BIST 9.730
DOLAR 35,22
EURO 36,77
ALTIN 2.972,52
HABER /  GÜNCEL

15 Haziran İngiltere basın özeti

Bugün İngiltere basınında Kürt kuvvetleri ile IŞİD'in saldırısından kaçarak, Türkiye sınırında Akçakale'ye akın eden Suriyeli mültecilere geniş yer veriliyor.

Abone ol

Bugün İngiltere basınında Kürt kuvvetleri ile IŞİD'in saldırısından kaçarak, Türkiye sınırında Akçakale'ye akın eden Suriyeli mültecilere geniş yer veriliyor.

'IŞİD'den kurtulsak bile Kürtler daha iyi olmayacak'

Times gazetesinde Türkiye sınırına dayanan Suriyelilerle ilgili bir yazı yer alıyor.

Hannah Lucinda Smith imzalı haberde, "Çaresiz ailelerin tazyikli suyla geri itildiği" yazıyor.

Türk askerler sınır teline yaklaşmalarına mani olduğunu kaydeden Smith, sınıra yaklaşan bazı mültecilerin "Suyumuz yok, yiyeceğimiz yok. Bize biraz su verin" dediğini, bir diğerinin ise "Uçaklar, kuşatma altındayız" ifadelerini kullandığını aktarıyor.

Haberde, Sloud kasabasından kaçan ve telin arkasında kalan Ali Jelad'ın söylediklerini de yazıyor. Jelad, Tel Abyad'ın doğusunda kalan kasabayı koalisyon bombardımanı üzerine terk ettiklerini söylüyor, "Amerikalılar sivilleri öldürmez diyorlardı ama Slouk'ta insanlar ölüyor" diyor; komşusu olan iki aileden 12 kişinin öldüğünü belirtiyor.

Gazeteci, bölgeden kaçan Sünni Arapların kendilerine "IŞİD'in, Kürtlerin ve Türklerin öfkesinin kurbanı olduğunu söylediklerini" yazıyor.

Haberde görüşlerine yer verilen ve 16 aydır Tel Abyad'da yaşayan Um Abdulkarim, "Her şey başladığında insanların gitmesine izin veriyorlardı. Ama iki gündür, para bile verseler, gitmelerine izin vermiyorlar. İnsanları kalkan olarak kullanıyorlar" diyor.

Geçen hafta kentten ayrılan Yassin Sayeed ise "IŞİD'den kurtulsak bile, Kürtler daha iyi olmayacak. Artık Suriye'deki hiçbir silahlı gruba güvenmiyoruz" şeklinde konuşuyor.

Daily Telegraph gazetesi de Türkiye sınırındaki Suriyeli mültecileri yazıyor ve bazılarının söylediklerini aktarıyor.

Bazı kaçanlar, Kürt kuvvetleri YPG tarafından "IŞİD'le işbirliği yaptıkları" suçlamasıyla aranan listesine alındıklarını söylüyor.

Sınırdaki Yisr al-Khoder adlı mülteci, "Bazıları YPG'den korkuyor ve kaçıyor, bazıları bombardımandan" diyor.

Haberde YPG'nin dün bir açıklama yayımlayarak sivillere Türkiye'ye kaçmak yerine örgütün elindeki topraklara geri dönmeleri yönünde çağrı yaptığı belirtiliyor.

İskoçya Ulusal Partisi'nden bağımsızlık referandumu 'tehdidi'

Financial Times gazetesinin manşetinde İskoçya Ulusal Partisi'nin (SNP) "referandum tehdidi" yer alıyor. Buna göre SNP, hükümetin Edinburgh'a daha fazla güç vermemesi halinde bağımsızlık referandumunu yeniden gündeme getirebileceğini ileri sürüyor.

Gazeteye konuşan SNP Hazine sözcüsü Stewart Hosie, İngiltere hükümetinin intikal paketinde yer alan tedbirleri yerine getirmezse bunun yeni bir referandumu tetikleyebileceğini söyledi.

Haberde SNP vekillerinin Westminstrer'ın yetkilerini kısıtlamaktan çok, kendi yetkilerini artırmak için bastıracağı belirtildi.

Gazete, partideki pek çok insanın ikinci bir referandum önerisinden önce beklemeyi tercih edeceğini kaydediyor. Ancak bazı partililer, gelecek yıl Holyrood hükümeti seçimlerinde SNP oyların yüzde 60'ını alırsa, bağımsızlık referandumu çağrısı için iyi bir zamanlama olacağını düşünüyor.

