BIST 9.831
DOLAR 35,15
EURO 36,55
ALTIN 2.966,83
HABER /  GÜNCEL

15 Haziran 2011 Basın Özeti

Suriye'de yaşananlar farklı boyutlarıyla İngiliz gazetelerinde: Suriye ordusu Sünnileri mi hedef alıyor? Sünni-Şii gerilimi Türkiye'ye nasıl yansıyor? Esad ne yapmaya çalışıyor?

Abone ol

Bu sabah yayınlanan İngiliz gazetelerinin tümünün dünya sayfalarında yer bulan haberlerin başında Suriye'de sürgelen toplumsal gerilim var.

Gazeteler Suriye'de yaşanmakta olanları farklı boyutlarıyla ele aldılar.

Times gazetesinin haberinin başlığı "Suriye ordusunun Sünniler'e saldırması mezhep çatışması korkusu doğuruyor".

Yabancı basın mensuplarının ülkeye girememesi sebebiyle Hatay Güveççi'de bulunan James Bone'un hazırladığı haberde, Cizr el-Şuhur civarındaki operasyonlarını genişleten Suriye ordusunun öncelikli hedefinin, bölgedeki Sünni köyleri olduğu bildirilmiş.

Sınırı aşarak Türkiye'ye sığınanların ifadelerine dayanarak hazıralanan haberde Şii devlet başkanı Esad'ın emriyle hareket eden ordu birliklerinin Şii köylerine zarar vermezken, Sünnilerin yaşadığı alanları yakıp yıktıkları söylenmiş.

Sığınmacılardan Ahmet Muhammed'in "onlarca cami ve minareye zarar verdiler" sözleri, bölgede yaşayan Şiiler'in ordu tarafından Sünniler'e karşı kışkırtıldıkları iddiasıyla ve bunlar yaşanmadan önce iki topluluğun birlikte yaşadıkları bilgisiyle birlikte verilmiş.

Haberde ayrıca Uluslararası Af Örgütü'nden Neil Sammonds'un Şam karşıtı muhalefetin Sünni ve Şiiler'i kapsadığı yönündeki önemli yorumu da yer bulmuş.

Erdoğan-Esad görüşmesi

Times'in haberinde yer alan bir diğer unsur ise Suriye lideri Esad'la Başbakan Erdoğan arasında dün yaşanan telefon konuşması.

Haberde, Erdoğan'ın kendisini seçim zaferini tebrik etmek için arayan Esad'a şiddetin durması ve reform takvimini açıklaması çağrısında bulunduğu söylenmiş.

Times'in haberi Erdoğan'ın sünni müslüman bir partinin başkanı olduğu ve Suriye'de yaşananları vahşet olarak tanımladığı hatırlatmasıyla son buluyor.

Samandağ'daki protesto

Independent gazetesi Suriye'den Hatay'a sığınan Suriyeliler meselesini, yaşananların Hatay bölgesinde yarattığı huzursuzluk boyutuyla vermiş.

Hatay'dan Kim Sengupta ve Justin Vela tarafından yollanan haberin başlığı "Suriyeli sığınmacı sayısı arttıkça Türkiye etnik gerilimi hissediyor".

Haberde ele alınan olay, Hatay'ın, Sünni ve Aleviler'in birlikte yaşadığı Samandağ bölgesinde, Türkiye'ye sığınan Suriyeliler'e karşı yapılan gösteri.

Samandağ bölgesinde yaşayan Aleviler'in, sınırı geçip Türkiye'ye sığınan Sünni Suriyeliler'e karşı olduklarını dile getirdikleri gösteri, muhabirlere göre bölgede yaşayan iki mezhebe ait topluluklar arasında tırmanmakta olan gerilimin yansıması.

'Beşar Esad iyi bir liderdir'

Haberde Şam'daki Şii azınlıktan oluşan yönetimle uzaktan akraba olan Samandağ'daki Aleviler arasındaki yakınlığa kanıt olarak Alevi taksi şöfürü Haydar Tekil'in "Sığınmacıların söylediklerine inanmıyoruz. Beşar Esad iyi bir liderdir. Suriye'de bizim yaşadığımızdan daha iyi bir hayat var." sözlerine yer verilmiş.

Independent muhabirlerine çevirmenlik yapan Alevi gencin, Güveççi'deki Sünni bir dükkan sahibinden işittiği azar ise gerilimin karşı tarafını yansıtmak için kullanılmış.

Haberde, Hatay'daki farklı mezhepler arasındaki hassas dengenin zarar görmemesi için sınırdan giriş yapan Suriyeliler'in toplu kamplarda tutuldukları bildirilirken, ismi açıklanmayan bir yetkilinin şu sözlerine yer verilmiş:

"Suriye'de şu an yaşanmakta olanların ardından ciddi mezhep kavgalarının yaşanacağını düşünüyorum.

Benzer bir durumun burada yaşanmasını kesinlikle istemeyiz.

O yüzden durum düzeldiği zaman Suriyeliler'in ülkelerine dönmelerini diliyoruz."

Haberde görüşlerine yer verilen Adalet ve Kalkınma Partisi Hatay Milletvekili Abdülhadi Kahya ise Hatay'da yaşayan Alevi ve Sünniler arasında sorun olduğunu kabul etmemiş ve "Suriyeli kardeşlerimize kapımız sonuna kadar açıktır" demiş.

İkinci bir Bingazi istenmiyor

Indepedent'ta yer alan bir diğer haberde ise Şam'daki Esad yönetiminin bölgeye yolladığı helikopterler, tanklar ve kendisine en sadık olan birliklerle, sözvermiş olduğu reform vaatlerinden vazgeçmiş olduğu izlenimi verdiği yorumu yer almış.

Haberde ülkenin kuzey bölgelerini adeta yerle bir eden ordunun amacı konusunda da bir değerlendirmede bulunumuş.

Buna göre uzmanlar, Beşir Esad'ın Libya'da yaşananlardan ders alarak, direnişcilerin üs olarak kullanabilecekleri bir alan bırakmamak niyetinde olduğu fikrinde birleşiyorlar.

Başka bir deyişle Şam, ülkenin kuzeyi yani Türkiye sınırının, Libya'daki muhaliflerin Bingazi'si gibi bir örgütlenme üssü ya da kurtarılmış bölge olmasını engellemek amacıyla bu büyük taaruza girişmiş.

Independent'teki bu Suriye-Türkiye haberleri Suriye ordusunda albay rütbesindeyken görevini bırakıp Türkiye'ye sığınan Hüseyin Harmuş'un askeri kimlik belgesini gösterdiği fotoğrafı eşliğinden sunulmuş.