BIST 9.916
DOLAR 35,04
EURO 36,42
ALTIN 2.938,27
HABER /  GÜNCEL

15 Mayıs 2012 Basın Özeti

Yunanistan'ın euro'dan çıkışını telaffuz etmeye başlayan Avrupa Birliği ve piyasalardaki tedirginlik, Euro bölgesinin diğer ülkeleri olası kaosa ne kadar hazırlıklı, Filistinli mahkumların sona eren açlık grevi, Nato'ya Libya'da sivil ölümleri suçlaması.

Abone ol

Euro krizi

İngiltere gazetelerinin manşetlerindeki ortak konu, Yunanistan. Guardian gazetesi, Avrupalı liderlerin ve finans piyasalarının Yunanistan'ın euro'dan ayrılmasına hazırlık içinde olduklarını yazıyor.

Atina'da siyasi çıkmazın aşılamadığı bir ortamda, artık Brüksel'de AB yetkililerinin açıkça Yunanistan'ın euro'dan çıkışını konuştuklarını ve drahmi'ye geri dönüşün daha önce hiç olmadığı kadar yakın durduğunu bildiriyor.

Guardian, Avrupalı diplomatların dünden bu yana ilk kez para birliğini şu anki haliyle sürdüremeyebileceklerini açıkça itiraf ettiklerini, bu konuda sessiz kalma tabusunu artık yıktıklarını yazıyor.

Independent, ''Yunan paniği'' diye yazıyor. Gazete, Atina'da koalisyon görüşmelerindeki tıkanıklığın aşılamamasının piyasaları vurduğunu bildiriyor.

Daily Telegraph'ın manşetinde, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Yunanistan'a uyarısı var. Telegraph, Merkel'in ''Ya kesintileri kabul edin, ya da euro'dan çıkarılmayı göze alın'' dediğini aktarıyor.

Gazete, krizin euro bölgesinin diğer üyelerine de yayılacağı kaygısının dün kendini özellikle İspanya'da hissettirdiğini ve Madrid hükümetinin piyasalara borçlanma faizinin yeni bir rekor kırdığını yazıyor.

Siyasi tıkanıklık

Financial Times'ın manşetinde öne çıkardığı nokta da Yunanistan'ın euro'yu terketmesi durumunda euro bölgesinin geri kalanının bundan nasıl korunacağı tartışması.

Avrupa Birliği'nin 500 milyar euro'luk bir güvenlik ağı oluşturmasına karşın, İspanya ve İtalya gibi ekonomileri sorunlu büyük ülkeler için bunun yeterli olmayacağı korkusunun derinlik kazandığını yazan Financial Times, dün İspanya'nın yanısıra İtalya'nın da borçlanma maliyetinin hızla tırmandığını aktarıyor.

Gözler, koalisyondan umudunun giderek azaldığı Atina'daki görüşmelere çevrili ve Financial Times Yunan siyasi liderlerinin bugün tekrar bir araya gelmelerinin beklendiğini bildiriyor.

Yunanistan'da 6 Mayıs seçimlerinden bir koalisyon hükümeti çıkamazsa, gelecek ay tekrar seçime gidilmesi gerekecek.

Sandıklardan parlamentodaki ikinci en büyük parti olarak çıkan sol ittifak Syriza, pazartesi günkü görüşmelere katılmamıştı. Liderleri Alexis Tsipras, kemer sıkma önlemlerini uygulayacak herhangi bir koalisyonda yer almayacaklarını söylüyor.

Syriza, Yunanistan'ın kamu harcamalarında derin kesintiler yapılmasını şart koşan AB-IMF yardımlarını reddediyor.

48 saat

Financial Times, Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın siyasi parti liderlerini bir ulusal birlik hükümeti oluşturmaya ikna etmek için önünde 48 saati daha olduğunu ve bu süre zarfında da koalisyon oluşturulamazsa Yunan anayasasına göre tekrar seçimlere gitmekten başka çare kalmayacağını bildiriyor.

Dünkü görüşmeler ertesinde Sosyalist Pasok lideri Evangelos Venizelos'un ''Çok zor görünüyor, iyimser değilim.'' şeklindeki sözleri, tekrar seçim olasılığını güçlendirir nitelikte.

6 Mayıs'ta Yunan seçmenlerin çoğunluğu kemer sıkma politikalarına karşı çıkan partilere oy vermişti.

130 milyar euro'luk kredi karşılığında çok sıkı kemer sıkma önlemlerini kabul eden merkez sağ ve sol partiler ise (Yeni Demokrasi ve Pasok), geleneksel oy oranlarının çok daha altında kaldı.

Açlık grevi

Gazetelerin dış haber sayfalarında yer alan ortak gelişmelerden biri, İsrail cezaevilerinde bulunan Filistinlilerin kitlesel açlık grevinin sona erdiği haberi.

Nisan ayından bu yana gerçekleştirilen açlık grevi Filistinli tutuklu ve hükümlülerin cezaevi ve yargılama koşullarının iyileştirilmesi talepleriyle başlamıştı.

Uzun müzakerelerin ardından bir anlaşmaya varıldığını bildiren Daily Telegraph, İsrail'in cezaevi koşullarından bazılarını değiştirmeyi kabul ettiğini yazıyor.

Gazete, açlık grevi yapan Filistinlilerin ölmesi durumunda, Batı Şeria'da büyük bir ayaklanmanın boy göstereceği uyarılarının son günlerde İsrail'e sık sık yapıldığını aktarıyor.

Açlık grevi, ''idari gözaltı'' olarak adlandırılan ve herhangi bir suçlama ya da yargılama olmaksızın gerçekleştirilen tutuklama olaylarını protesto etmek amacıyla başlamıştı.

Daily Telegraph, 17 Nisan'dan bu yana süregiden açlık grevine 1500'ü aşkın Filistinlinin katıldığını ve Filistinli lider Mahmud Abbas'ın ''Aralarından birinin ölmesi durumunda ortaya kontrol edilmesi imkansız bir felaket çıkar'' uyarısını yaptığını yazıyor.

Guardian, Filistin tarafının İsrail'le varılan anlaşmayı büyük bir zafer olarak sunduğunu bildiriyor. Gazete, anlaşma kapsamında bazı Filistinli mahkumların hücre hapsine son verileceğini ve yüzlercesinin aileleriyle görüşebilmesinin sağlanacağını yazıyor.

Nato'ya Libya eleştirisi

Son olarak Independent'tan bir haber. Gazete, Libya'daki sivil ölümleri konusunda Nato'nun eleştirilere karşı kendisini savunduğunu bildiriyor.

Önde gelen insan hakları kuruluşlarından İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün NATO'yu geçen yıl Libya'da hava saldırıları sonucu en az 72 sivilin ölümüyle suçladığını yazan Independent, Nato'ya ''sivil ölümlerinin sorumluluğunu üstlen ve tazminat öde'' çağrısı yapıldığını bildiriyor.

Fakat gazete, Nato'dan ''Sivil ölümlerini önlemek için yapılabilecek herşey yapılmıştır'' yanıtının geldiğini ve ittifakın vurulan hedeflerin askeri hedefler olduğundan şüphe etmediğini belirttiğini aktarıyor.

Nato sözcüsünün ifadesiyle, ''Sivil ölümlerini en aza indirmek için her türlü önlem alınsa da, bu risk asla sıfıra indirilemiyor.''