeterli değil. Muhalefet daha somut adımlar atmalı."

Guardian, videonun Batılı başkentlerin Özgür Suriye Ordusu'na destek verilmesi fikrini gözden geçirmesine neden olacağını yazıyor.

Financial Times: Türkiye'nin büyük planları

Financial Times gazetesi başmakalesinde, Türkiye'nin Kuzey Irak'la vardığı enerji anlaşmasını ele alıyor. Gazetenin bugünkü başmakalesi şöyle: "Petrol hisseleri alabilmek için Irak'ın kuzeyinde bulunan Kürtlerin yerel yönetimiyle Türkiye'nin bir anlaşmaya varmış olması, ülkenin PKK'yla başlatılan yakınlaşma sürecine denk bir ekonomik politika izlediğini gözler önüne serdi.

Türk liderler kuzey Irak'ı Türkiye'nin ekonomisinin doğal uzantısı olarak gördüklerini saklamıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP'nin üç kez seçim kazanmasını sağlayan değişim süreci, ve bölgede görülen siyasi çalkantı Ankara'nın Kürt vatandaşlarıyla yaşadığı uzun süreli zıtlaşmada eline koz verdi.

Kürt vatandaşlarla bir uzlaşı sağlanması sınırlarının ötesindeki Kürt bölgelerde Türkiye'nin siyasi nüfuzunu arttırabilir. Buna Suriye'de Beşar Esad'ın devrilmesinden sonra etkileyebileceği Kürtler de dahil.

Ama en önemlisi Ankara, bilfiil ekonomik ve siyasi bağımsızlığa yaklaşan Irak Kürdistan Federe Bölgesi'yle ilişkilerini kuvvetlendiriyor. Ama bu, Bağdat'ı uzaklaştırırken parçalanma isteyenlerin elini güçlendirebilir.

Perşembe günü Erdoğan'la görüştüğünde Obama'nın Türkiye'nin Kuzey Irak Kürt Yönetimi'yle bir anlaşmaya varmasının Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'yi İran'a yaklaştıracağını söyleyeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

Ama Maliki Irak'ın topluluklarını ayırmak için başkalarından çok daha fazlasını yaptı. Tahran'a yaklaştığından daha fazla yaklaşması da imkansız. Maliki, birleşik bir Irak içinde azınlıklar olan Kürt ve Sünnilere yeterince parlak bir gelecek sunabilir. Yani baskı uygulanması gereken kişi kendisi. Türkiye'de bazı yetkililer de Bölgesel Yönetim'le imzalanan anlaşmanın aynen bunu hedeflediğini söyleyecektir.

Türkiye'nin kocaman cari işlem açığı enerji ithalatına eşit. Kuzey Irak'ın gaz ve petrol yataklarına daha fazla ulaşarak ülke fiyat ve tedarikte avantajlı çıkacak.

Türkiye büyük bir oyun oynuyor. Ama Irak'a Amerika'nın girmesinden beri Osmanlı döneminde parçası olan bölgenin çözüldüğü göz önünde bulundurulduğunda bu oyun büyük riskler de taşıyor."

Independent: "Istıraplı mirasına Jolie'nin yaklaşımı"

Son olarak Independent gazetesi, İngiltere'de yayımlanan diğer gazeteler gibi Amerikalı film yıldızı Angelia Jolie'nin meme kanseri riski yüzünden mastektomi yaptırmasını ele almış.

Ölen annesinden Angelina Jolie'nin oyunculuk isteği ve insani uğraşılara gönül vermeyi miras aldığını yazan gazete, buna ek annesinden kendisine bozuk bir genin de geçtiğini okuyucularıyla paylaşıyor.

Gazete, Jolie'nin Amerika'da yayımlanan Times gazetesine yazdığı makalede son üç aydır özel bir klinikte meme kanseri riskine karşı mastektomi ve rekonstrüksiyonu geçirdiğini söylediğini aktarıyor.

Independent, Oscar ödüllü oyuncunun başına gelenin çocuklarının da başına gelmesini ve annesiz kalmalarını istemediğini belirttiğini yazıyor, ve Hollywood'da kendisine verilen desteğin olumlu olduğunu ekliyor.