'Avrupa kendini kurtarmak için Yunanistan'ı kurtarmalı'

Bugün Guardian gazetesinde Timothy Garton Ash "Avrupa kendini kurtarmak için Yunanistan'ı kurtarmalı" başlıklı bir yazı kaleme alıyor.

Yazar, Yunanistan'ın Euro birliğinden çıkmasına yönelik fay hatlarının kıtayı sarsacağı uyarısında bulunuyor.

Bir Türk yetkiliden de bu konuda görüş alan Garton Ash, yetkilinin kendisine değeri azaltılan para değerine geçmesi halinde, Yunanistan'ın Türkiye'ye turizm fiyatları konusunda rekabet yaratacağını söylüyor ve şöyle devam ediyor:

"Jeopolitik olarak Yunanistan'ın Euro birliğinden çıkması AB üyeliğine ilgili azaltır. Türkiye, bunun yerine, kendi çapında bölgesel bir güç olmaya odaklanacaktır."

Yazıda şu ifadelere yer veriliyor:

"Avrupa Yunanistan'ı kurtarmak zorunda. Yunanistan'ı Euro birliğinde tutmak kötü olabilir ancak çıkarmak çok daha kötü olacaktır. Yalnızca ekonomik değil; insani, jeopolitik ve tarihi anlamda da. İki hafta önce Yunanistan'daydım. Yalnızca görece ilgisizlik değil, aynı zamanda iki tehlikeli yanılsamayı Gözlemledim. İlk olarak, Yunanlılar ve Almanlar arasındaki bu oyunun son anda, tipil Brüksel tarzı anlaşılmaz bir tavizle çözümleneceğine dair yaygın bir inanç var. İkinci olarak ise Yunanistan'ın Euro birliğinden çıkmasının çok sorun yaratmayacağı görüşü."

"Piyasalar, Euro birliği üyeliğinin geri dönülemez olduğunu bilirler. Bu, bir sonraki zayıf Euro birliği üyesinin devlet tahvilleri hemen olmasa da zamanla bulaşacaktır; zayıf bir ekonomide yeni çıkan krizler spekülasyonları artıracaktır."

"Bunun Yunanistan için ekonomik ve insani sonuçlar da olacaktır. Suçlamalarınızı ilgili kişilere yöneltin, ancak bir gerçek var, çok sayıda Yunanlı korkunç sıkıntılar yaşadı. Kabaca Yunanistan ekonomisindeki gerçek harcamalar 7 yılda üçte birine düştü. Yaklaşık her iki genç insandan biri işsiz. Hala kabaca devam edersek; intihar oranı 2010 ile 2012 arasında yüzde 35 arttı."

"Yunanistan Euro birliğinden çıkarsa, kimse ne olacağını tam olarak bilmiyor. Ancak Nobel ödüllü ekonomist Christopher Pissarides'a göre, böyle bir hamle sonunda yaşam standartlarında en keskin düşüşe yol açacak ve her bir Yunanlı "Biz bu acıları ne için çektik" diye soracak. Bir mucize olmazsa da sandıktan soldan veya sağdan daha radikal, daha popülist ve milliyetçi bir hükümet çıkacak."

"Böyle bir hükümetin Avrupa Birliği ve dünyadaki yeri için de sonuçları olacak. Euro birliğinden çıkış, Avrupa Birliği'nden çıkış isteğine de neden olacak, üye ülkeler Yunanistan'ı tutmaya çalışacak ve ayrılma süreci yıllar alacak. Öte yandan Euro birliğinden çıkan bir Yunan hükümeti, Ukrayna üzerinden Rusya'ya uygulanan yaptırımları da veto edebilir."

"Moskova maddi bir destek sağlamamakla birlikte, Ortodoks inanca sahip iki ülkenin birlikteliği yönünde siyasi kartını oynayabilir. Atina, Orta Doğu ve Afrika'dan gelen binlerce mülteciyi daha zengin AB ülkelerine geçmemeleri için durdurmak konusunda gönülsüz davranmaya başlayabilir."

"Kafanızda beyin taşıdıkça ve Avrupa'nın geleceği hakkında endişelendikçe; Yunanistan'ı neden kurtarmamız gerektiğini anlayacaksınız."